icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Doe mee met de Bondsraadsverkiezingen

De Consumentenbond komt op voor de belangen van alle consumenten in Nederland. Wij zijn een onafhankelijke vereniging en geven stem aan miljoenen consumenten. Als één van de grootste consumentenorganisaties van Europa is de Consumentenbond een serieuze partij waar rekening mee gehouden wordt.


Update: De aanmeldtermijn voor kandidaten is gesloten. De aankondiging voor de volgende verkiezingen kun je begin juli 2020 verwachten. 

Wie zoeken wij?

De Bondsraad zoekt gemotiveerde mensen die mee kunnen denken om de Consumentenbond in een continue veranderende omgeving mee te kunnen laten groeien.

Je kunt je kandidaat stellen voor de Bondsraad als je:

 • Minimaal 18 jaar oud bent en per 1 januari 2019 minimaal 2 jaar aaneengesloten lid bent van de Consumentenbond.
 • Geïnteresseerd bent in consumentenzaken en je betrokken voelt bij maatschappelijke ontwikkelingen.
 • Voldoende tijd en energie kunt steken in je werkzaamheden als lid van de Bondsraad.

Ervaring met verenigingswerk is een pré.

Wij vinden het belangrijk dat de leden van de Bondsraad een representatieve mix vormen: van jong tot oud, mannen en vrouwen, met verschillende culturele achtergronden, afkomstig uit heel Nederland. Bij het samenstellen van de raad houdt de verkiezingscommissie daar rekening mee.

Alle informatie voor je werk als Bondsraadslid (aankondiging van vergaderingen, vergaderstukken, mededelingen en notulen) vind je op ons eigen Bondsraadsnet, een cloud-omgeving.

Aanmelden

Herken je jezelf in het profiel? Stel je verkiesbaar als Bondsraadslid. Meld je vóór 1 september 2018 aan via het aanmeldformulier.

Vermeld daarin:

 • je werkzaamheden
 • je achtergrond
 • waarom je lid wilt worden van de Bondsraad
 • wat jouw bijdrage aan de Consumentenbond kan zijn.

Vermeld ook of je beschikbaar bent voor een gesprek met de verkiezingscommissie op zaterdag 15 september 2018.

Wat is de Bondsraad?

De Bondsraad is het ledenparlement van de Consumentenbond en bestaat uit maximaal 75 leden. Leden van de Consumentenbond kunnen zich kandidaat stellen voor de Bondsraad. In de Bondsraad kunnen de leden van de vereniging invloed uitoefenen op het beleid van de Consumentenbond.

Iedere 2 jaar worden verkiezingen gehouden om te voorzien in de ontstane vacatures in de Bondsraad.

Wat doet de Bondsraad?

De Bondsraad legitimeert het beleid van de Consumentenbond. De Bondsraad is ook een klankbord in discussies over consumententhema’s. De directie voert het beleid uit. De raad van toezicht houdt toezicht op het beleid, houdt de leden van de Bondsraad op de hoogte van belangrijke beslissingen en legt aan hen verantwoording af. Het beleid is een vertaling van de strategie naar concrete activiteiten.

Belangrijke thema's in de strategie die de Consumentenbond nu uitwerkt zijn:

De belangrijkste taken en bevoegdheden van de Bondsraad

 • De strategie en het financiële beleid vaststellen.
 • De jaarbegroting vaststellen.
 • Het jaarverslag en de jaarrekening bespreken en goedkeuren.
 • Discussiëren over actuele thema's voor consumenten, zoals privacy en duurzaamheid.
 • Leden van de raad van toezicht kiezen en benoemen.
 • De directie benoemen, schorsen en ontslaan.
 • De statuten van de Consumentenbond wijzigen.

In de statuten van de Consumentenbond (pdf) lees je alle taken en bevoegdheden van de Bondsraad. Je wordt voor 4 jaar gekozen als Bondraadslid en je kunt je 2 keer herkiesbaar stellen.

  Hoeveel tijd kost het?

  Wil je alle bijeenkomsten bijwonen? Dan kost je dat ongeveer 1 avond per maand en 2 zaterdagen per jaar voor de Bondsraadsvergaderingen. Bovendien heb je meestal meerdere uren nodig om je voor te bereiden op een vergadering: de agenda doornemen en vergaderstukken lezen en daarover een mening vormen.

  Welke vergaderingen zijn er?

  • 2  Bondsraadsvergaderingen: 1 in het voorjaar en 1 in het najaar.
  • 2 voorbereidende vergaderingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven of Zwolle (je mag kiezen naar welke locatie je wil gaan).
  • 5 à 6 discussiebijeenkomsten in Utrecht waar Bondsraadsleden met elkaar over actuele thema's  discussiëren, bijvoorbeeld over 'Massaclaims' en 'digitale publicaties van de Consumentenbond'.

  Je krijgt reiskostenvergoeding en een vergoeding voor het voorbereiden en bijwonen van vergaderingen. Meer over de Bondsraad, de vergaderingen en vergoedingen lees je in de Bondsraadswijzer 2018 (pdf).

  Hoe het is in de Bondsraad?

  Bos bondsraadTruus Bos

  'Ik hoop op nieuwe Bondsraadsleden die echt van de Consumentenbond houden.'

  Truus Bos is 9 jaar lid van de Bondsraad. ‘Ik vind het inspirerend om dicht bij de Consumentenbond te zijn en invloed te hebben op de koers.’ Eén avond per week besteedt ze met ‘op de hoogte blijven’: ze leest de gidsen van Consumentenbond en ze volgt de Consumentenbond in de media. Per maand besteedt ze 1 avond aan discussiebijeenkomsten en Bondsraadsvergaderingen. ‘Ik hoop op nieuwe Bondsraadsleden die echt van de Consumentenbond houden. Ze moeten beoordelen wat goed is voor consumenten én voor de Consumentenbond.’

  Buikstra bondsraadRuud Buikstra

  'Elke vereniging staat of valt met de vrijwilligers die zich ervoor inzetten.’

  Ruud Buikstra meldde zich in 2011 als lid van de Bondsraad omdat hij zich maatschappelijk wilde inzetten. ‘En ik vond dat de Consumentenbond wel wat verjonging kon gebruiken. Als Bondsraad ben je het geweten van de vereniging. We hebben de taak om te controleren of het consumentenbeleid naar wens verloopt.’ Buikstra vindt het vooral leuk om mee te denken over de toekomst van de vereniging. ‘Het is fijn om gehoord te worden. Het is toch het hoogste orgaan van de vereniging. En elke vereniging staat of valt met de vrijwilligers die zich ervoor inzetten.’

  Hoe gaat het verder?

  De verkiezingscommissie van de Bondsraad selecteert uit de aanmeldingen een aantal kandidaten en nodigt ze uit voor een gesprek op het kantoor van de Consumentenbond in Den Haag. De verkiezingscommissie evalueert deze gesprekken. Daarna worden de geschikte kandidaten op de voordracht tot benoeming als lid van de Bondsraad geplaatst. Zowel de afgewezen kandidaten als de kandidaten die op de voordracht zijn geplaatst krijgen hiervan schriftelijk bericht.

  Eind september 2018 presenteert de Consumentenbond de gekozen kandidaten (nieuwe en herkiesbare leden) op de website. Ben je het niet eens met de voorgedragen kandidaten? Dan kun je je tot uiterlijk 1 november 2018 opgeven als tegenkandidaat via vereniging@consumentenbond.nl.

  Om je aan te melden als tegenkandidaat heb je steun nodig van 25 leden van Consumentenbond met hun handtekening. Als er geen tegenkandidaten zijn, is de benoeming van de leden op 1 november 2018 definitief en gaat het Bondsraadslidmaatschap in per 1 januari 2019.

  Heb je nog vragen?

  Neem voor meer informatie contact op met:
  Anja Verhoef
  secretaris Verenigingszaken
  Telefoon: 070 - 445 45 08
  E-mail: vereniging@consumentenbond.nl

  Meer informatie: