icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je tablet synchroniseren: stappenplan

Alle tablets die wij hebben getest, kunnen foto's, muziek, films en documenten uitwisselen met een computer (synchroniseren). Hoe stel je dit in op de iPad en op Android tablets?

Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op:19 september 2018

tablet-synchroniseren

Alle tablets die wij hebben getest, kunnen foto's, muziek, films en documenten uitwisselen met een computer (synchroniseren). Hoe stel je dit in op de iPad- en Android-tablets?

Bekijk ook onze uitgebreide stappenplannen voor het overzetten en bekijken van films en series voor je iPad en Android tablet.

Tip: Regelmatig synchroniseren is verstandig omdat je zo tegelijkertijd een back-up maakt.

Apple iPad (iOS 12)

Stap 1: Zorg dat je de laatste versie van iTunes op de computer hebt staan. Twijfel je of dit zo is, laat de computer (en ook iTunes) dan nogmaals zoeken naar de laatste updates.

Stap 2: Gebruik de witte, meegeleverde usb-kabel om de iPad aan te sluiten op de computer waar iTunes op geïnstalleerd is. Het is na deze stap overigens ook mogelijk om de iPad draadloos te laten synchroniseren (Wifi sync). Deze mogelijkheid moet je dan wel zelf, handmatig op zowel de iPad als in iTunes inschakelen.

Stap 3: Start iTunes op en wacht totdat in de linker kolom, onder het kopje Apparaten de iPad verschijnt. Klik hierop en er verschijnt informatie over deze iPad in het hoofdscherm.

Stap 4: In dit hoofdscherm zie je een aantal tabjes zoals Muziek, Films en Foto's. Klik op deze tabjes en selecteer welke inhoud je wilt synchroniseren tussen de computer en de iPad.

Stap 5: Heb je gekozen welke specifieke inhoud je wilt synchroniseren, klik dan rechtsonder op de knop 'Synchroniseer'. Hierna wordt de synchronisatie tussen de computer en de tablet uitgevoerd. Inhoud die alleen op de computer staat, maar niet op de tablet, wordt naar de tablet gekopieerd. Inhoud die op de tablet staat, maar niet op de computer, wordt naar de computer gekopieerd.

Android tablets (vanaf Android 4.0)

Synchroniseren op moderne Android tablets verloopt anders dan bij een iPad. Wanneer je een Gmail-account hebt ingesteld op een Android tablet, worden automatisch en draadloos al een aantal zaken gesynchroniseerd via dit Google-account. Denk aan email, contactpersonen en de agenda.

Er is geen universele manier om snel en eenvoudig inhoud zoals foto's, documenten, muziek of video te synchroniseren, zoals iTunes. Dat betekent niet dat het onmogelijk is om de inhoud te synchroniseren. Je kunt namelijk gewoon handmatig de betreffende inhoud kopiëren van de computer naar de tablet (of andersom). Hoe je dat doet, lees je in onderstaand stappenplan.

Stap 1: Verbind de tablet met de computer via de meegeleverde usb-kabel.

Stap 2: Werk je met Microsoft Windows, dan verschijnt in de verkenner een nieuw apparaat. De bestanden en mappen op de Android tablet zijn nu direct benaderbaar, net alsof het een externe harde schijf is die wordt aangesloten. Klik daarvoor op het nieuwe apparaat en de mappen met bestanden verschijnen in de verkenner.

Apple Mac gebruikers moeten eerst nog even extra software installeren genaamd Android File Transfer. Deze gratis software kun je downloaden op de site van Android. Na installatie kan de Android tablet op de Mac worden aangesloten en verschijnt een venster met de mappen en bestanden die op de tablet staan.

Stap 3: Vervolgens kunnen foto's, muziek, video et cetera. worden gekopieerd van of naar de tablet. Foto's die je met de tablet hebt gemaakt, staan in de map 'DCIM'. Muziek op de tablet staat in de map 'Music' en video in de map 'Movies'.