icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Maaltijdsalade: welke is het lekkerst?

Test|Even geen zin in koken? Kant-en-klare maaltijdsalades lijken zo gezond, maar de hoeveelheid groenten houdt niet over. En in een aantal van de 16 geteste Caesar- en geitenkaassalades troffen we flink wat suiker of zout aan. 

Gerard Kroon

Gerard Kroon , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:3 juli 2018

maaltijdsalade-hoofdbeeld

Wij hebben 16 maaltijdsalades getest, verdeeld over de 2 meest gewilde varianten: de Caesarsalade en de geitenkaassalade. We hebben ze getest op smaak (dat telt voor 45% of 50% mee), voedingswaarde (hoeveelheid energie, vezels, suikers, zout en vet) en samenstelling (hoeveel van alle ingrediënten zit er in?). Niet alleen in de salade zelf, maar ook in de dressing zit soms een hoop zout of suiker verstopt.

2 van de 16 zijn niet geheel getest, dat zijn de nieuwe salades van Albert Heijn. Zij vernieuwde begin mei 2018 haar maaltijdsalades, nét toen wij onze test hadden afgerond. De nieuwe AH-salades zijn wel op samenstelling en voedingswaarde getest, maar de uitgebreide smaaktest zat er niet meer in. 

Te zoet of te zout

Meer dan 130 saladeliefhebbers namen deel aan het smaakpanel. De ene helft is liefhebber van de Caesarsalade en kreeg deze te proeven, de andere helft proefde de geitenkaasvarianten.

In de volledige test (pdf, alleen voor leden) zie je hoe de verschillende salades hebben gescoord op smaak, samenstelling en voedingswaarde. Daarin lees je ondermeer dat veel geitenkaassalades teveel suiker en verzadigd vet bevatten, sommige Caesarsalades zijn juist weer te zout. 

De beste Caesar en geitenkaas

Voor beide groepen is een Beste uit de Test en een Beste Koop bepaald. Dit zijn ze geworden:

Jumbo Maaltijdsalade Caesarjumbo-caesar-maaltijdsalades-beste-test

 • Beste uit de Test

 • Prijs: €3,80 (450 g)
 • Testoordeel: 7,3

Het smaakpanel geeft deze Caesarsalade met een 7,8 het hoogste gemiddelde smaakcijfer. Maar op dierenwelzijn scoort hij maar net voldoende. Dit komt omdat Jumbo gebruikmaakt van de zogenoemde ‘nieuwe standaardkip’ en reguliere scharreleieren. Ook zit er maar nauwelijks 100 gram groenten in; daarmee scoort hij beduidend slechter dan de Beste Koop van Lidl. En met €0,84 cent per 100 gram behoort hij qua prijs tot de middenmoters.

Lidl Chef Select Maaltijdsalade Caesarceasar-chefselect-beste-koop-maaltijdsalades

 • Beste Koop

 • Prijs: €3,30 (450 g)
 • Testoordeel: 7,2

De hoeveelheid groente is het grootst van alle geteste salades. Ook scoort deze salade op smaak bijna even hoog als de Beste uit de Test van Jumbo en hij is ook nog €0,50 goedkoper. Maar op dierenwelzijn krijgt hij een onvoldoende, want de verwerkte kip en het gekookte eitje hebben allebei geen keurmerk. Alleen het eigeelpoeder in de dressing komt van vrije-uitloopeieren. Lidl geeft wel aan binnenkort over te stappen op Beter Leven Keurmerk 1 ster kip.

Plus Maaltijdsalade Geitenkaasplus-geitenkaas-maaltijdsalades-beste-test

 • Beste uit de Test

 • Prijs: €4,50 (400 g)
 • Testoordeel: 7,5

Met €4,50 voor 400 gram is de geitenkaassalade van Plus, samen met die van Spar, omgerekend de duurste per 100 gram. Maar in de smaaktest moet hij alleen de concurrenten van Lidl en Deen voor zich dulden. Met 650 kcal blijft de Plus-salade keurig binnen de grenzen voor de voedingswaarde van een ideaal hoofdgerecht. Ook bevat hij keurig 150 gram groenten. Net als alle andere geitenkaassalades bevat hij wel veel verzadigd vet. Ook door de lagere score op vezels komt het oordeel voor de voedingswaarde dus niet boven de 6 uit.

Lidl Chef Select Maaltijdsalade Geitenkaaschefselect-geitenkaas-maaltijdsalades-beste-koop

 • Beste Koop

 • Prijs: €3,90 (450 g)
 • Testoordeel: 7,4

De goedkoopste geitenkaassalade smaakt ook nog het lekkerst. Voor slechts €0,87 per 100 gram krijg je bij Lidl een maaltijdsalade waarvoor het smaakpanel gemiddeld een 7,9 geeft. Maar op voedingswaarde scoort de Lidl-salade net een onvoldoende, door het hoge aandeel suiker en verzadigd vet.

Haal jij meestal voor het gemak een maaltijdsalade of ga je in de keuken aan de slag met verse ingrediënten? Praat mee in de community.

Lees ook:

Boek: Voeding & je gezondheid

Het boek 'Voeding & je gezondheid' gaat in op de verrassende rol van voeding bij veelvoorkomende aandoeningen, van diabetes tot het prikkelbare darm syndroom en staar, en van reumatoïde artritis tot hart- en vaatziekten en COPD. Dit boek is bedoeld voor iedereen die met de juiste voeding graag meer grip krijgt op zijn of haar eigen gezondheid.

Boek bestellen

voeding-&-gezondheid

Nieuw & interessant

 • Groentebrood-AH
  10 apr.

  Geproefd: groentebrood

  Albert Heijn verkoopt wortel- en bietenbrood. Beiden soorten bevatten maar liefst 45% groentepuree, maar is het ook gezond en lekker?
 • gekookte-eieren
  26 mrt.

  Hoe diervriendelijk zijn eieren uit de supermarkt?

  In de supermarkt kun je kiezen tussen veel verschillende soorten eieren. Waaraan zie je op de eierdoos hoe diervriendelijk een ei is?
 • broodje-eiersalade
  Test  |  21 mrt.

  Test eiersalades

  Eiersalade is lekker voor op brood of op een toastje. Wij testten 18 salades en vroegen ons smaakpanel de lekkerste te kiezen.
 • Gezondgids 1200x800

  Gezondgids met korting

  De Gezondgids maakt gezonder en bewuster leven makkelijker. Houd zelf de vinger aan de pols op het gebied van voeding en gezondheid. Lees 'm een jaar lang met 35% korting of kies een boek als cadeau.