! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Herken foute beleggingsaanbiedingen: 8 alarmsignalen

Met deze 8 signalen herken je beleggingsfraude of oplichting.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:21 mei 2021

Fraude beleggingen

Beleggingsfraude vormt al 2 jaar de grootste schadepost van alle meldingen bij de Fraudehelpdesk. Gedupeerden gingen in 2020 voor €13 miljoen het schip in. Ook mensen met weinig beleggingservaring zoeken nu mogelijkheden om hun spaargeld of pensioenuitkering te laten stijgen. Maar niet alle aanbieders van beleggingsproducten zijn betrouwbaar.

Wij noemen 8 alarmbellen die vaak afgaan bij malafide aanbieders en foute beleggingsproducten.

  • Signaal 1: Ongevraagde adviezen van opdringerige verkopers

    Pas op als een onbekende je belt met beleggingsaanbiedingen. Ga uit van fraude bij ongevraagde telefoontjes of e-mails over beleggingen. Grote kans dat een zogenaamde ‘boiler room’ je benadert. 

    ‘Boiler rooms’ zijn bedrijfjes die je geld uit de zak willen kloppen en je waardeloze beleggingen verkopen. De gladde verkopers van deze bedrijfjes opereren vaak vanuit het buitenland. Ze zijn specialisten in het snel winnen en misbruiken van je vertrouwen.

    Op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) lees je meer over boiler rooms en andere frauduleuze aanbieders. 

    Kap contacten met verkopers met vage praatjes snel af. Gebruik je gezonde verstand en laat je niet opjagen of verleiden.

Wat kun je doen?

De AFM en de Helpdesk beleggingsfraude zijn in 2021 een campagne gestart om te waarschuwen voor malafide beleggingsaanbieders. Op de website van Fraudehelpdesk staat wat je kunt doen als je slachtoffer bent van zo'n beleggingsfraudeur.

Lees ook:

Beginnen met beleggen

Beleggen kan een goed rendement opleveren. Maar hoe begin je daarmee? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. Wij helpen je in een kwartier op weg.

Meer informatie

BeginBeleggen