! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Eten inkopen en bewaren in je voorraadkast

Aan het begin van de coronacrisis zijn veel mensen gaan hamsteren. Nu zit de voorraadkast vol en dat kan leiden tot voedselverspilling. Slim inkopen en alles op de juiste manier bewaren voorkomt dat je eten moet weggooien.

Kajo Mo

Kajo Mo , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:11 augustus 2020

Voedsel bewaren in coronacrisis

Eten inkopen

Met een boodschappenlijstje voorkom je dat je meer koopt dan nodig. Noteer ook voor elk product de gezonde alternatieven. Als een product dan niet beschikbaar is, heb je een bewuste tweede keuze achter de hand. Je voorkomt daarmee dat je impulsief een ongezonde snack pakt.

Koop lokaal

Het loont ook om eens langs de lokale slager, bakker, groenteboer, visboer of toko te gaan. Ook hebben Turkse of Poolse supermarkten vaak een ruim assortiment verse groente, fruit, brood of vlees.

Koop online

Ga je liever niet de deur uit? Je kunt je boodschappen laten bezorgen bij onder andere Picnic, Albert Heijn, Jumbo, Plus, Coop, Hoogvliet, Deen, DekaMarkt, Spar, Poiesz en Ekoplaza.

Eten bewaren

Koop je meer dan je nodig hebt, dan ligt al gauw voedselverspilling op de loer. Het is daarom belangrijk om niet te veel in te kopen en wat je hebt gekocht optimaal te bewaren.

In de diepvries

De meeste producten kun je maanden bewaren in de diepvries.

 • Vlees en vis blijven zo’n 3 maanden goed.
 • Groente en fruit kunnen zelfs tot een jaar worden bewaard. Blancheer je groente wel eerst voordat je ze invriest.
 • Houd voor brood echter niet langer dan 1 maand aan.
 • Ook kliekjes kun je invriezen. Laat het eten zo snel mogelijk afkoelen en doe het in een afgesloten bakje. Dan blijft het diepgevroren tot wel 3 maanden goed.

In de koelkast

Stel je koelkast bij voorkeur in op 4°C. Zo houden verse groente, vlees en vis het vaak 2-3 dagen vol. Hoewel eieren in de winkel niet gekoeld zijn, bewaar je ze thuis liefst wel in de koelkast. Dan blijven ze bijna een maand houdbaar.

Let op dat lang houdbaar gemaakte producten, zoals melk dat ongekoeld wordt verkocht, alleen ongeopend lang houdbaar zijn. Na openen zijn ze vaak niet veel langer houdbaar dan de verse variant.

Twijfelgevallen? Check de Bewaarwijzer

In tegenstelling tot veel groentesoorten moeten vruchtgroenten als tomaat, paprika en aubergine juist buiten de koeling bewaard worden. In de Bewaarwijzer van het Voedingscentrum zie je van veel producten hoe en hoe lang je ze optimaal bewaart.

Maak met de Bewaarwijzer eens een voorraadlijstje waarin je per product noteert wanneer ze op moeten. Ook leuk voor kinderen om te doen.

Gebruik altijd je zintuigen

De THT-datum op producten zegt niet alles. Producten blijven vaak langer goed dan de datum op de verpakking. Let op, want dat geldt alleen als het product ongeopend blijft. Gebruik na het openen altijd je zintuigen. Je merkt het vaak als iets niet meer goed is. Het ruikt dan vreemd, smaakt vies of ziet er niet fris uit.
Producten met een TGT-datum moet je niet meer gebruiken na verstrijken van die datum. 

In ons artikel over voedselverspilling geven we je meer bewaartips.

Eten bereiden

Er is tot nu toe geen bewijs dat het coronavirus zich via voedsel verspreidt. Bovendien wordt aangenomen dat het virus niet tegen verhitting kan. Houd daarom de normale keukenhygiëne aan wanneer je voedsel bereidt.

Was dus je handen goed voordat je begint, na het aanraken van rauw vlees en als je klaar bent. Was groente met stromend water. Zorg ervoor dat je voedsel, en vooral rauw vlees, door en door verhit. Houd daarna het rauwe en gegaarde voedsel gescheiden.

Eten afwisselen

Nu de voorraadkast vol zit met allerlei dingen, is het een perfect moment om eens lekker te variëren met andere producten dan je gewend bent. We zetten hieronder per productgroep de gezonde alternatieven op een rij.

Deel je tips!

Hoe ga jij thuis om met eten tijdens de crisis? Deel je tips!

Coronavirus

Alle actuele berichten rondom de coronavirusuitbraak houden we bij op een pagina.

Corona: wat zijn de gevolgen voor jou?

Coronavirus mediapool

Lees meer:

Artikelen binnen Gezond eten

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Nieuw & interessant

 • Maaltijdbox
  12 apr.

  Maaltijdboxen vergeleken

  Maaltijdboxen zijn populair. Welke aanbieders zijn er? Wat valt er te kiezen en wat vindt ons panel?
 • zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen
  Nieuws | 30 mrt.

  Aanpak te veel zout, suiker en vet in voeding heeft gefaald

  Het toekomstige kabinet moet veel ambitieuzer zijn in het aanpakken van te veel zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.
 • te veel zout
  18 feb.

  12 minder zoute producten uit de supermarkt

  Dat teveel zout niet zo goed is voor je gezondheid, weten de meeste mensen wel. Maar de ene ketchup is de andere niet. We laten je van 12 producten uit de supermarkt een minder zout alternatief zien.
 • Schap nutriscore 1200x800
  Nieuws | 15 feb.

  Blij met samenwerking pro-Nutri-Score-landen

  In Europa bundelen 7 landen hun krachten om de impact van Nutri-Score te vergroten. De Consumentenbond is blij met de internationale samenwerking die de invoering en het gebruik van Nutri-Score makkelijker moet maken.