icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

2023

22 juni 2023

Gezichtsherkenning faalt nog steeds

Bij 43% van de nieuwe smartphones in onze test kun je de telefoon ontgrendelen door een portretfoto van de eigenaar voor de selfielens te houden. Een oud probleem, dat nog steeds niet is opgelost.

Nieuws | 20 juni 2023

Consumentenorganisaties roepen op tot betere bescherming consumentenrechten bij AI

Consumentenorganisaties in de EU en de VS roepen op om consumentenrechten centraal te stellen bij de ontwikkeling en implementatie van AI en generatieve AI. De organisaties vragen toezichthouders en beleidsmakers in hun land om actie te ondernemen. De Consumentenbond richt haar oproep aan de ACM, de AP en staatsecretaris Van Huffelen (Digitalisering).

28 maart 2023

Gedupeerden slecht geïnformeerd over datalekken

De helft van de organisaties met een datalek verstuurt onduidelijke of onvolledige waarschuwingsmailtjes aan de betrokken klanten.

Nieuws | 27 maart 2023

Een derde van consumenten krijgt te maken met phishingmails

Phishing via e-mail is de meest voorkomende vorm van poging tot bankfraude. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder ruim 11.000 consumenten. 36% van de ondervraagden kreeg hiermee te maken. Ook via sms (15%) en Whatsapp (10%) proberen criminelen regelmatig consumenten geld afhandig te maken.

Nieuws | 15 maart 2023

Consumentenbond en DPS winnen privacyzaak tegen Facebook en starten nieuwe zaak

De Consumentenbond en de Data Privacy Stichting (DPS) hebben de rechtszaak over de bescherming van privacyrechten tegen Facebook gewonnen. Met de uitspraak is de weg vrij voor een schadevergoeding voor Nederlandse consumenten. Daarnaast beginnen de Consumentenbond en DPS direct een nieuwe zaak tegen Facebook.

2022

Nieuws | 13 december 2022

Verdubbeling schade door nepshops

De politie meldt dat in 2022 het aantal aangiften over malafide webwinkels licht is gedaald ten opzichte van 2021. De schade per gedupeerde verdubbelde echter van €156 naar €347.

Nieuws | 3 november 2022

Helft websites slecht voorbereid op datalekken

Een belangrijke maatregel om je accounts te beveiligen, is het instellen van tweefactorauthenticatie (2FA). Je logt dan in met je wachtwoord én een extra inlogmiddel. Slechts 54% van de populaire sites biedt 2FA aan.

31 augustus 2022

Wachtwoordmanager instellen: zo doe je dat

Wil je met een nieuwe wachtwoordmanager van start gaan? Maar heb je al wachtwoorden opgeslagen in een browser of andere wachtwoordmanager? Zo zet je je wachtwoorden over.

14 juli 2022

PCfix.net en andere pc-hulpoplichting

Let op voor valse virusmeldingen: er zijn weer nieuwe actief. Meldingen van bijvoorbeeld pcfix.net leiden naar een malafide pc-hulp of helpdesk. Die willen je dan een dure virusscanner en abonnement aansmeren. Trap er niet in.

Eerste indruk | 3 februari 2022

Startpage Privacy Protection

Internetten zonder zorgen over je privacy? Zoekmachine Startpage belooft het met de browserplugin Startpage Privacy Protection. De extensie blokkeert cookies en trackers op de pc. Hoe bevalt dat in de praktijk?

2021

12 november 2021

Telefonische oplichting en spoofing

Oplichting via de telefoon neemt toe. Criminelen doen zich bijvoorbeeld voor als Amazon, bank, Fraudehelpdesk of politie. Ga niet in op de verzoeken om je computer over te nemen of om een website te bezoeken.

12 november 2021

Beleggingsfraude met bitcoins en CFD's

Met nepadvertenties wordt reclame gemaakt voor beleggen in bitcoins of voor populaire bedrijven als Amazon en Tesla. Wees je bewust van de risico's als je erop klikt.

29 juni 2021

QR-code-fraude: tips en risico's

Het gebruik van QR-codes neemt toe. Daarmee zien ook criminelen een extra kans op mensen op te lichten. Let net zo goed op bij QR-codes als op berichtjes met linkjes. Beide kunnen leiden naar nepwebsites om je (bank)gegevens te achterhalen.

29 juni 2021

QR-code-fraude: let op bij scannen

Fraude met QR-codes neemt toe. Let net zo goed op bij QR-codes als bij berichtjes met linkjes. Beide kunnen leiden naar nepwebsites om je (bank)gegevens te achterhalen.

Nieuws | 29 juni 2021

Afterpay past beveiliging aan na kritiek Consumentenbond

Afterpay gaat alsnog een betere gebruikersverificatie invoeren om bestelfraude tegen te gaan. Dat meldt het bedrijf aan de Consumentenbond. In april riep de Consumentenbond Afterpay op om de beveiliging te verbeteren, nadat onderzoek aantoonde dat fraude via die dienst kinderlijk eenvoudig is.

14 mei 2021

Datalekken: de gevaren en wat moet je doen?

Wat zijn de gevaren van datalekken, wat kun je doen om het lekken van jouw gegevens te voorkomen en wat moet je doen als je data wel is gelekt?

Nieuws | 3 mei 2021

Datingplatforms te nieuwsgierig en niet altijd veilig

Datingplatforms eisen soms dat hun klanten wel erg veel van zichzelf prijsgeven. En dat levert risico’s op, want de beveiliging van de platforms is niet altijd in orde. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

26 april 2021

Niets besteld, wel een aanmaning

Criminelen misbruiken de achterafbetaalsystemen Afterpay en Klarna. Ze geven de gegevens van een ander op bij het online-winkelen. Veel mensen krijgen daardoor aanmaningen voor niet-bestelde producten. 

17 februari 2021

5 voedingsapps getest op privacy

Bij onze privacytest van 5 populaire voedingsapps ontdekten we meerdere problemen. We zagen bijvoorbeeld dat Mijn Eetmeter van Voedingscentrum wachtwoorden niet voldoende beschermde.

2020

3 november 2020

Dure bemiddelingssites overheidsloketten

Op zoek naar een overheidsloket, bijvoorbeeld voor zorg- of huurtoeslag, een Verklaring Omtrent Gedrag of kentekenbewijs? Let op, bij ‘bemiddelingssites’ betaal je onnodig te veel.


Filter op artikelen

Zoek binnen de website

Vul een zoekterm in