icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je tablet geschikt maken voor kinderen

In plaats van een aparte kindertablet te kopen kun je ook je eigen tablet geschikt maken voor je kind. Dat scheelt weer een aankoop en de kans is groot dat je eigen tablet bovendien een stuk beter is. Zo stel je restricties in op een tablet.
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 8 februari 2022

Tablets en kleine kinderen

iPad (iPadOS)

Het instellen van restricties op de iPad is eenvoudig.

 • Ga naar Instellingen > Schermtijd > Gebruik toegangscode voor Schermtijd > maak een toegangscode en koppel eventueel je Apple ID hieraan.
 • Tik op Beperkingen > vink de optie aan.

Nu kun je aan de slag met het instellen van alle toegangsopties. Let op dat de beperkingen gelden voor iedereen die de iPad gebruikt. Met je toegangscode kun je ze weer uitzetten als je zelf aan de slag gaat met de iPad.

Dit kun je instellen (vanuit Schermtijd > Beperkingen)

 • Je kunt het gebruik van standaardapps zoals Safari, de Camera en FaceTime beperken. Tik hiervoor op Toegestane apps.
 • Je kunt ook een maximale schermtijd per dag per app instellen.
 • Je kunt voorkomen dat je kind in de appwinkel kan zoeken en apps kan installeren of verwijderen. Tik op iTunes Store en App Store. We raden hier in ieder geval aan om in-app-aankopen te blokkeren. Als alternatief kun je ook altijd instellen om altijd je wachtwoord te gebruiken bij downloads of aankopen.
 • Verder kun je de toegang tot expliciete content beperken en kun je een leeftijdsgrens instellen voor websites, films, tv-programma's, boeken en apps. Ga hiervoor naar Beperkingen voor materiaal. Ook stel je hier beperkingen in voor de Game Center app in. Je kunt onder andere privéberichten, multiplayergames en het toevoegen van vrienden blokkeren.
 • Ook kun je bijvoorbeeld je agenda, contacten en foto’s afsluiten voor je kind. Dat geldt ook voor bluetooth, de microfoon en locatievoorzieningen. Deze opties staan onder het kopje 'PRIVACY' bij Beperkingen.
 • Onderaan de pagina kun je aangeven dat je kind geen wijzigingen mag aanbrengen aan je account en de toegangscode. En ook bijvoorbeeld niet het volume van de iPad mag aanpassen.

Apps voor kinderen

Het enige dat je in de instellingen niet specifiek kunt aangeven is welke van je eigen apps je kind wel en niet mag gebruiken, alleen globaal op leeftijdsaanduiding. Zo kun je bijvoorbeeld alle apps voor 17 jaar en ouder blokkeren. Hetzelfde geldt voor films en series. Die leeftijdsaanduiding kun je zien bij de specificaties van de app in de App Store. Daarnaast staan er standaard geen kinderapps op je iPad.

Android-tablet

Restricties op je Android-tablet stel je in door een beperkt profiel aan te maken voor je kind. Dit kan alleen op tablets en niet op Android-smartphones.

 • Beveilig dan van tevoren je eigen account met een pincode of vingerafdruk. Zo kan je kind niet eenvoudig naar je eigen (onbeperkte) profiel kan overschakelen. Voor het instellen van een pincode ga je naar Instellingen > Vergrendelscherm. Voor het instellen van beveiliging met een vingerafdruk of gezichtsherkenning ga je naar Instellingen > Biometrie en beveiliging
 • Vervolgens zet je een beperkt profiel op. Ga naar Instellingen > Accounts en back-up > Gebruikers > Gebruiker of profiel toevoegen > Gebruiker (beperkt profiel). Geef het account een naam door erop te tikken.

Dit kun je instellen

Nu kom je in een scherm waar je aan de slag kunt met de gewenste beperkingen. Standaard staat alles geblokkeerd. Het is dus aan jou om aan te geven wat je kind wel mag gebruiken.

 • Je kunt restricties per app instellen.
 • Je kunt bijvoorbeeld ook de toegang tot de Camera, Agenda en de Contacten-app beperken.
 • In-app-aankopen staan standaard uitgeschakeld en hoef je niet apart te blokkeren

Overschaken naar het nieuwe profiel

Als je klaar bent met instellen schakel je eenvoudig over naar het nieuwe profiel vanuit het snelmenu.

 • Veeg van boven het scherm naar beneden om het menu op te roepen > Tik op het icoontje in de vorm van een poppetje of gezicht, meestal rechts- of linksboven het menu > Tik op het profiel dat je net hebt opgezet.

Windows-tablet /-pc

Ook op een Windows 10-tablet kun je een beperkt profiel voor je kind opzetten. Dit proces heeft iets meer voeten in de aarde dan bij Android. Zo heeft je kind er een e-mailaccount voor nodig. Als je eenmaal klaar bent met het aanmaken van het profiel, kun je online aan de slag met de toegangsopties. Daarbij kun je ook alle activiteit monitoren, mocht je dat willen.

 • Ga naar Instellingen > Accounts > Gezin en andere gebruikers en klik op 'Een familielid toevoegen'.
 • Klik in het popup-venster dat verschijnt op 'Een account voor een onderliggend item maken'. Vul vervolgens de nodige gegevens in om een e-mailadres aan te maken. Een optie is om een account aan te maken dat je vervolgens alleen gebruikt voor het beperkte profiel. Klik op 'volgende'.
 • In het volgende scherm vul je je telefoonnummer in als backup van het e-mailadres van je kind. Als alternatief kun je ook je eigen e-mailadres daarvoor gebruiken. Klik dan op 'Een ander e-mailadres toevoegen in plaats van een telefoonnummer'. Klik op 'volgende'.
 • Vervolgens heb je de optie om de online-ervaringen van je kind te delen met Microsoft en de optie om promotieaanbiedingen te ontvangen. Ons advies: zet beide opties uit. Het gaat hier om privacygevoelige informatie. Klik op 'volgende' en daarna op 'sluiten'.

Het account beheren

Als je het beperkte profiel hebt aangemaakt kun je aan de slag met het instellen ervan. Hiervoor ga je naar account.microsoft.com/family of klik je op de link onder het beperkte profiel. Je logt in met je eigen account en komt vervolgens terecht in het overzicht waar je de restricties voor je kind kan instellen. Je kunt hier onder andere aan de slag met tijdsrestricties, app- en internettoegang en het beperken van aankopen van en binnen apps.

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • Gaming pubers
  27 mei.

  Lootboxes: manipulatie en misleiding in videogames

  In videogames komen kinderen ‘lootboxes’ tegen: digitale mysteriepakketjes. Je ziet pas wat er in zit, nadat je hebt betaald. Met echt geld. Wij vinden dat er regels komen voor de manier waarop gamemakers lootboxes presenteren.
 • kindonvriendelijkheid sociale media apps
  22 nov.

  Sociale media ongeschikt voor kinderen

  Kinderen hebben volgens de wet recht op extra bescherming, maar geen van de sociale media platforms houdt serieus rekening met kinderen.
 • Apps voor kinderen
  27 jul.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • social-media-kinderen
  16 jul.

  Ouderlijke toestemming sociale media

  Ouders van kinderen onder de 16 jaar moeten hun kind toestemming geven voor een account op social media. Maar bedrijven passen de regels verschillend toe.