icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beginnen met een nieuw medicijn: uitleg door apotheker

Als je bij de apotheek een nieuw medicijn ophaalt, dan is de apotheker verplicht om je uitleg te geven over het nieuwe medicijn. De apotheker brengt hiervoor een extra bedrag in rekening, dat je zelf maar moeilijk op de rekening kunt ontdekken.

Fauve Panis

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:20 november 2018

prijs-kwaliteit-zorgkosten

Extra kosten bij een nieuw medicijn

Haal je bij een apotheek een nieuw medicijn? Dan betaal je een hoger bedrag dan voor een herhaalrecept. Dit komt omdat het om een 'eerste uitgifte' gaat. Je apotheker is dan verplicht extra uitleg te geven over het medicijn.

Gesprek bij eerste uitgifte

Tijdens het gesprek legt de apotheker uit hoe je het medicijn moet gebruiken en hij vertelt je over de werking, de mogelijke bijwerkingen en de samenhang met andere medicijnen. Daarnaast controleert de apotheker je medicatieoverzicht en geeft je schriftelijke informatie mee.

Hoe zie je dit terug op je rekening?

De kosten voor het gesprek bij een nieuw medicijn zie je op de rekening staan als: ‘terhandstelling met begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’. Kijk hiervoor op het declaratieoverzicht van je zorgverzekeraar.

Het gesprek kost ongeveer €7. De kosten voor het gesprek komen boven op de kosten voor het medicijn zelf en boven op de kosten voor het meegeven van het medicijn (ook circa €7). Het precieze bedrag is afhankelijk van je apotheek en zorgverzekeraar.

Wanneer mag een apotheker kosten voor het gesprek in rekening brengen?

Een apotheker mag voor receptmedicijnen alleen een extra bedrag in rekening brengen als je een nieuw medicijn haalt:

 • met een werkzame stof en toedieningsvorm die niet eerder aan jou gegeven is;
 • met een werkzame stof en toedieningsvorm die 12 maanden of langer geleden aan jou gegeven is;
 • waarvan de apotheker niet kan vaststellen of het in de afgelopen 12 maanden aan jou is meegegeven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je het geneesmiddel eerder bij een andere apotheek hebt gehaald. De apotheker moet wel proberen te achterhalen of dit het geval is.

Dit betekent dus ook dat als de werkzame stof of de toedieningsvorm van je vertrouwde medicijn verandert, de apotheek een 'eerste uitgiftetarief' mag declareren. De apotheker mag geen kosten in rekening brengen als alleen de sterkte van het geneesmiddel wijzigt.

Mag je het begeleidingsgesprek weigeren?

In principe kun je het 'begeleidingsgesprek bij een nieuw medicijn’ niet weigeren. De apotheker is verplicht het gesprek te voeren, met het doel dat medicijnen veilig worden gebruikt. Weiger je het gesprek, dan is de kans groot dat de apotheker het geneesmiddel niet meegeeft.

Twijfel je of de rekening van de apotheker klopt

Heb je twijfels over de rekening van de apotheker of is het niet duidelijk? Neem dan contact op met je apotheek of zorgverzekeraar. Fouten op de rekening kun je doorgeven bij het meldpunt van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Kom je er samen met de apotheker niet uit? Lees welke stappen je kunt zetten wanneer je ontevreden bent over je apotheek.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • zorgvergelijker-ipad-2018

  Zorgverzekeringen vergelijken 2019

  Op zoek naar een aanvullende zorgverzekering voor Medicijnen of overstappen naar een andere verzekeraar? Vergelijk zorgverzekeringen, voorwaarden en premies in onze Zorgvergelijker.

  Vergelijk nu

 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek