icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Duurzaam op vakantie

Naast het vervoermiddel dat je kiest voor je vakantie, is de keuze van je verblijf en het soort van activiteit sterk van invloed op de milieubelasting. Denk aan water- en energiegebruik en afvalproductie ter plaatse. Hoe luxer de accommodatie en de omstandigheden, des te groter de milieugevolgen.

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:15 november 2018

Artikel duurzaam op vakantie vliegtuig trein auto

Duurzaam vakantie vieren

Wat betreft milieuontlasting gaat niets boven kamperen. Wie wat meer comfort waardeert, komt qua CO2-uitstoot met een huisje of hotel ongeveer gelijk uit. Meer luxe is meer uitstoot.

Veel hotels bevorderen inmiddels het hergebruiken van handdoeken. Helaas staat de verwarming in veel hotels standaard op 22 ⁰C. Of staat de airco in de zomer juist erg laag. In de zomer kun je door overdag de gordijnen dicht te doen en ’s nachts het raam open, het gebruik van airco op een hete hotelkamer beperken.

Uitgebreidere milieumaatregelen zijn bijvoorbeeld te vinden bij accommodaties met het Green Key-label, een internationaal keurmerk voor de toerismebranche dat eisen stelt aan milieu en natuur.

Actieve vakanties

Niets doen is een uitstekende vakantie-instelling en uitermate milieuvriendelijk. Iets ondernemen kan zeer verschillend uitpakken. 

  • Zwemmen in open water, snorkelen, wandelen en fietsen leveren nauwelijks milieubelasting op.
  • (Jet)skiën, golfen, safari's en alle gemotoriseerde activiteiten kunnen natuur en milieu sterk verstoren, beschadigen en vervuilen.
  • 3 weken niets doen op een strand kan klimaatneutraal, tenzij je dat doet in een ver oord als Thailand. Het vervoer en het verblijf in een luxe resort veroorzaken makkelijk een uitstoot van 6000 kilo CO2. 10 keer zo veel als een wandelvakantie in Frankrijk met een tent als onderkomen en de eigen auto als vervoermiddel.

Souvenirs

Vermijd souvenirs die gemaakt zijn van wilde planten, dieren en beschermde soorten. Let bij slangen- en krokodillenleer op dat ze CITES-gecertificeerd zijn. Of souvenirs onder dubieuze omstandigheden worden geproduceerd valt vaak moeilijk te achterhalen. Maar iets direct van de maker kopen, zorgt meestal dat het geld goed terechtkomt.

CO2-compensatie

Er bestaan diverse systemen waarmee je de CO2-last van een reis kan berekenen. Ook staat daar hoe je kunt compenseren door te investeren in bijvoorbeeld bosaanplant en duurzame energie. Omdat de rekenmethoden van de bestaande systemen nogal eens tot verschillende uitkomsten en compensatieprijzen leiden, is het fenomeen niet onomstreden. Uiteraard is het voorkomen van CO2-uitstoot in alle gevallen beter dan het 'afkopen' ervan.