icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Parkeerapps

Test|Met een parkeerapp op je smartphone kun je in veel gemeenten betalen. Dat is een gemakkelijk alternatief voor de parkeerautomaat. Dit zijn de voordelen, nadelen en de beste parkeerapps.

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op:31 mei 2018


Type product Parkeer-apps

Beschikbaar voor iPhone, Android en soms Windows Mobile


Prijs € variabel


parkeer apps artikel

De beste parkeerapp

Parkeergeld betalen met een app kan in honderden gemeenten. Het grote voordeel is dat je niet vooraf hoeft in te schatten hoe lang je wilt parkeren. Ook hoef je niet in de rij te staan om te betalen bij de automaat.

Nadelen zijn er ook. Registratie is noodzakelijk en het bedrijf brengt per parkeeractie extra servicekosten in rekening bovenop de standaard parkeerkosten. Er is ook een risico: als het afmelden van een parkeersessie misgaat, loop je kans op hoge rekeningen.

Met de meeste parkeerapps betaal je bovenop de gewone parkeerkosten een tarief voor het gebruik, meestal een vast bedrag per parkeeractie. Alleen bij de parkeerapp Ease2pay betaal je niets voor het gebruik. Je betaalt dus alleen de daadwerkelijke parkeerkosten. Relatief voordelig zijn de apps Parksen (€0,20 per parkeeractie) en On the Go (€0,22 per parkeeractie).

Wie minder dan een uur parkeert is het voordeligst uit met EasyPark (€0,19 per uur), de enige app waar je per uur in plaats van per parkeeractie betaalt. Het wat duurdere Yellowbrick biedt als extraatje dat je hem kunt gebruiken in de parkeergarages van Q-park. Ben je ANWB-lid, dan is inschrijven bij Yellowbrick gratis en betaal je iets minder per parkeeractie (€0,28 in plaats van €0,34).

Wie vaak parkeert kan een parkeerapp-abonnement overwegen. Dan zijn 'parkeeracties' (het in- en uitchecken op een parkeerplaats) goedkoper of zelfs gratis. Zonder abonnement betaal je per parkeeractie tussen de €0,19 en €0,50.

Oordeel van consumenten

We vroegen ons internetpanel wat zij van hun parkeerapp vinden. De meeste panelleden zijn over het algemeen tevreden. Belangrijkste minpunten volgens het panel zijn problemen met aan- en afmelden en de kosten voor het gebruik van de app, vooral bij kort parkeren.

test-parkeerapps

Peildatum: maart 2018

Er zijn alleen parkeerapps getest die door minimaal 50 panelleden gebruikt worden.

Hoe werkt het?

Parkeerapps werken op iPhones en Android-smartphones. Enkele aanbieders (App-Parking, Parkmobile, Stadsparkeren en Yellowbrick) hebben ook apps voor Windows Mobile.

De apps bieden globaal dezelfde mogelijkheden. Ze tonen een overzicht van parkeerlocaties in de buurt. Met een druk op het scherm start of stop je een parkeeractie. Ook is er een overzicht te vinden van eerdere parkeeracties. Vaak kun je een parkeerlocatie als favoriet aanmerken.

Met de apps kun je niet alleen parkeren op straat, maar ook in sommige parkeergarages. Afhankelijk van de garage kun je de slagboom zelfs automatisch openen door 'open slagboom' aan te tikken.

Risico’s

Er zijn enkele risico’s aan het gebruik van deze parkeerapps:

 • Je kunt vergeten om een parkeeractie te beëindigen.
  Om dat te voorkomen kun je in sommige apps (Parkmobile, MyOrder, App Parking, EasyPark) vooraf een eindtijd instellen. Bij de meeste apps kun je ook instellen dat je een waarschuwing krijgt als je wegrijdt met een nog lopende parkeeractie.
 • Controleer ook altijd dat de app de correcte parkeerzone aangeeft.
  Als dat misgaat, betaal je voor de verkeerde parkeerzone met risico op een boete.
 • Het afmelden van een parkeeractie lukt soms niet.
  Het TV-programma TROS Radar liet onlangs zien hoe een klant meer dan €100 kwijt was door een haperende app. De klant had op de stopknop gedrukt, maar dit werd niet geregistreerd. Ook bij de Consumentenbond komen dergelijke klachten binnen. Controleer altijd de parkeergeschiedenis in de app om er zeker van te zijn dat een parkeersessie daadwerkelijk is gestopt.
 • Stadsparkeren werkt in parkeergarages met kentekenherkenning. Verkoop je je auto en vergeet je jouw oude kenteken af te melden, dan kan de nieuwe eigenaar van de auto parkeren op jouw kosten. Je krijgt wel maandelijks de parkeerkosten toegemaild, dus het zal je na enige weken of maanden wel opvallen. 

Afmelden bij de parkeerapp lukt niet

Lukt het afmelden niet? De meeste aanbieders bieden alternatieven voor het afmelden. Je kunt je bijvoorbeeld ook vaak afmelden per sms of door een telefoonnummer te bellen:

 • Parkmobile: stop de parkeeractie door de letter Q naar telefoonnummer 4111 te sturen of bel met telefoonnummer 020-7990000. 
 • Yellowbrick en ANWB Onderweg: bel met het computersysteem via 088-2742536 of via de website.
 • App Parking: bel op 020-5160139.
 • Parksen: chatten, mail via de website of een terugbelverzoek.
 • On the Go:  inloggen op de website of mailen vanuit de app.
 • EasyPark: bel op 085-0657180 of mail met klantenservice@easypark.net.
 • Ease2pay: inloggen op de website.
 • Stadsparkeren: bellen of via een persoonlijke pagina op de website.

Parkmobile app

parkmobile1iPhone, Android, Blackberry en Windows Mobile

 • Bij Parkmobile betaal je €0,27 per keer.
 • Een abonnement van €2,50 per maand is voordeliger als je vaker dan 10 keer per maand parkeert.
 • Er zijn veel mogelijkheden om herinneringen te ontvangen over een actieve parkeersessie. Dat kan via pushberichten, sms-berichten en e-mail. Voor sms moet je wel €0,25 per bericht betalen. E-mails en pushberichten zijn gratis.
 • Betalen kan via automatische incasso of creditcard. Bij creditcard is wel een toeslag van 3 procent vereist. Voordat je de app installeert zijn de algemene voorwaarden in te zien waarin het bedrijf belooft dat gegevens niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

Park-line: voor de zakelijke klant

iPhone, Android en Blackberry

Hetzelfde bedrijf zit ook achter de app Park-line. Deze app biedt ruwweg dezelfde mogelijkheden als Parkmobile. Hoewel consumenten klant kunnen worden, richt Park-line zich wat meer op de zakelijke markt. Parkeren per keer is duurder dan bij Parkmobile: €0,50 per parkeeractie. Een abonnement is ook €2,50, maar bij Park-line betaal je met een abonnement ook nog €0,15 per parkeeractie.

Alleen de echte veelparkeerder kan Park-line overwegen. Voordeel is dat Park-line een speciale pas levert om in parkeergarages (ook Q-park) te parkeren.

Stadsparkeren

Parkmobile werkt samen met de aanbieder Stadsparkeren. Het voordeel hiervan is dat je een stadspas (in veel gemeenten verkrijgbaar) of een OV-chipkaart aan je app kunt koppelen. Hiermee kun je op sommige plekken parkeren door de pas voor een speciale lezer te houden. Er geldt wel een registratietarief van €1 per kenteken. Een parkeeractie kost €0,25, een abonnement €2.

Yellowbrick

yellowbrick1iPhone, Android en Windows Phone

 • Yellowbrick is relatief duur. Je betaalt eenmalig €10 registratiekosten.
 • Parkeren zonder abonnement kost €0,34 per parkeeractie.
 • Als je vaker dan 2 keer per week parkeert, kun je een abonnement overwegen van €0,75 per week (ruim €3 per maand). Een parkeeractie is dan gratis.
 • Herinneringen over lopende parkeeracties kun je alleen ontvangen per betaalde sms (€0,35). Gratis e-mails of pushberichten ontbreken.
 • Je kunt met de app ook betalen in parkeergarages van Q-park. Daar is wel een aparte kaart voor nodig. Dit maakt onderdeel uit van de registratiekosten.
 • Betalen kan per automatische incasso of creditcard. Er geldt geen toeslag voor creditcard. Bij installeren van de app kun je direct het privacybeleid lezen waarin staat dat gegevens niet worden doorverkocht.

ANWB Onderweg

iPhone, Android

ANWB-leden gebruiken met korting Yellowbrick en betalen niets voor registratie. Parkeren gaat dan via de app ANWB Onderweg in plaats van via de Yellowbrick-app. De ANWB-app gebruikt het Yellowbrick-systeem.

Een app-abonnement kost voor ANWB-leden €0,55 per week (ruim €2,20 per maand). Met abonnement is een parkeeractie gratis. Zonder abonnement betaalt een ANWB-lid €0,27 per parkeeractie.

App Parking

app-parking3iPhone, Android, BlackBerry, Windows Mobile

Bij App Parking (ook bekend onder de naam SMSParking) heb je de keuze uit 2 tarieven:

 • Wie regelmatig parkeert kan het beste een abonnement kiezen. Je betaalt dan €1,85 per maand. Een parkeeractie kost €0,16 per keer. Het abonnementstarief staat standaard geselecteerd. Dit kun je via de persoonlijke pagina aanpassen. 
 • Het alternatief is om geen maandabonnement af te sluiten. In dat geval ben je €0,30 per parkeeractie kwijt.
 • Bij aanmelding betaal je eenmalig €5. Bovendien geldt er een toeslag van 3,5% bij betaling met een creditcard.
 • Betalen kan naast creditcard ook via automatische incasso. Zonder in te loggen kun je in de app wel informatie vinden over de werkwijze, maar het privacybeleid is niet makkelijk te vinden. Via de site vinden we de algemene voorwaarden waarin staat dat gegevens niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt.

Parksen

parksen3iPhone en Android

Relatief nieuw is Parksen.

 • Parksen behoort tot een van de goedkoopste apps met €0,20 per parkeeractie. Je kunt ook kiezen voor een abonnement van €1,50 per maand, waarbij je onbeperkt mag parkeren.
 • Je kunt achteraf betalen via automatische incasso of na elke parkeersessie via een prepaid tegoed. Het opwaarderen van het tegoed kan via iDeal of creditcard. Voor betalen met een creditcard betaal je een toeslag van 3%.
 • Herinneringen per sms kosten €0,25 per bericht.
 • De app oogt wat eenvoudig, maar functioneert goed.
 • De app biedt voor registratie informatie over werkwijze en privacybeleid, waarin staat dat gegevens niet worden doorverkocht.

On the GO!

iPhone en Android

 Met On the GO! kun je naast parkeren ook benzine afrekenen. 

 • In de app stel je een eindtijd in voor parkeren of je kiest ‘parkeren zonder eindtijd’.
 • De app is voordelig met zijn €0,22 per parkeeractie. Betalen kan alleen via iDeal. Dat kan ook achteraf via een link die je per mail toegestuurd krijgt. Dit moet je eenmalig instellen waarbij 1 cent van de rekening wordt afgeschreven.
 • Er zijn geen sms-notificaties. Wel waarschuwt de app via een pushbericht dat een parkeeractie bijna verloopt. Je kunt dan verlengen. Verlengen is niet in iedere zone mogelijk. 
 • Via de app kun je het privacybeleid vinden nog voordat je je aanmeldt. Daarin staat dat gegevens gebruikt kunnen worden voor het toesturen van reclame.

EasyPark

iPhone en Android

EasyparkHet Zweedse EasyPark is relatief nieuw op de Nederlandse markt. Het bedrijf is al actief in 10 andere landen waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië. Je kunt de app dus ook buiten onze landsgrenzen gebruiken. Betalen kan met Paypal en creditcard. Betalen via iDeal is (nog) niet mogelijk. 

 • EasyPark kan met of zonder abonnement worden gebruikt. Zonder abonnement rekent de aanbieder €0,19 per gestart uur. Wie kort parkeert, is voordelig uit, maar bij lang parkeren tikt dat aan. Als je bijvoorbeeld anderhalf uur parkeert ben je al €0,38 kwijt. In dat geval is het abonnement aantrekkelijker: €1,99 per maand, iets duurder dan Parksen.
 • Bij het parkeren is het instellen van een eindtijd verplicht, maar een parkeeractie eerder stoppen is wel mogelijk. Handig is dat de app kan waarschuwen als je wegrijdt zonder de parkeeractie te stoppen. Dit voorkomt teveel betalen.

Een misser: bij de installatie van de app lees je niet hoe de app-aanbieder met de gevraagde of verzamelde gegevens zal omgaan. Denk bijvoorbeeld aan je telefoonnummer, je e-mailadres en je locatie. Dat is de aanbieder eigenlijk wel verplicht.

Pas na goed zoeken ontdekken we ergens op de website van EasyPark een privacyverklaring die meldt dat het bedrijf jouw gegevens wil gebruiken voor direct marketing, reclame dus. Dezelfde verklaring meldt dat je je hiervoor kunt afmelden via de klantenservice (per mail of brief).  

Update 7-11-2018

EasyPark geeft aan dat je inmiddels ook met iDeal kunt betalen en dat de privacyvoorwaarden bij de aanmeldprocedure terug te vinden zijn. Wij zullen dit bij een eventuele vervolgtest checken. 

Ease2pay

iPhone, Android

Ease2pay is de enige parkeerapp die geen kosten in rekening brengt voor het gebruik van de app. Je betaalt dus alleen de daadwerkelijke parkeerkosten. Betalen gaat vooraf via een tegoed of iDeal.

 • Je kunt instellen dat je een pushbericht krijgt als je parkeeractie nog loopt.
 • De standaardinstelling in de app is parkeren voor bepaalde tijd, waarbij je meteen een eindtijd opgeeft waarop de parkeeractie automatisch stopt. Wanneer je zelf bij instellingen wijzigt van 'met eindtijd' naar 'zonder eindtijd' dan kun je voor onbepaalde tijd parkeren en dan moet je de parkeeractie zelf stoppen. Wanneer je dit vergeet, stopt de parkeeractie in ieder geval na 24 uur.
 • De parkeerapp On the Go! is sinds april 2018 ook van Ease2pay. Ook de Rotterdamse parkeerapp Pay010 is van Eas2pay.

Gemeenten

Nog niet in alle gemeenten kun je voor parkeren betalen via een app. Ook hebben niet alle aanbieders met dezelfde gemeenten afspraken gemaakt. Let dus goed op of je via een bepaalde aanbieder in de gemeente van jouw keuze kunt parkeren.

Sommige gemeenten hebben ook een eigen parkeerapp. Zo heeft Rotterdam de Pay010 (van Ease2Pay). Groot verschil met de meeste andere parkeerapps is dat je bij Pay010 geen extra kosten hebt. De app werkt via hetzelfde principe als een parkeerautomaat op straat: de parkeertijd moet vooraf worden ingevuld en betaald (via iDeal of creditcard). Het is wel mogelijk de parkeertijd te verlengen via de app.

In onderstaande lijst vermelden we plaatsnamen waar alle apps werken. Staat jouw keuze er niet bij? Kijk dan op de pagina van de aanbieder voor de volledige lijst.

Steden waar je de apps zeker kunt gebruiken

Veel app-aanbieders werken in nog meer plaatsen, zie hun websites en het Nationaal Parkeer Register.

 • Alkmaar
 • Almelo
 • Alphen aan den Rijn
 • Amersfoort
 • Amstelveen
 • Amsterdam 
 • Apeldoorn
 • Badhoevedorp
 • Barneveld
 • Bergen
 • Bergen aan Zee
 • Beverwijk
 • Bloemendaal
 • Bolsward
 • Burgh-Haamstede
 • Bussum
 • Den Bosch
 • Den Haag
 • Deventer
 • Diemen
 • Dokkum
 • Domburg
 • Dordrecht
 • Drachten
 • Ede
 • Eindhoven (Parksen niet)
 • Emmen
 • Enschede
 • Etten-Leur
 • Geldrop-Mierlo
 • Gorinchem
 • Gouda
 • Hardenberg
 • Haren
 • Harlingen
 • Heemstede
 • Heerenveen
 • Heerlen
 • Hengelo
 • Hilversum
 • Hoofddorp
 • Hoogeveen
 • Hoorn
 • Kampen
 • Katwijk
 • Leerdam
 • Leeuwarden
 • Leiden
 • Lelystad
 • Maastricht
 • Meppel
 • Nieuw-Vennep
 • Noordwelle
 • Oldenzaal
 • Oosterhout
 • Oostkapelle
 • Purmerend
 • Renesse
 • Rijswijk
 • Rockanje
 • Rotterdam 
 • Rijswijk (EasyPark niet)
 • Schiedam
 • Schiphol-Rijk
 • Schoorl
 • Sittard-Geleen
 • Sneek
 • Terneuzen
 • Tilburg 
 • Utrecht
 • Veere
 • Veldhoven
 • Vlaardingen
 • Vlissingen
 • Vrouwenpolder
 • Wageningen
 • Woerden
 • Zaandam
 • Zandvoort
 • Zutphen
 • Zwijndrecht
 • Zwolle

Lees ook:

Ontdek nog meer gratis apps

Artikel leuke foto apps

De beste gratis apps (voor IOS & Android)

Er zijn miljoenen gratis apps. Bijvoorbeeld om je sociale media te checken, je uitgaven te managen of je sportprestaties bij te houden. Hoe vind je daartussen de beste apps die écht doen wat ze beloven en ook nog eens gemakkelijk werken? En hoe zit het met de privacy en betrouwbaarheid?

In het boek De beste gratis apps hebben wij deze selectie voor je gemaakt van 150 apps.

Voor wie

De beste gratis apps is bestemd voor iedereen die in het dagelijks leven graag het plezier en gemak van goede apps wil ervaren. Onmisbare software voor smartphone & tablet. Het boek is te bestellen in onze Webwinkel.

de-beste-gratis-apps