icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Garantieverzekering

Veel winkeliers bieden bij de aankoop van elektronica, witgoed en andere kostbare producten de mogelijkheid om een verzekering af te sluiten tegen zaken die niet door wettelijke garantie worden gedekt.


Garantieverzekering

Een garantieverzekering (of servicepakket) afsluiten is vooral nuttig als die meer omvat dan je wettelijk recht. Garantieverzekeringen dekken vaak val-, stoot- en waterschade, diefstal en beroving. Ook verlies wordt soms gedekt. Het belangrijkste voordeel van een garantieverzekering is dat je gedurende de verzekeringstermijn niet meer hoeft te bewijzen dat de schade of het mankement is ontstaan door verkeerd gebruik. Dat scheelt gezeur en gedoe.

Voorwaarden

De looptijd van de productverzekeringen varieert. Voor computer- en communicatieapparatuur is de maximum extra verzekeringsduur doorgaans 3 jaar. Terwijl dat voor een wasmachine ook 5 jaar of meer kan zijn. Daarbij is de premie voor degelijke huishoudelijke apparatuur gewoonlijk relatief lager dan die voor gsm’s en laptops. Premies en voorwaarden lopen per winkel, verzekering en soort product sterk uiteen.

Uitsluitingen

Helaas sluiten de meeste garantieverzekeringen allerlei zaken uit van vergoeding en zijn de voorwaarden vaak zo geformuleerd dat een claim makkelijk is af te wijzen. Een paar populaire uitsluitingen:

  • Accu’s en software zijn van dekking uitgesloten.
  • In het vliegtuig zijn alleen de spullen in de handbagage gedekt.
  • De verzekering stopt als het product waarvoor die verzekering is afgesloten, na schade of verlies door de verzekeraar is vervangen. 
  • De verzekering is op naam en gaat dus niet mee naar de nieuwe eigenaar als je het weer van de hand doet.
  • Geen uitkering als de schade ook door een andere verzekering wordt gedekt. 

Reis- en inboedelverzekering

Welke verzekeringen kunnen dubbelen met de garantieverzekering? Voor spullen in huis is het zaak eerst de dekking van de inboedelverzekering te vergelijken met de aangeboden garantieverzekering. Voor zaken die mee op vakantie gaan, kan de reisverzekering de gewenste dekking bieden, al is bagagedekking vaak beperkt en karig. Meer profijt valt te verwachten van de buitenshuisdekking die steeds meer inboedelverzekeraars aanbieden, veelal voor elektronica. Het voordeel daarvan is dat die dekking 365 dagen per jaar geldt, in tegenstelling tot de reisverzekering.

Voor- en nadelen garantieverzekering

+ bewijslast blijft tijdens garantietermijn bij verkoper
+ dekt schades die niet onder de wettelijke garantie vallen
- relatief duur
- vaak overlap met inboedel- en reisverzekering
- veel beperkingen en uitsluitingen

Tips

  • Sluit de verzekering niet direct in de winkel af ook al dringt de verkoper aan.
  • Vraag informatie op papier om thuis te kunnen bestuderen.
  • Vergelijk de garantieverzekering (servicepakket) met de dekking van je inboedelverzekering (met buitenshuisdekking).
  • Verzeker alleen risico’s die je niet zelf kunt of wilt dragen.