icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Matras thuis proberen en ruilen

Uitgebreid proefliggen in de winkel is goed, maar of een matras echt lekker ligt weet je pas als je er een tijdje op hebt geslapen. Bij een aantal matrasmerken en webwinkels mag je een matras thuis uitproberen. Maar meestal zijn de mogelijkheden om te ruilen beperkt en niet overal krijg je je geld terug.

Noelle van der Weel

Noelle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:26 juni 2018

Artikel_matrasprijzen

Veel matrasmerken beweren dat je hun matras thuis mag uitproberen, maar bieden zulke beperkte ruilmogelijkheden dat er van een echte proefperiode geen sprake is. Soms bepaalt de winkel de probeervoorwaarden, maar meestal legt de fabrikant ze vast.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke matrassen goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Het beste matras

Matrassen 1200x800

Goede probeer- en ruilvoorwaarden

Steeds meer online matrasverkopers hanteren goede voorwaarden om een matras te ruilen of terug te brengen. Het begon met een aantal nieuwkomers zoals Emma, Matt, Simba en Eve, maar wordt nu ook uitgebreid met bekendere namen zoals Lidl en Hema.

Zij bieden:

 • gratis thuisbezorging
 • 90 tot 100 dagen thuis uitproberen
 • binnen die periode kan het matras, mits het 'normaal' is gebruikt, gratis opgehaald laten worden en krijg je het aankoopbedrag terug.

Maar niet alle online verkopers bieden deze gunstige probeer- en retourvoorwaarden. Zo heb je bij opmaatmatras.nl en Wehkamp geen probeerperiode. 

Proberen en ruilen maar geen geld terug

Bij een aantal merken mag je het matras eerst thuis uitproberen, en onder bepaalde voorwaarden ruilen als hij niet bevalt. Maar je krijgt geen geld terug.

 • Ikea: 4 weken tot 90 dagen thuis uitproberen, ruilen tegen een ander matras. Zelf transport regelen. Prijsverschil bijbetalen of in tegoedbonnen.
 • M Line: alleen voor de 1-persoons Slow Motion-matrassen geldt: 100 dagen thuis uitproberen, eenmalig ruilen voor een ander matras uit de M Line-collectie tegen betaling van administatie- en transportkosten.
 • Ravensberger: 30 dagen thuis uitproberen, ruilen tegen ander Ravensberger-matras tegen €20 kosten. Transport wordt door Ravensberger geregeld.

Nog beperkender voorwaarden

Bij sommige matrasmerken en -winkels, kun je het matras formeel ook thuis proberen. Maar de ruilmogelijkheden zijn zo beperkt dat dit eigenlijk geen proefperiode is. Zoals bij Auping. Daar mag je een matras alleen ruilen tegen een andere hardheid.

Matras kopen via internet

Bij veel merken, zoals Beter Bed, Beddenreus en Leen Bakker kun je ook matrassen bestellen via hun webwinkel. Bij andere winkels zoals Wehkamp is dit zelfs de enige koopmogelijkheid.

Voor aankopen via internet geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Veel van deze webwinkels presenteren deze wettelijke zichttermijn ten onrechte als een proefperiode. De verkopers stellen als voorwaarde om het matras binnen 14 dagen te mogen terug sturen, dat het matras in de originele verpakking moet blijven.

Tenzij er op de website expliciet wordt vermeld dat je het matras mag ruilen ook nadat er op is geslapen, is van een echte probeerperiode dus geen sprake.

Proefslapen in een hotel

Soms kun je een matras ook in een hotel uitproberen. Auping en M Line vermelden deze mogelijkheid expliciet op hun website. Maar de keus aan hotels is beperkt en je kunt niet aangeven welk matras en in welke hardheid je wilt proberen: je moet het doen met wat er ligt.

Checklist bij het kopen van een matras

Wij vermelden de ruilvoorwaarden van de matrassen die we testen in de matrassenvergelijker. Maar diverse matrasmerken verwijzen naar de verkoper voor afspraken over ruilen en retourneren. Informeer dan expliciet naar de geldende voorwaarden en bewaar een papieren exemplaar van de voorwaarden. Laat speciale afspraken altijd noteren op de bon.

Check altijd de volgende zaken als je een matras koopt:

 • Wanneer betaal je het matras? Het klantvriendelijkst is het als je pas hoeft te betalen als je het matras thuis geprobeerd hebt en hij goed bevalt.
 • Als je van tevoren betaalt, krijg je dan al je geld terug als het matras niet bevalt?
 • Hoe lang is de proefperiode?
 • Wat mag er worden geruild als het matras niet bevalt, en waartegen? Bij sommige merken mag je alleen de kern ruilen, of alleen tegen een matras dat even duur is.
 • Hoe vaak mag je ruilen?
 • Geldt voor het geboden alternatief ook weer een proefperiode?
 • Wie betaalt en regelt het transport van het matras?
 • In welke staat moet of mag het matras zijn om hem nog te mogen ruilen?
 • Kan het matras alleen in de originele verpakking worden geruild?

Medische indicatie

Als je een matras koopt op medische indicatie meld dit dan expliciet bij de verkoper. Laat op de bon noteren dat het matras geruild of geretourneerd mag worden als blijkt dat de klachten aanhouden. Informeer onder welke voorwaarden ruilen of retourneren om medische redenen kan.

Lees meer over rugpijn en een matras kopen.

 

Testrapport matrassen

Het dagverse testrapport Matrassen (€4,25) bevat alle geteste matrassen inclusief de Beste Koop en de Beste uit de Test. We geven je kooptips zodat je weet waar je op moet letten bij het kopen van een matras.

Meer informatie

Testrapport Matrassen

 

Lees ook: