icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Proefslapen op je nieuwe matras

Uitgebreid proefliggen in de winkel is goed, maar of een matras echt lekker ligt weet je pas als je er een tijdje op hebt geslapen. Bij een aantal matrasmerken kun je een matras een paar weken thuis uitproberen. Maar bij de meeste daarvan zijn de mogelijkheden om te ruilen beperkt, en is geld teruggeven er niet bij. Bij een nieuwe generatie webwinkels mag je de matras thuis uitproberen, en krijg je wél je geld terug als hij niet bevalt. 
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Artikel_matrasprijzen

Tot 2016 waren de mogelijkheden om een matras echt thuis uit te proberen zeer beperkt. De matras terugbrengen en je geld terugkrijgen was ook niet mogelijk. Maar met de komst van een nieuwe generatie webwinkels zijn de mogelijkheden flink uitgebreid.

Maar pas op. Veel matrasmerken beweren dat je hun matras thuis mag uitproberen, maar bieden zulke beperkte ruilmogelijkheden dat er van een echte proefperiode geen sprake is. Soms bepaalt de winkel de probeervoorwaarden, maar meestal legt de fabrikant ze vast.

Beste probeer- en ruilvoorwaarden

De matrasverkopers met de beste probeer- en ruilvoorwaarden zijn:

 • Emma: 100 dagen thuis uitproberen, niet goed = geld terug, gratis bezorging en ophalen
 • Matt: 100 dagen thuis uitproberen, niet goed = geld terug, gratis bezorging en ophalen
 • Simba: 100 dagen thuis uitproberen, niet goed = geld terug, gratis bezorging en ophalen. LET OP: Simba-matrassen zijn ook te koop in de winkels Goossens. Daarvoor gelden dezelfde probeer- en ruilvoorwaarden
 • Lidl: 90 dagen thuis uitproberen, niet goed = geld terug. Bezorging €3, als je alleen een matras bij Lidl-shop.nl hebt gekocht, krijg je bij retourneren de bezorgkosten terug
 • Bruno:  30 dagen thuis uitproberen, niet goed = geld terug, gratis bezorging en ophalen

Ook de matrassen van Decupré mag je 30 dagen thuis uitproberen. Als je de matras hebt gekocht op basis van een persoonlijk advies, mag je de matras na 30 dagen gratis terugsturen. Je hoeft de matras pas te betalen als je na de proefperiode besluit hem te houden.  

Proberen en ruilen maar geen geld terug

Bij een aantal merken mag je de matras eerst thuis uitproberen, en onder bepaalde voorwaarden ruilen als hij niet bevalt. Maar je krijgt geen geld terug.

 • IKEA: 4 weken tot 90 dagen thuis uitproberen, ruilen tegen een andere matras. Zelf transport regelen. Prijsverschil bijbetalen of in tegoedbonnen
 • M Line: alleen voor de 1-persoons Slow Motion-matrassen geldt: 100 dagen thuis uitproberen, eenmalig ruilen voor een andere matras uit de M Line-collectie tegen betaling van administatie- en transportkosten
 • Ravensberger: 30 dagen thuis uitproberen, ruilen tegen andere Ravensberger-matras tegen €20 kosten. Transport wordt door Ravensberger geregeld

Nog beperkender voorwaarden

Bij sommige matrasmerken en -winkels, kun je de matras formeel ook thuis proberen. Maar zijn de ruilmogelijkheden zijn zo beperkt dat dit goedbeschouwd eigenlijk geen proefperiode is. Zoals bij Auping, waarbij je alleen mag ruilen tegen een andere hardheid.

Matras kopen via internet

Bij veel merken, zoals Beter Bed, Beddenreus en Leen Bakker, kun je ook matrassen bestellen via hun webwinkel. Bij andere winkels zoals Wehkamp is dit zelfs de enige koopmogelijkheid.

Voor aankopen via internet geldt een wettelijke zichttermijn van 14 dagen. Veel van deze webwinkels presenteren deze wettelijke zichttermijn ten onrechte als een proefperiode. Als voorwaarde om de matras binnen de wettelijke zichttermijn te mogen terugsturen stellen de verkopers namelijk dat de matras in de originele verpakking moet blijven. 

Tenzij er op de website expliciet wordt vermeld dat je de matras mag ruilen ook nadat er op is geslapen, is van een echter probeerperiode dus geen sprake.

Opgerold in een doos

Veel matrassen die online worden verkocht, zoals die van Emma, Matt, Simba en Bruno - en soms ook de matrassen van 'dozenschuivers' als IKEA - worden vaak opgerold in een doos verpakt. In onze test zitten geregeld matrassen die op deze manier zijn verpakt. We hebben geen nadelige gevolgen van deze manier van verpakken ontdekt in onze test. Dat komt waarschijnlijk doordat de matrassen niet lang op deze manier opgeslagen worden.

Bij de webwinkels worden de matrassen vrijwel direct na de productie verkocht, en ook bij IKEA zit er meestal heel weinig tijd tussen het moment van verpakken en de verkoop. Doordat deze manier van verpakken veel (transport)ruimte bespaart, heeft het milieu er ook voordeel van. 

Opgerolde matrassen hebben binnen hoogstens enkele uren hun bedoelde vorm weer aangenomen.

Checklist

Wij vermelden de ruilvoorwaarden van de matrassen die we testen in de matrassenvergelijker. Maar diverse matrasmerken verwijzen naar de verkoper voor afspraken over ruilen en retourneren. Informeer dan expliciet naar de geldende voorwaarden en bewaar een papieren exemplaar van de voorwaarden. Laat speciale afspraken altijd noteren op de bon.

Check altijd de volgende zaken:

 • Wanneer betaal je de matras? Het klantvriendelijkst is het als je pas hoeft te betalen als je de matras thuis geprobeerd hebt en hij goed bevalt
 • Als je van tevoren betaalt, krijg je dan al je geld terug als de matras niet bevalt?
 • Hoe lang is de proefperiode?
 • Wat mag er worden geruild als de matras niet bevalt, en waartegen? Bij sommige merken mag je alleen de kern ruilen, of alleen tegen een matras die even duur is
 • Hoe vaak mag je ruilen?
 • Geldt voor het geboden alternatief ook weer een proefperiode?
 • Wie betaalt en regelt het transport van de matras?
 • In welke staat moet of mag de matras zijn om hem nog te mogen ruilen?
 • Kan de matras alleen in de originele verpakking worden geruild?

Als je een matras koopt op medische indicatie meld dit dan expliciet bij de verkoper. Laat op de bon noteren dat de matras geruild of geretourneerd mag worden als blijkt dat de klachten aanhouden. Informeer onder welke voorwaarden ruilen of retourneren om medische redenen kan.

Lees meer over rugpijn en een matras kopen.

Proefslapen in een hotel

Soms kun je een matras ook in een hotel uitproberen. Auping en M Line vermelden deze mogelijkheid expliciet op hun website. Maar de keus aan hotels is beperkt en je kunt niet aangeven welke matras en in welke hardheid je wilt proberen: je moet het doen met wat er ligt.

Nieuwste artikelen

Test matrassen