! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mobiele telefoon voor je kind

De schooltas is nou niet bepaald de veiligste omgeving voor een nieuwe, dure smartphone. Gelukkig zijn er prima telefoons voor minder dan €200. Of je hebt zelf nog een oud toestel liggen. Waar let je op bij de eerste smartphone voor je kind?
Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 16 juli 2021

Wanneer een telefoon?

Een reden om al in groep 7 of 8 te beginnen met een telefoon is ‘leren ermee om te gaan’. Als kinderen naar de middelbare school gaan, kunnen ze maar beter weten hoe het allemaal werkt met sociale media, internetverbruik en kosten. Tot die tijd kun je ze langzaam laten wennen aan een telefoon, zonder dat je meteen de hoofdprijs betaalt.

Koop een nieuwe telefoon

Als je oude telefoon het nog prima doet, kun je die aan je kind geven. Dat scheelt je weer een aankoop van minimaal €100. Houd er wel rekening mee dat het besturingssysteem van oude telefoons vaak niet meer geupdated wordt. Dat geldt vooral voor Android telefoons: ruim 90% van Android-smartphones draait niet op de nieuwste Android-software en van 84% loopt de veiligheidsupdate meer dan 2 maanden achter. En apps werken op den duur niet meer goed, omdat ze niet gemaakt zijn voor oudere besturingssystemen.

Goedkope telefoons

Voor €200 tot €300 heb je al een toestel van goede kwaliteit. Met goedkopere toestellen heb je vaak minder opslagruimte, 16 of 32 GB. Ook is de camera vaak van mindere kwaliteit. Maar voor de beginner hoeven dit geen bezwaren te zijn. 

Welke telefoons zijn goed én goedkoop? Elk seizoen zetten we de beste 5 smartphones van minder dan €300 voor je op een rij.  

Met of zonder abonnement?

Een abonnement afsluiten inclusief telefoon kan ook. Als je goed zoekt kun je een aanbieding vinden waarmee je goedkoper uit bent dan wanneer je het toestel los koopt.

Zo'n toestel is natuurlijk niet ‘gratis’. Maar de toestelkosten worden niet meer verstopt in de abonnementskosten. Zo is de prijs van het toestel bij een abonnement goed te vergelijken met de prijs van een los toestel. Bij een abonnement betaal je het toestel in maandelijkse termijnen of in 1 keer. Of je kiest voor een combinatie van die 2.

BKR registratie

Let bij termijnbetaling even op: als het afbetalingsdeel €250 of meer is, dat wordt dit gezien als lening en geregistreerd bij het BKR. Dat kan weer gevolgen hebben voor hoeveel hypotheek je kunt krijgen: hoe meer leningen er geregistreerd staan, hoe minder hypotheek je kunt krijgen.

 

Nieuw & interessant

 • Apps voor kinderen
  27 jul.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • social-media-kinderen
  16 jul.

  Ouderlijke toestemming sociale media

  Ouders van kinderen onder de 16 jaar moeten hun kind toestemming geven voor een account op social media. Maar bedrijven passen de regels verschillend toe.
 • privacy-online-kind-avond
  16 jul.

  AVG: wat betekent dit voor kinderen?

  De privacywet (AVG) is sinds mei 2018 van kracht. Deze wet legt onder andere het delen van gegevens van kinderen aan banden.
 • Privacy TikTok
  Nieuws | 24 jun.

  TikTok ontvangt claim van 1,5 miljard euro

  TikTok moet Nederlandse kinderen een schadevergoeding betalen voor het onrechtmatig verzamelen en verhandelen van hun gegevens. Dat eisen de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy.