icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sportvoeding voor duursporters

Lekker fanatiek wielrennen, hardlopen of zwemmen. Duursporten zijn populair. Maar hoe zit het dan met je voeding? In hoeverre zijn sportreepjes en drankjes van meerwaarde? 
thomas cammelbeeck

Thomas Cammelbeeck   Expert voeding & gezondheidBijgewerkt op:13 december 2021

Overzichtfoto Duursport

Aanvullen van koolhydraten en vocht

Als je langer dan een uur intensief beweegt, verbrand je veel koolhydraten en kun je (zeker bij warm weer) veel vocht verliezen. Dit zorgt ervoor dat je prestatievermogen afneemt. Je zet betere tijden neer als je de verbruikte koolhydraten en het verloren vocht tussentijds aanvult. 

Ook als je probeert om af te vallen zal het aanvullen van de verbrande koolhydraten je prestatievermogen op peil houden. Maar het zorgt er ook voor dat je minder snel afvalt. Je compenseert namelijk (deels) voor de zojuist verbruikte energie. Als je veel sportvoeding gebruikt, kun je het afslankende effect van sporten zelfs volledig teniet doen. Om af te vallen moet je immers meer energie verbruiken dan je inneemt. 

Maar ook als je wilt afvallen is het verstandig om verloren vocht aan te vullen. Als je minder eet, krijg je immers ook minder vocht binnen, en ben je kwetsbaarder voor uitdroging. Gelukkig is er een perfecte caloriearme sportdrank die bijna niets kost: water. 

Als je koolhydraten en vocht wilt aanvullen met sportvoeding heb je de keuze uit diverse producten. Wat zijn de plus- en minpunten? Hieronder zetten we de opties op een rijtje. Maar het is goed om je te beseffen dat een gezond voedingspatroon het belangrijkst is. Sportvoeding dient voornamelijk het gemak.

Soorten sportvoeding voor duursporters

Deze pagina kwam tot stand in samenwerking met de Dopingautoriteit

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.
Artikelen binnen Voedingstests

Populaire artikelen

 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.
 • Roggebrood

  Test gezondste roggebrood

  In rogge zit veel meer vezels dan in tarwe. Maar let op, in roggebrood zit vaak minder rogge dan je denkt. Wij helpen je de echte vezelbom van puur rogge te kiezen.
 • Plantaardige yoghurt openingsbeeld

  Plantaardige yoghurt

  Plantaardige yoghurt, dat is toch nooit zo gezond als ‘echte’ zuivel? Toch wel! Als je slim kiest, zit er alles in wat yoghurt gezond maakt.