icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Voordelen en nadelen van de elektrische fiets

Een elektrische fiets heeft voordelen en nadelen. Zo is een e-bike milieuvriendelijk, snel en comfortabel. Maar helaas is de fiets ook behoorlijk duur. En de accu beperkt de afstand die je kunt afleggen.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert elektrische fietsenBijgewerkt op:9 januari 2024

Voordelen en nadelen 1200x800

Voordelen

 • Comfortabel
  Dankzij de elektrische ondersteuning fiets je licht en comfortabel. Ook met tegenwind of als je tegen een heuvel op fietst. Zo kom je niet meer bezweet op kantoor of school aan.
 • Ideaal voor lange afstanden
  Je legt makkelijker grote afstanden af zonder moe te worden. Zorg wel voor een goede accu.
 • Snel
  Je kunt langer met een hoge snelheid fietsen dan bij een gewone fiets. Bijvoorbeeld 25 kilometer per uur. Op korte afstanden is de e-bike vaak even snel of sneller dan de brommer of auto.

Nadelen

 • Behoorlijk duur in aanschaf
  Een elektrische fiets kopen is naar verhouding duur ten opzichte van een gewone fiets. Wel zijn er flinke prijsverschillen: ze zijn er voor minder dan €1000, maar een luxer exemplaar van een bekend merk kost al snel 2 tot 4 keer zoveel. Je kunt ook een tweedehands e-bike kopen. 
 • Onderhoud en reparaties zijn naar verhouding duur
  Door de elektrische onderdelen zijn het onderhoud en reparaties duurder dan bij een normale fiets. Als de accu of motor vervangen moet worden kost dat al snel meer dan €500.
 • Mindere duurzaamheid en levenduur
  De duurzaamheid en levensduur van e-bikes is flink minder dan normale fietsen. E-bikes zijn gevoeliger voor defecten dan gewone fietsen.
 • Relatief zwaar
  Het plaatsen van een e-bike op een fietsendrager kan lastig zijn. Zeker in je eentje.
 • Diefstalgevoelig
  De kans dat een e-bike wordt gestolen is groot. Veel groter dan dat je auto wordt gestolen. Zet hem bij voorkeur vast met een extra slot en overweeg een fietsverzekering.

Voor- of nadelen?

 • Duurzaamheid
  Of een elektrische fiets duurzaam is, hangt af van hoe je hem gebruikt. Rijd je er alleen mee in plaats van de normale fiets, dan heeft hij flink wat extra impact op het milieu. Maar hoe meer kilometers met een brommer of auto je ermee vervangt, hoe milieuvriendelijker. Lees meer over de duurzaamheid van elektrische fietsen.
 • Gezondheid
  Vervang je je gewone fiets door een elektrische, dan is een elektrische fiets minder gezond. Je belast je spieren minder. Wel kun je op de meeste fietsen met een krachtsensor instellen hoeveel kracht de motor moet leveren. Fiets je meer met je elektrische fiets dan je met een gewone zou doen, dan valt het gezondheidsnadeel mee. Alleen de fietsbeweging levert ook al voordelen op.

Naar werk en school

Een elektrische fiets is ideaal voor woon-werkverkeer en om naar school te gaan. Daarom worden de fietsen steeds populairder. Zeker als je langere afstanden aflegt, is het een goed alternatief voor de auto of het openbaar vervoer.

Wil je een fiets of elektrische fiets gebruiken voor woon-werkverkeer? Lees dan meer over de fiets van de zaak.

Elektrische fiets vergroot mobiliteit

Een e-bike kan ook heel waardevol zijn als je slecht ter been bent. Een elektrische fiets vergroot je wereld, je kunt een grotere afstand afleggen. Je kunt zonder veel inspanning fietsen. Dit is perfect als je conditie niet meer zo goed is en je toch graag mooie fietstochten maakt. 

Lage instap

Het frame met lage instap of damesframe wordt het meest verkocht. Dit frame heeft geen horizontale buis. Het op- en afstappen met dit frame is makkelijker waardoor fietsen met zo'n frame meer verkocht worden. Sommige modellen hebben een extra lage instap. De schuine buis tussen stuur en trappers loopt dan niet recht, maar juist gebogen of met een hoek.

Gewone of elektrische fiets?

Of je kiest voor een gewone fiets of een elektrische fiets hangt af van de kilometers die je aflegt, je fysieke conditie en je eigen wensen. 

Speed pedelec

Voor langere afstanden kun je bijvoorbeeld ook een speed pedelec kopen. Deze fiets geeft elektrische ondersteuning tot 45 kilometer per uur: een stuk sneller dan een gewone elektrische fiets. Hiervoor heb je wel een helm en verzekering nodig.

Elektrische bakfiets

Vervoer je regelmatig spullen? Dan is een elektrische bakfiets ook heel handig. Zeker in de stad is dit een goed alternatief voor de auto.

Benieuwd naar de beste elektrische fiets? Bekijk de laatste testresultaten of vergelijk zelf elektrische fietsen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Koopadvies