icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Parkeerapps

Eerste indruk | In veel gemeenten kun je betalen voor parkeren met behulp van een app. Een handig alternatief voor muntjes in de automaat. Wij geven een overzicht van de voor- en nadelen.
Peter Kulche
Peter Kulche

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  17 oktober 2017


Type product Parkeer-apps

Beschikbaar voor iPhone, Android en soms Windows Mobile


Prijs € variabel


parkeer apps artikel

Parkeerapps in het kort

Parkeergeld betalen met een app kan op honderden plekken. Het grote voordeel is dat je niet vooraf hoeft in te schatten hoe lang je wilt parkeren. Ook hoef je niet in de rij te staan om te betalen bij de automaat.

Nadelen zijn er ook. Registratie is noodzakelijk en het bedrijf brengt per parkeeractie extra servicekosten in rekening bovenop de standaard parkeerkosten. Er is ook een risico: als het afmelden van een parkeersessie misgaat, loop je kans op hoge rekeningen.

Relatief voordelig zijn de apps Parkmobile en MyOrder. Nog iets voordeliger is Parksen, maar om deze app te gebruiken moet je wel een prepaidtegoed storten.

Wie minder dan een uur parkeert is het voordeligst uit met nieuwkomer EasyPark. Het wat duurdere Yellowbrick biedt als extraatje dat je hem kunt gebruiken in de parkeergarages van Q-park. Ben je ANWB-lid, dan is inschrijven bij Yellowbrick gratis en betaal je iets minder per parkeeractie (€0,27 in plaats van €0,34).

Wie vaak parkeert kan een parkeerapp-abonnement overwegen. Dan zijn 'parkeeracties' (het in- en uitchecken op een parkeerplaats) goedkoper of zelfs gratis. Zonder abonnement betaal je per parkeeractie tussen de €0,19 en €0,34.

Hoe werkt het?

Parkeerapps werken op iPhones en Android-smartphones. Enkele aanbieders (Parkmobile, Yellowbrick) hebben ook apps voor Windows Mobile.

De apps bieden globaal dezelfde mogelijkheden. Ze tonen een overzicht van parkeerlocaties in de buurt. Met een druk op het scherm start of stop je een parkeeractie. Ook is er een overzicht te vinden van eerdere parkeeracties. Vaak kun je een parkeerlocatie als favoriet aanmerken.

Met de apps kun je niet alleen parkeren op straat, maar ook in sommige parkeergarages. Afhankelijk van de garage kun je de slagboom zelfs automatisch openen door 'open slagboom' aan te tikken.

Risico’s

Er zijn enkele risico’s aan het gebruik van deze parkeerapps:

 • Je kunt vergeten om een parkeeractie te beëindigen.
  Om dat te voorkomen kun je in sommige apps (Parkmobile, MyOrder, App Parking, EasyPark) vooraf een eindtijd instellen. EasyPark kan je zelfs waarschuwen als je wegrijdt met een nog lopende parkeeractie.
 • Controleer ook altijd dat de app de correcte parkeerzone aangeeft.
  Als dat misgaat, betaal je voor de verkeerde parkeerzone met risico op een boete.
 • Het afmelden van een parkeeractie lukt soms niet.
  Het TV-programma TROS Radar liet onlangs zien hoe een klant meer dan €100 kwijt was door een haperende app. De klant had op de stopknop gedrukt, maar dit werd niet geregistreerd. Ook bij de Consumentenbond komen dergelijke klachten binnen. Controleer altijd de parkeergeschiedenis in de app om er zeker van te zijn dat een parkeersessie daadwerkelijk is gestopt.

Afmelden bij de parkeerapp lukt niet

Lukt het afmelden niet? De meeste aanbieders bieden alternatieven voor het afmelden. Je kunt je bijvoorbeeld ook vaak afmelden per sms of door een telefoonnummer te bellen:

 • Parkmobile: stop de parkeeractie door de letter Q naar telefoonnummer 4111 te sturen of bel met telefoonnummer 020-7990000. 
 • Yellowbrick: bel met het computersysteem via 088-2742536.
 • App Parking: bel op 020-5160139.
 • Parksen: chatten of mail via de site.
 • MyOrder: bel op 020-8202039 of mail via de site.
 • EasyPark: bel op 085-0657180 of mail met klantenservice@easypark.net.

Parkmobile

parkmobile1iPhone, Android en Windows Mobile

 • Voor een parkeeractie betaal je €0,25 per keer.
 • Een abonnement van €2 per maand is voordeliger als je vaker dan 8 keer per maand parkeert.
 • Parkmobile heeft veel mogelijkheden om herinneringen te ontvangen over een actieve parkeersessie. Dat kan via pushberichten, sms-berichten en e-mail. Voor sms moet je wel €0,25 per bericht betalen. E-mails en pushberichten zijn gratis.
 • Betalen kan via automatische incasso of creditcard. Bij creditcard is wel een toeslag van 3 procent vereist. Voordat je de app installeert zijn de algemene voorwaarden in te zien waarin het bedrijf belooft dat gegevens niet voor commerciele doeleinden worden gebruikt.

Park-line: voor de zakelijke klant

Hetzelfde bedrijf zit ook achter de app Park-line. Deze app biedt ruwweg dezelfde mogelijkheden als Parkmobile. Hoewel consumenten klant kunnen worden, richt Park-line zich wat meer op de zakelijke markt. Het gebruik is meestal duurder door het verplichte abonnement (€2,50 per maand).

Alleen de echte veelparkeerder kan Park-line overwegen. Voordeel is dat Park-line een speciale pas levert om in parkeergarages (ook Q-park) te parkeren.

Stadsparkeren

Parkmobile werkt samen met de aanbieder Stadsparkeren. Het voordeel hiervan is dat je een stadspas (in veel gemeenten verkrijgbaar) of een OV-chipkaart aan je app kunt koppelen. Hiermee kun je op sommige plekken parkeren door de pas voor een speciale lezer te houden. Er geldt wel een registratietarief van €1 per kenteken.

Yellowbrick

yellowbrick1iPhone, Android en Windows Phone

 • Yellowbrick is relatief duur. Je betaalt eenmalig €10 registratiekosten.
 • Parkeren zonder abonnement kost €0,34 per parkeeractie.
 • Als je vaker dan 2 keer per week parkeert, kun je een abonnement overwegen van €0,75 per week (ruim €3 per maand). Een parkeeractie is dan gratis.
 • De app is gebruiksvriendelijk, maar herinneringen over lopende parkeeracties kun je alleen ontvangen per betaalde sms. Gratis e-mails of pushberichten ontbreken.
 • Je kunt met de app ook betalen in parkeergarages van Q-park. Daar is wel een aparte kaart voor nodig. Dit maakt onderdeel uit van de registratiekosten.
 • Betalen kan per automatische incasso of creditcard. Er geldt geen toeslag voor creditcard. Bij installeren van de app kun je direct het privacybeleid lezen waarin staat dat gegevens niet worden doorverkocht.

Voordeliger voor ANWB-leden

ANWB-leden gebruiken met korting Yellowbrick en betalen niets voor registratie. Parkeren gaat dan via de app ANWB Onderweg in plaats van via de Yellowbrick-app. De ANWB-app gebruikt het Yellowbrick-systeem. Op iPhones werkt deze app vanaf 30 mei 2017 alleen nog met modellen vanaf 4S, met minimaal iOS 9.3.

Een app-abonnement kost voor ANWB-leden €0,55 per week (ruim €2,20 per maand). Met abonnement is een parkeeractie gratis. Zonder abonnement betaalt een ANWB-lid €0,27 per parkeeractie.

App Parking

app-parking3iPhone, Android, BlackBerry, Windows Mobile

Bij App Parking (ook bekend onder de naam SMSParking) heb je de keuze uit 2 tarieven:

 • Wie regelmatig parkeert kan het beste een abonnement kiezen. Je betaalt dan €1,85 per maand. Een parkeeractie kost €0,16 per keer. Het abonnementstarief staat standaard geselecteerd. Dit kun je via de persoonlijke pagina aanpassen. 
 • Het alternatief is om geen maandabonnement af te sluiten. In dat geval ben je €0,30 per parkeeractie kwijt.
 • Bij aanmelding betaal je eenmalig €5. Bovendien geldt er een toeslag van 3,5% bij betaling met een creditcard.
 • Betalen kan naast creditcard ook via automatische incasso. Zonder in te loggen kun je in de app wel informatie vinden over de werkwijze, maar het privacybeleid is niet makkelijk te vinden. Via de site vinden we de algemene voorwaarden waarin staat dat gegevens niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

Parksen

parksen3iPhone en Android

Relatief nieuw is Parksen. Het bedrijf belooft lagere kosten voor app-parkeren.

 • Parksen is het voordeligst met prepaid. Je stort dan vooraf een bedrag via iDeal of creditcard. Er geldt daarna een tarief van €0,20 per parkeeractie. Ook kun je kiezen voor een abonnement van €1,50 per maand, waarbij je onbeperkt mag parkeren. Daarmee is Parksen de voordeligste aanbieder.
 • Wie liever achteraf betaalt (via automatische incasso), betaalt €0,24 per parkeeractie of €1,90 per maand voor onbeperkt parkeren.
 • Herinneringen per sms kosten €0,25 per bericht.
 • De app oogt wat eenvoudig, maar functioneert goed.
 • Betalen van prepaidtegoed kan via iDeal of creditcard. Wie achteraf wil betalen, moet dat doen via automatische incasso. De app biedt voor registratie informatie over werkwijze en privacybeleid, waarin staat dat gegevens niet worden doorverkocht. 

MyOrder on the GO!

iPhone en Android

MyOrder heeft de nieuwe app On the GO! geïntroduceerd waarmee je naast parkeren ook benzine kunt afrekenen. Met de oude app kon je ook voor tickets en in restaurants betalen, maar de nieuwe app richt zich specifiek op diensten voor onderweg.

 • In de app stel je een eindtijd in voor parkeren of je kiest ‘parkeren zonder eindtijd’.
 • De app is voordelig met zijn €0,22 per parkeeractie. Betalen kan alleen via iDeal. Dat kan ook achteraf via een link die je per mail toegestuurd krijgt. Dit moet je eenmalig instellen waarbij 1 cent van de rekening wordt afgeschreven.
 • Er zijn geen sms-notificaties. Wel waarschuwt de app via een pushbericht dat een parkeeractie bijna verloopt. Je kunt dan verlengen. Verlengen is niet in iedere zone mogelijk. 
 • Via de app kun je het privacybeleid vinden nog voordat je je aanmeldt. Daarin staat dat gegevens gebruikt kunnen worden voor het toesturen van reclame.
 • De nieuwe app heeft nog wel wat kinderziektes waardoor betalen soms mislukt. 

EasyPark

iPhone en Android

EasyparkHet Zweedse EasyPark is nieuw op de Nederlandse markt. Het bedrijf is al actief in 10 andere landen waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië. Je kunt de app dus ook buiten onze landsgrenzen gebruiken. Betalen kan met Paypal en creditcard. Betalen via iDeal is (nog) niet mogelijk. 

 • EasyPark kan met of zonder abonnement worden gebruikt. Zonder abonnement rekent de aanbieder €0,19 per gestart uur. Wie kort parkeert, is voordelig uit, maar bij lang parkeren tikt dat aan. Als je bijvoorbeeld anderhalf uur parkeert ben je al €0,38 kwijt. In dat geval is het abonnement aantrekkelijker: €1,99 per maand, iets duurder dan Parksen.
 • Bij het parkeren is het instellen van een eindtijd verplicht, maar een parkeeractie eerder stoppen is wel mogelijk. Handig is dat de app kan waarschuwen als je wegrijdt zonder de parkeeractie te stoppen. Dit voorkomt teveel betalen.

Een misser: bij de installatie van de app lees je niet hoe de app-aanbieder met de gevraagde of verzamelde gegevens zal omgaan. Denk bijvoorbeeld aan je telefoonnummer, je e-mailadres en je locatie. Dat is de aanbieder eigenlijk wel verplicht.

Pas na goed zoeken ontdekken we ergens op de website van EasyPark een privacyverklaring die meldt dat het bedrijf jouw gegevens wil gebruiken voor direct marketing, reclame dus. Dezelfde verklaring meldt dat je je hiervoor kunt afmelden via de klantenservice (per mail of brief).  

Gemeenten

Nog niet in alle gemeenten kun je voor parkeren betalen via een app. Ook hebben niet alle aanbieders met dezelfde gemeenten afspraken gemaakt. Let dus goed op of je via een bepaalde aanbieder in de gemeente van jouw keuze kunt parkeren.

In onderstaande lijst vermelden we plaatsnamen waar alle apps werken. Staat jouw keuze er niet bij? Kijk dan op de pagina van de aanbieder voor de volledige lijst.

De steden waar de besproken apps in ieder geval te gebruiken zijn (veel app-aanbieders werken in meer plaatsen, zie hun websites):

 • Alkmaar
 • Almelo
 • Alphen aan den Rijn
 • Amersfoort
 • Amstelveen
 • Amsterdam 
 • Apeldoorn
 • Badhoevedorp
 • Barneveld
 • Bergen
 • Bergen aan Zee
 • Beverwijk
 • Bloemendaal
 • Bolsward
 • Burgh-Haamstede
 • Bussum
 • Den Bosch
 • Den Haag
 • Deventer
 • Diemen
 • Dokkum
 • Domburg
 • Dordrecht
 • Drachten
 • Ede
 • Eindhoven (Parksen niet)
 • Emmen
 • Enschede
 • Etten-Leur
 • Geldrop-Mierlo
 • Gorinchem
 • Gouda
 • Hardenberg
 • Haren
 • Harlingen
 • Heemstede
 • Heerenveen
 • Heerlen
 • Hengelo
 • Hilversum
 • Hoofddorp
 • Hoogeveen
 • Hoorn
 • Kampen
 • Katwijk
 • Leerdam
 • Leeuwarden
 • Leiden
 • Lelystad
 • Maastricht
 • Meppel
 • Nieuw-Vennep
 • Noordwelle
 • Oldenzaal
 • Oosterhout
 • Oostkapelle
 • Purmerend
 • Renesse
 • Rijswijk
 • Rockanje
 • Rotterdam 
 • Rijswijk (EasyPark niet)
 • Schiedam
 • Schiphol-Rijk
 • Schoorl
 • Sittard-Geleen
 • Sneek
 • Terneuzen
 • Tilburg 
 • Utrecht
 • Veere
 • Veldhoven
 • Vlaardingen
 • Vlissingen
 • Vrouwenpolder
 • Wageningen
 • Woerden
 • Zaandam
 • Zandvoort
 • Zutphen
 • Zwijndrecht
 • Zwolle

Lees ook:

Ontdek nog meer gratis apps

Artikel leuke foto apps

De beste gratis apps (voor IOS & Android)

Er zijn miljoenen gratis apps. Bijvoorbeeld om je sociale media te checken, je uitgaven te managen of je sportprestaties bij te houden. Hoe vind je daartussen de beste apps die écht doen wat ze beloven en ook nog eens gemakkelijk werken? En hoe zit het met de privacy en betrouwbaarheid?

In het boek De beste gratis apps hebben wij deze selectie voor je gemaakt van 150 apps.

Voor wie

De beste gratis apps is bestemd voor iedereen die in het dagelijks leven graag het plezier en gemak van goede apps wil ervaren. Onmisbare software voor smartphone & tablet. Het boek is te bestellen in onze Webwinkel.

de-beste-gratis-apps

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken