! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is SPF?

Op zonnebrand staat altijd een SPF vermeld. SPF staat voor Sun Protection Factor. SPF 15, 30 of 50 zijn veelvoorkomend, maar wat zegt dat eigenlijk?

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:25 mei 2021

Zonnebrandcreme-tube-moeder-jongen

Wat is de SPF?

De SPF staat voor Sun Protection Factor. Dit geeft aan hoeveel uv B-straling het zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren. Uv B-straling veroorzaakt een verbrande opperhuid die rood wordt en draagt bij aan de kans op huidkanker.

De factor is kort gezegd de vermeningvuldiging van de tijd waarin je zonder zonnebrand zou verbranden. Als je normaal gesproken na 10 minuten zou verbranden, dan zou je met factor 30 pas na 10 x 30 = 300 minuten verbranden. Voorwaarde is wel dat je dan elke 2 uur je insmeert met die zonnebrand met SPF 30. 

Hoe snel je onbeschermde huid verbrandt is niet altijd gelijk. Hoe snel dat gaat ligt aan de zonkrachtschaal van dat moment. Op de website van het KNMI kun je zien wat de zonkracht van de dag is.

Zonnekrachtschaal

De factor (SPF) zegt niets over het vermogen om uv A-straling te blokkeren. Uv A richt dieper in de huid schade aan en is de medeveroorzaker van kanker en veroudering. De Europese Commissie heeft daarom geadviseerd dat de uv A-bescherming ten minste een derde moet zijn van de uv B-bescherming.

Je kunt op de verpakking van een zonnebrandmiddel meestal niet zien hoe hoog de bescherming tegen uv A is. Een enkel product heeft wel op de verpakking met sterren aangegeven of de bescherming tegen uv A laag of hoog is. Vijf sterren is de hoogste bescherming. 

Welke factor moet ik kiezen?

Op een normale dag in Nederland is voor de meeste mensen factor 15 voldoende. Ga je op een zomerse dag naar het strand of park? Gebruik dan minstens factor 30 en smeer je meerdere malen per dag opnieuw in. Mensen met een snel verbrandende huid en kleine kinderen gebruiken liever factor 50 (+).  

Smeer ook altijd na het zwemmen, ook als je een zonnebrand gebruikt die 'waterresistent' of 'waterproof' is. Welke factor bij jou past is ook afhankelijk van je huid.

Figuur Bescherming tegen UVB

SPF ook afhankelijk van huidtype

Op ieder zonnebrandmiddel staat de SPF. Hoe lichter je huidskleur en lastiger je bruin wordt, hoe hoger de beschermingsfactor die je nodig hebt. Het verschil tussen factor 15, 30 en 50 lijkt misschien klein als je naar de grafiek kijkt, maar bij factor 15 komt er nog 7% straling door het filter, bij factor 50 is dat nog maar 2%. En dat is dus wel ruim 3 keer minder.

Kinderen

Voor kinderen gebruik je SPF 50 of 50+.

Huidtype 1: Verbrandt heel snel, wordt niet bruin

 • Kenmerken: zeer lichte huid, vaak met sproeten, rossig of lichtblond haar, blauwe ogen.
 • Beschermingsfactor: minstens  20-30, op een zonovergoten dag op het strand? Factor 50.

Huidtype 2: Onbeschermde huid verbrandt snel, wordt langzaam bruin

 • Kenmerken: lichte huid, blond haar, lichte ogen.
 • Beschermingsfactor: 15+.

Huidtype 3: Onbeschermde huid verbrandt zelden, wordt gemakkelijk bruin

 • Kenmerken: licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vaak donkere ogen.
 • Beschermingsfactor: 10-15.

Huidtype 4: Onbeschermde huid verbrandt minimaal, bruint zeer goed

 • Kenmerken: getinte huid, donker haar, donkere ogen (Mediterrane huidtype).
 • Beschermingsfactor: 6-10.

Huidtype 5: Onbeschermde huid verbrandt bijna nooit, bruint zeer goed

 • Kenmerken: donkere huid, donkere ogen, donker-zwart haar (Aziatische huidtype).
 • Beschermingsfactor: 6-10.

Huidtype 6: Onbeschermde huid verbrand zeer zelden, bruint zeer goed

 • Kenmerken: diep donkere huid, donkere ogen, donker-zwart haar (Afrikaanse huidtype).
 • Beschermingsfactor: 6-10 huid heeft een natuurlijke bescherming tegen zonverbranding en verbrandig komt zelden voor. Maar er is ook gevaar voor huidkanker.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • zonnen
  22 apr.

  Voor- en nadelen van zonlicht

  De zon heeft vele aanbidders, maar we weten inmiddels ook dat uren in de zon liggen niet zonder gevaar is. Wat zijn de voor- én nadelen van zonnen?
 • zonnebrandtest-2017
  4 mei.

  Hoe wij zonnebrand testen

  We testen zonnebrand volgens internationale afspraken. Dit doen we in een gecertificeerd laboratorium. De omstandigheden controleren we nauwkeurig.
 • zonnebrand-jongen
  14 jun.

  Test zonnebrand kinderen

  We testten anti-zonnebrandmiddelen met beschermingsfactor SPF 50 en 50+. De meeste van deze anti-zonnebrandmiddelen melden op hun verpakking 'voor kids'.
 • mineralen-gezondeten

  Voeding & Gezondheid

  Bekijk onze tests rondom (slimme) gezondheidsproducten en voeding of vind meer informatie over diëten, gezond eten en vitamines. Lees ook alles over je zorgverzekering of zelfzorgmedicijnen.