! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij zonnebrand testen

Wij testen zonnebrandcrèmes en sprays voor volwassenen en kinderen. Deze testen we volgens internationale afspraken. Dit doen we in een gecertificeerd laboratorium. De omstandigheden controleren we nauwkeurig.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:4 mei 2021

zonnebrandtest-2017

Bescherming tegen uv B- en uv A-straling

Voor het bepalen van de bescherming tegen uv B en uv A  gebruiken we internationale standaarden.

Uv B-bescherming 

Om de SPF te bepalen, meten we de bescherming tegen uv B-straling volgens ISO 24444:2010. Dat doen we op testpersonen. De testpersonen in de tests hebben verschillende huidtypen. Zij vertegenwoordigen de meeste gebruikers. Bij elke persoon brengen we op een huidoppervlak van gelijke grootte steeds een gelijke hoeveelheid zonnebrand aan.

Het middel laten we 15 minuten intrekken. Dan stellen we de huid bloot aan 6 verschillende hoeveelheden uv-straling. We meten vervolgens hoe lang het duurt voordat de huid rood wordt met het betreffende zonnebrandmiddel. En hoe lang het duurt zonder middel bij de verschillende hoeveelheden uv-straling. Uit deze metingen bepalen we de bescherming.

Volgens de norming is de inschaling van de SPF als volgt:

 • SPF 30: de gemeten SPF moet tussen 30 en 49,9 liggen.
 • SPF 50: de gemeten SPF moet tussen 50 en 59,9 liggen.
 • SPF 50+: de gemeten SPF is hoger dan 60.

Een zonnebrand voldoet aan de internationale norm als het een SPF heeft van niet minder dan 17% dan de geclaimde waarde. 

Uv A-bescherming

Uv A-bescherming meten we met ISO 24443:2012. Bij deze technische meting brengen we zonnebrand aan op een glaasje, waarbij we meten hoeveel straling er doorheen komt. In totaal doen we 16 metingen per product. De uv A-bescherming moet tenminste eenderde zijn van de uv B-bescherming.

Informatie op de verpakking

We controleren of de informatie over het product voldoet aan de wet. Ook kijken we of er duidelijke en volledige instructies op staan en of het allemaal goed te lezen is. Op het product moet staan:

 • De adresgegevens van de fabrikant.
 • Het gewicht of volume.
 • Hoelang je het kunt gebruiken.
 • Een batchnummer.
 • Waarschuwingen over het gebruik.
 • De functie van het product.
 • De ingrediënten volgens INCI (Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten).

We zien die informatie het liefst in het Nederlands. De teksten moeten daarnaast goed te lezen zijn. Als het product een extra kartonnen verpakking heeft, zien we deze informatie bij voorkeur ook op de tube of fles. Onhandig is het als instructies los bijgeleverd zijn, op een papiertje in de dop.

Bij veel producten is niet alle informatie direct zichtbaar. Dan staat op het label in een hoek een klein pijltje. Je moet het label bij het hoekje optillen en lostrekken om meer informatie te vinden. Maar dat moet je dus wel opvallen.

Als de verpakking op een of andere manier gesealed is, krijgt het product bonuspunten. Je kunt dan zien of het niet eerder door iemand is gebruikt.

Sommige producten vermelden alleen een website  als je contact wilt opnemen met de fabrikant bij problemen. 

Claims op de verpakking

Hypoallergeen of dermatologisch getest

Vaak zet de fabrikant claims op verzorgingsproducten die weinig betekenen, zoals 'hypoallergeen' of 'dermatologisch getest'. We geven puntenaftrek als we zulke termen tegenkomen, omdat er geen richtlijn voor is wanneer je deze claims mag doen.

Vrij van...

Soms stond er op de verpakking 'vrij van parabenen' (een soort conserveringsmiddelen). Deze claim mag niet. Volgens de cosmetische regulering moeten alle producten veilig zijn. Door een dergelijke claim op een product te zetten, doe je afbreuk aan alle parabenen, terwijl er verschil is tussen parabenen. Overigens zegt deze claim niets over andere mogelijk ongewenste conserveringsmiddelen. Als dit soort claims gemaakt worden, dan krijgt een product punten aftrek. Denk aan 'vrij van conserveringsmiddelen'. 

Alleen als er staat 'vrij van parfum of alcohol', krijgt een product geen punten aftrek.   

Waterproof

Waterbestendigheid hebben we niet getest. Fabrikanten mogen 'waterbestendig' op de verpakking zettenals na een waterbadje van 2 keer 20 minuten nog 50% van de beschermingsfactor op de huid zit. Smeer je dus altijd in na het zwemmen. Ook al staat er aangegeven dat het product waterbestendig is. Je bent na het zwemmen altijd minder beschermd.

Ingrediënten

We hebben enkele ingrediënten aangemerkt als ongewenst en gecontroleerd of die er in zitten. 

Bij de test kijken we ook of er allergenen in de middelen zitten. We gebruiken daarvoor de Europese lijst van 26 allergene stoffen. Strafpunten krijgen zonnebrandmiddelen die de allergenen HICC (hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde) of BMHCA (butylfenyl methylpropional) bevatten.

Ook letten we op de aanwezigheid van EDC’s (hormoonverstorende ingrediënten). Deze kunnen op de lange termijn kankerverwekkend zijn.

Milieuscore

Ingrediënten

Sinds 2020 bekijken we ook hoeveel ingrediënten in de middelen ingredienten bevatten met een een nadelig effect op het milieu. We maken een onderscheid tussen UV-filters en andere ingrediënten. We zien daar grote verschillen en dus verbeterpunten voor fabrikanten.

Producten die nog verkrijgbaar zijn uit testen van voorgaande jaren beoordelen we hier ook op. Hun score is aangepast. Daardoor kunnen testoordelen afwijken van eerdere jaren. De beoordeling van de ingrediënten werken we elk jaar bij. In 2021 hebben we onder andere een oordeel voor de aanwezigheid van (verdachte) microplastics toegevoegd. We gebruiken hiervoor de app Beat the microbead van de Plastic Soup foundation. 

Gebruik je alle inhoud?

Sinds 2021 beoordelen we of het mogelijk is om al het zonnebrandmiddel uit de verpakking te krijgen. We beoordelen de hoeveelheid product die in verpakking achterblijft tot de opgegeven hoeveelheid.

Verpakking 

We beoordelen de verpakking op 3 verschillende aspecten:

 • Type materiaal.
 • Gewicht van de verpakking.
 • Aanwezigheid van een tweede verpakking (sommige merken hebben een fles in een kartonnen verpakking).

Gebruiksgemak

De gebruikseigenschappen van zonnebrandmiddelen beoordelen we aan de hand van een vragenlijst. Die hebben we aan 30 vrijwilligers gegeven. Dit deel van de test doen we in een sensorisch laboratorium volgens de algemene richtlijnen uit ISO8589 Sensorische analyse.

De testpersonen krijgen de producten onder gecontroleerde omstandigheden aangeboden. De geselecteerde testers zijn een representatieve steekproef: vrouwen van verschillende leeftijden, bekend met het gebruik van zonnebrand. Elke vrijwilliger testte de producten op de onderarmen. 

Alle producten leverden we in de originele verpakking aan de consument. De verpakking en het label maakten we wel zoveel mogelijk onherkenbaar door het af te plakken. De vrijwilligers gaven verschillende oordelen over het product:

 • Totaaloordeel
 • Gemak van doseren*
 • Absorptie
 • Aanbrengen
 • Textuur
 • plakkerigheid
 • Vettigheid
 • Geur
 • Kleur van de huid

* In de test van 2021 hebben we het doseergemakt niet kunnen beoordelen, vanwege de coronarichtlijnen die in het laboratorium gelden. Alle middelen hebben de vrijwilligers in een apart flesje aangepakt. Zo hoefden meerdere personen niet eenzelfde verpakking aan te raken. 

Waarom zit mijn product niet in de test?

Ben je op zoek naar testinformatie over een product, dan is het vervelend als jouw product niet in onze test zit.

Helaas kunnen we niet alles testen.

Lees meer over: Waarom we niet alles kunnen testen. Je vindt er ook antwoord op andere vragen over onze tests. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • zonnen
  22 apr.

  Voor- en nadelen van zonlicht

  De zon heeft vele aanbidders, maar we weten inmiddels ook dat uren in de zon liggen niet zonder gevaar is. Wat zijn de voor- én nadelen van zonnen?
 • zonnebrandtest-2017
  4 mei.

  Hoe wij zonnebrand testen

  We testen zonnebrand volgens internationale afspraken. Dit doen we in een gecertificeerd laboratorium. De omstandigheden controleren we nauwkeurig.
 • zonnebrand-jongen
  22 apr.

  Test zonnebrand kinderen

  We testten anti-zonnebrandmiddelen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. De meeste van deze anti-zonnebrandmiddelen melden op hun verpakking 'voor kids'.
 • mineralen-gezondeten

  Voeding & Gezondheid

  Bekijk onze tests rondom (slimme) gezondheidsproducten en voeding of vind meer informatie over diëten, gezond eten en vitamines. Lees ook alles over je zorgverzekering of zelfzorgmedicijnen.