! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij zonnebrand testen

Wij testen zonnebrandcrèmes en sprays voor volwassenen en kinderen. Deze tests gaan volgens internationale afspraken en worden gedaan in een gecertificeerd laboratorium onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden. 

Bijgewerkt op:7 mei 2020

zonnebrandtest-2017

Bescherming tegen UVB- en UVA-straling

Voor de bepaling van de bescherming tegen UVB en UVA  maken we gebruik van internationale standaarden.

UVB-bescherming 

Voor bepaling van de SPF meten we de bescherming tegen UVB straling volgens ISO 24444:2010. Dat gebeurt op testpersonen. De testpersonen in de tests hebben verschillende huidtypen. Zij vertegenwoordigen de meeste gebruikers. Bij elke persoon wordt op een huidoppervlak van gelijke grootte steeds een gelijke hoeveelheid zonnebrand aangebracht.

Het middel laten we 15 minuten intrekken, dan stellen we de huid bloot aan 6 verschillende hoeveelheden UV straling. We meten vervolgens hoe lang het duurt voordat de huid rood wordt met het betreffende zonnebrandmiddel en hoe lang het duurt zonder bij de verschillende hoeveelheden UV straling. Uit deze metingen is de geboden bescherming te bepalen.

Volgens de norming is de inschaling van de SPF als volgt:

 • SPF 30; de gemeten SPF moet tussen 30 en 49,9 liggen
 • SPF 50;  de gemeten SPF moet tussen 50 en 59,9 liggen
 • SPF 50+ de gemeten SPF ≥ 60

Een zonnebrand voldoet aan de internationale normering als het een SPF heeft van niet minder dan 17% dan de geclaimde waarde. 

UVA-bescherming

De meting van UVA bescherming gebeurt volgens ISO 24443:2012. Bij deze technische meting wordt de zonnebrand aangebracht op een glaasje waarbij we meten hoeveel straling er doorgelaten wordt. In totaal doen we 16 metingen per product. De UVA bescherming moet tenminste eenderde zijn van de UVB bescherming.

Informatie op de verpakking

We controleren of de informatie over het product voldoet aan de wet, of er duidelijke en volledige instructies op staan en of het allemaal goed te lezen is. Op het product moet staan:

 • de adresgegevens van de fabrikant
 • het gewicht of volume
 • hoelang je het kunt gebruiken
 • een batchnummer
 • waarschuwingen met betrekking tot het gebruik
 • de functie van het product
 • de ingrediënten volgens INCI (Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten).

We zien die informatie het liefst in het Nederlands. De teksten moeten daarnaast goed te lezen zijn. En als het product een extra kartonnen verpakking eromheen heeft, zien we deze informatie bij voorkeur ook op de tube of fles. Onhandig is het wanneer instructies los bijgeleverd worden op een papiertje in de dop.

Bij veel producten is niet alle informatie direct zichtbaar. Dan staat op het label in een hoek een klein pijltje. Je moet het label bij het hoekje optillen en lostrekken om meer informatie te vinden. Maar dat moet je dus wel opvallen.

Als de verpakking op een of andere wijze gesealed is, zodat je kunt zien of het niet eerder door iemand is gebruikt, krijgt een product bonuspunten.

Sommige producten vermelden alleen een website op contact op te nemen met de fabrikant bij problemen. 

Claims op de verpakking

Hypoallergeen of dermatologisch getest

Vaak worden claims op verzorgingsproducten gezet die weinig betekenen, zoals 'hypoallegeen' of 'dermatologisch getest'. We geven puntenaftrek wanneer zulke termen gebruikt worden omdat er geen richtlijn voor is wanneer deze claims gedaan mogen worden.

Waterproof

Waterbestendigheid hebben we niet getest. Het is wel belangrijk te weten dat fabrikanten 'waterbestendig' op de verpakking mogen zetten, als na een waterbadje van 2 keer 20 minuten nog 50% van de beschermingsfactor op de huid zit. Smeer je dus altijd in na het zwemmen, ook al staat er aangegeven dat het product waterbestendig is. Je bent na het zwemmen altijd minder beschermd.

Claims

Op veel zonnebrandmiddelen staat een claim, maar voor veel van deze claims zijn er geen regels of ze op een product mogen staan. Veelvoorkomend is de claim 'dermatologisch getest', maar die zegt niets. 'Hypoallergeen' heeft ook geen wettelijke definitie.

Staat er op de verpakking 'vrij van parabenen' (een soort conserveringsmiddelen), dan weet je niet of er geen andere stoffen in zitten die misschien ongewenst zijn. En ook niet alle parabenen zijn ongewenst.

We hebben niet op waterbestendigheid getest, dus die claim kunnen we niet bevestigen of ontkrachten.

Ingrediënten

We hebben enkele ingrediënten aangemerkt als ongewenst en hebben gecontroleerd op basis van de ingrediëntenlijst of die er in zitten. 

Bij de test kijken we ook of er allergenen in de middelen zitten. We gebruiken daarvoor de Europese lijst van 26 allergene stoffen. Strafpunten krijgen zonnebrandmiddelen die de allergenen HICC (hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde) en/of BMHCA (butylfenyl methylpropional) bevatten.

Ook letten we op de aanwezigheid van EDC’s (hormoonverstorende ingrediënten). Deze kunnen op de lange termijn kankerverwekkend zijn.

Milieuscore

Nieuw in 2020 is dat we ook bekeken hebben of ingrediënten een nadelig effect hebben op het milieu. We zien daar grote verschillen en verbeterpunten voor fabrikanten. Producten die nog verkrijgbaar zijn uit testen van voorgaande jaren zijn hier ook op beoordeeld. Hun score is hiermee aangepast waardoor testoordelen kunnen afwijken van eerdere jaren. 

Gebruiksgemak

De gebruikseigenschappen van zonnebrandmiddelen worden beoordeeld aan de hand van een vragenlijst die aan 30 vrijwilligers wordt verstrekt. Dit deel van de test wordt uitgevoerd in een sensorisch laboratorium volgens de algemene richtlijnen uit ISO8589 Sensorische analyse.

De testpersonen krijgen de producten onder gecontroleerde omstandigheden aangeboden. De geselecteerde testers zijn een representatieve steekproef: vrouwen van verschillende leeftijden, bekend met het gebruik van zonnebrand. Elke vrijwilliger testte de producten in de onderarmen. 

Alle producten zijn in de originele verpakking aan de consument geleverd, maar de verpakking en het label zijn zover als mogelijk onherkenbaar gemaakt door het af te plakken. De vrijwilligers gaven verschillende oordelen over het product:

 • totaal oordeel
 • gemak van doseren
 • absorptie
 • aanbrengen
 • textuur
 • plakkerigheid
 • vettigheid
 • geur
 • kleur van de huid

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • zonnen
  16 sep.

  Voor- en nadelen van zonlicht

  De zon heeft vele aanbidders, maar we weten inmiddels ook dat uren in de zon liggen niet zonder gevaar is. Wat zijn de voor- én nadelen van zonnen?
 • zonnebrandtest-2017
  7 mei.

  Hoe wij zonnebrand testen

  Onze zonnebrand-tests gaan volgens internationale afspraken en worden gedaan in een gecertificeerd laboratorium onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden. 
 • zonnebrand-jongen
  8 mei.

  Test zonnebrand kinderen

  Wij hebben 14 zonnebrandmiddelen voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+ getest. Eén daarvan biedt onvoldoende bescherming.
 • mineralen-gezondeten

  Voeding & Gezondheid

  Bekijk onze tests rondom (slimme) gezondheidsproducten en voeding of vind meer informatie over diëten, gezond eten en vitamines. Lees ook alles over je zorgverzekering of zelfzorgmedicijnen.