icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Onze blik op duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de Consumentenbond. We gebruiken steeds meer informatie over duurzaamheidkenmerken in onze testen en in de adviezen die we geven. Duurzaamheid is een lastig begrip waar veel deelonderwerpen onder vallen. Daarom beschrijven we hoe wij onderzoek doen naar de duurzaamheid van producten en diensten.

Bijgewerkt op: 5 mei 2022

plastic-afval

Waarom duurzaamheid?

Een goede keuze is volgens ons ook een duurzamere keuze. We maken een duurzamere keuze toegankelijk door de juiste, laagdrempelige en objectieve informatie aan te bieden. Zo willen we consumenten inspireren een duurzamere keuze te maken. En we stimuleren aanbieders om producten en diensten te verduurzamen en om duurzamere alternatieven te bieden.

Waar kijken we naar?

Welke aspecten we gebruiken om de duurzaamheid van een product of dienst te bepalen, verschilt per product of dienst en wordt mede bepaald door de negatieve milieu-impact van die aspecten. We bekijken bijvoorbeeld het energiegebruik, het waterverbruik, het materiaalgebruik, de levensduur en de duurzaamheid van de aanbieder zelf.

Ecologische voetafdruk van consumeren

Het grootste deel van onze ecologische voetafdruk wordt veroorzaakt door 4 belangrijke pijlers:

  1. De spullen die we kopen en gebruiken, zoals smartphones, andere elektronica, kleding of spullen voor in en om het huis.
  2. Ons vervoer en bijvoorbeeld de auto waarin we rijden.
  3. Onze woning en ons energiegebruik.
  4. De (dierlijke) producten die we eten en drinken.

Zo helpen wij bij het maken van een duurzame keuze:

  • We geven informatie over de negatieve gevolgen voor het milieu van producten en diensten.
  • We besteden aandacht aan alternatieve opties. Denk bijvoorbeeld aan tweedehands kopen of reparatiemogelijkheden van kapotte apparaten.
  • Als het apparaat echt stuk is, leggen we uit op welke manier je ze kunt weggooien. Of hoe je ze kunt inleveren zodat onderdelen gerecycled kunnen worden.
  • We kijken bij het beoordelen van de duurzaamheid naar de hele levenscyclus. Bijvoorbeeld de materialen waar een product van gemaakt is, het water- en energieverbruik tijdens gebruik, de mogelijkheid om te recyclen. Al deze factoren nemen we mee in het eindoordeel.

Filteren op duurzamere keuze

Als we genoeg informatie hebben over de duurzaamheidsaspecten van producten en diensten tellen we het mee in het Testoordeel. En in steeds meer vergelijkers laat het filter 'Duurzamere keuze' je zien welke producten goed scoren op milieu-impact binnen hun categorie. Op welke informatie de duurzamere opties gebaseerd zijn vind je onder het i'tje.

Levenscyclusanalyses

Verder gebruiken we levenscyclusanalyses om te bepalen van welke levensfase van een product de milieu-impact het grootst is. Zo helpen we je bij jouw keuze om de negatieve milieu-impact van een product zo klein mogelijk te houden.

Voor iedere productcategorie bestaat het testonderdeel duurzaamheid uit andere kenmerken. Uiteenlopend van energiegebruik tot de materialen in het product. En van waterverbruik tot de keurmerken waarover een product beschikt. Bij matrassen kijken we bijvoorbeeld naar andere kenmerken dan bij smartphones.

Predicaat Groene Keuze

In de zomer van 2022 introduceren we in een klein aantal vergelijkers het predicaat Groene Keuze. Koplopers op het gebied van duurzaamheid krijgen dit nieuwe predicaat als ze ook een goed algemeen prestatieniveau hebben. In de toelichting bij de vergelijker met dit predicaat beschrijven we welke kenmerken van het product zijn onderzocht om de duurzaamheid te bepalen.

Hoe wij testen

Onder het kopje ‘hoe wij testen’ vind je de informatie over het testonderdeel duurzaamheid voor de specifieke productcategorie. We geven alleen adviezen over duurzamere keuzes op basis van de relevante informatie waarover we op dit moment beschikken. Nog niet alle duurzaamheidskenmerken zijn op een betrouwbare manier meetbaar of goed te vergelijken.