icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartphone uit het buitenland

Vaak zijn smartphones uit de grijze import goedkoper. We leggen uit hoe dat kan, welke nadelen er zijn en bij wie moet je zijn bij problemen.
silvia smit

Silvia Smit   Expert ElektronicaBijgewerkt op:6 september 2021

vergelijken-smartphones-1200x800px

Definitie buitenlands toestel

Een buitenlands toestel, heet ook wel een 'grijs import model'. Dit is een buitenlands toestel, bijvoorbeeld een smartphone, gekocht in Nederland. Het heet grijze import omdat het niet via een 'officiële' weg is geïmporteerd. Of het apparaat is niet specifiek voor de Nederlandse markt gemaakt. Denk aan andere instellingen en wel of niet voorgeïnstalleerde apps. 

Het gaat dus niet om een neptoestel. Het is ook niet illegaal. De Europese markt is namelijk 1 markt en een (web)winkel mag dus inkopen in het buitenland. 

Voordelen buitenlands toestel

Het grote voordeel is de prijs: die is vaak lager. Soms wordt een buitenlands toestel ergens anders eerder op de markt gebracht. Dan ben jij één van de eersten die het toestel in handen heeft.

Nadelen buitenlands toestel

Ja, die kunnen er zijn, maar het hoeft niet. Zo kunnen er buitenlandse apps op je telefoon staan die je er moeilijk afkrijgt. Ook kunnen sommige Nederlandse apps niet werken. Of je krijgt veel later een update van het besturingssysteem. 

Dat laatste vinden wij een kwalijke zaak. Je moet erop kunnen vertrouwen dat je apparaat altijd veilig is en het blijft doen. Fabrikanten moeten toestellen dus van updates voorzien. Steun onze actie Updaten!

Problemen met buitenlands toestel

Dan ga je gewoon terug naar de winkel waar je het grijze import model hebt gekocht. Die is verantwoordelijk voor een goed functionerend toestel, buitenlands of niet. Als er problemen zijn, dan moet de verkoper die oplossen.

Lees meer:

 

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.