! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De beste aandelenbeleggingsfondsen

Beleggen in fondsen heeft veel voordelen. De fondsbeheerder kiest de beleggingen. Maar welk beleggingsfonds presteert het best?

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:21 juli 2021

Wall Street stier

3 highlights uit de test

 

1. Technologiefondsen deden het goed

Fondsen die beleggen in de technologiesector haalden de beste rendementen de afgelopen 5 jaar. Denk hierbij aan beleggingsfondsen die beleggen in aandelen Alphabet (het moederbedrijf van Google), Apple of Microsoft.

2. Nederlandse fondsen scoorden slechter

Aandelenfondsen die uitsluitend in Nederlandse aandelen belegen, deden het slechter dan fondsen die aandelen kochten in Azië, Noord-Amerika, Europa of wereldwijd. Dit komt ook doordat de grootste technologiebedrijven niet in Nederland gevestigd zijn. 

3. Indexvolgers: lage kosten, beter rendement

Fondsen die goed presteren zijn vaak indextrackers. Die fondsen herken je doordat er ETF achter staat. ETF is de afkorting voor Exchange Traded Fund. Dat is een beleggingsfonds dat een index volgt, bijvoorbeeld de Dow Jones Index. Stijgt de Index, dan stijgt ook de waarde van het fonds. Doordat zo'n ETF een index volgt maakt het weining kosten. Het rendement is vaak beter dan van een actief beleggingsfonds. Zo'n fonds handel veel en maakt daardoor hogere kosten. 

Welke aandelenfondsen hebben we bekeken?

We selecteerden de fondsen die de afgelopen 5 jaar goed presteerden. De fondsen kun je in Nederland kopen en zijn aan de beurs genoteerd, in euro's. We maakten een top 3 in 5 categorieën.

Het gaat om aandelenfondsen die beleggen in:

  • Noord-Amerika
  • Azië (exclusief Japan)
  • Europa
  • Nederland
  • Wereldwijd

Conclusie

De aandelenfondsen die het best presteerden de afgelopen 5 jaar zijn aandelenfondsen die in het buitenland beleggen. Verdiep je wel zelf eerst in de strategie van een fonds voordat je een fonds koopt. Kijk bijvoorbeeld op de website van Morningstar waar het fonds in belegt.

Benieuwd naar dit artikel?

Onze experts zoeken uit wat relevant is voor jouw financiële situatie.

Geen lid van de Consumentenbond? Geen probleem! Word lid van Geld & Recht. Voor slechts €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies. Je kunt nu 7 dagen gratis kennismaken.

 

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue