icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

D-reizen failliet: wat nu?

De rechtbank heeft D-rt Groep failliet verklaard op 6 april 2021. Het bedrijf is bekend van onder andere D-reizen en VakantieXperts. Franchise ondernemingen onder de naam VakantieXperts vallen buiten dit faillissement. Wat kun je doen als je nog corona-reisvouchers hebt liggen?
priscilla blok

Priscilla Blok , Expert Geld & Verzekeren Bijgewerkt op: 17 maart 2022

D-reizen

Update januari 2022: Geld terug via luchtvaartmaatschappij

Annuleert de luchtvaartmaatschappij je vlucht? Dan moet die je de keus geven: een andere vlucht of je ticketgeld terug. De maatschappij mag terugbetalen via de ticketsite of reisbureau waar je boekte, zoals D-Reizen. Gaat die ticketsite of dat reisbureau failliet voordat je je geld hebt? Dan moet de luchtvaartmaatschappij je nog steeds terugbetalen.

Niet alle luchtvaartmaatschappijen betalen uit zichzelf uit. Soms moet je er zelf achteraan. Wacht daar niet te lang mee. Na 2 jaar heb je geen recht meer op je geld. De luchtvaartmaatschappij mag je niet laten wachten of naar een curator sturen. Zo wil KLM geen geld terugbetalen aan reizigers, omdat het geld al aan D-Reizen was terugbetaald. KLM moet het ticketgeld nu alsnog terugbetalen aan de passagiers zelf. 

Ben ik mijn geld kwijt? 

D-rt Groep (D-reizen en VakantieXperts) betaalt verlopen coronavouchers niet uit, omdat het daar geen geld voor heeft. De leningaanvraag bij het Voucherfonds is door de rechter grotendeels afgewezen. Daarom komt het geld misschien ook niet. Het uitgangspunt is dat je je reissom niet verliest bij een faillissement. Of dit nu gaat om een (aan)betaald bedrag of een corona-reisvoucher. 

Corona-reisvoucher met SGR-dekking

Heb je een reisvoucher met SGR-dekking? Dan krijg je het geld van de SGR terug. De SGR stuurt klanten een uitnodiging om een claim in te dienen. Je kunt pas een claim indienen na bericht van de SGR. Meer hierover lees je in het nieuwsbericht van SGR.

Reis (nog) niet geannuleerd

Is je boeking nog niet geannuleerd? Neem dan contact op met de reisuitvoerder om na te gaan of de reis doorgaat. Heb je een pakketreis geboekt met SGR-garantie? Dan beoordeelt SGR of een andere reisorganisatie je reis overneemt of dat je geld terug krijgt. Openstaande facturen kun je het beste opschorten. Dit geldt niet voor de franchisevestigingen van VakantieXperts.

Lees meer over wat er gebeurt als een reisorganisatie failliet is.

Wat kan ik het beste doen? 

Wat nu slim is om te te doen hangt af van je situatie. Bekijk welke situatie op jou van toepassing is. 

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.