Test zonnebrandmiddelen

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 6 mei 2019

Opvallende punten uit de laatste test (2019)
- Eén spray biedt te weinig bescherming tegen UVA.
- Eén spray bevat mogelijk hormoonverstorende stoffen.
- Eén spray bevat allergenen.
Update juli 2019
De Fotoprotector Pediatrics SPF 50+ zonnebrandspray voor kinderen van ISDIN, die onze Belgische collega's (Test Aankoop) testten, is in België tijdelijk van de markt gehaald omdat hij een veel lagere SPF (16,5) had dan op de verpakking werd beloofd (50).
Dit product is ook in Nederland te koop. We hebben hiervan melding gemaakt bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het merk wordt (voornamelijk) aangeboden bij online drogisten en bij Bol.com. Het product is sinds juli ook in België weer in de verkoop. Test Aankoop heeft hun advies niet aangepast.
Welke merken hebben we getest?
2019 (voor kinderen: SPF 50 en 50+) | 2018 (sprays SPF 30) | 2017 (crèmes SPF 30) |
|
|
|
Hoe wij zonnebrand testen
We testen verschillende aspecten van zonnebrand.
Bescherming tegen UVB- en UVA-straling
- De testpersonen hebben verschillende huidtypen. Zij vertegenwoordigden de meeste gebruikers. Bij elke persoon wordt op een oppervlak van gelijke grootte steeds een gelijke hoeveelheid zonnebrand aangebracht.
Het middel laten we 15 minuten intrekken, dan stellen we de huid bloot aan straling. We meten vervolgens hoe lang het duurt voordat de huid rood wordt met het betreffende zonnebrandmiddel en hoe lang het duurt zonder. - Bij de technische meting wordt de zonnebrand aangebracht op een glaasje waarbij we meten hoeveel straling er doorgelaten wordt. In totaal doen we 16 metingen per product.
Informatie op de verpakking
Om een verzorgingsproduct veilig te kunnen gebruiken moet er ook goede informatie op staan. Op de verpakking moet staan:
- de adresgegevens van de fabrikant
- het gewicht/of volume
- hoelang je het kunt gebruiken
- een batchnummer
- waarschuwingen met betrekking tot het gebruik
- de functie van het product,
- de ingrediënten volgens INCI (Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten)
We hebben die informatie het liefst in het Nederlands. Deze teksten moeten ook nog goed te lezen zijn. En als het product een extra kartonnen verpakking eromheen heeft, zien we deze informatie bij voorkeur ook op de tube of fles.
Als de verpakking op een of andere wijze gesealed is - zodat je kunt zien dat het niet eerder door iemand anders gebruikt is - krijgt een product bonuspunten.
Claims
Op veel zonnebrandmiddelen staat een claim, maar voor veel van deze claims zijn er geen regels voor wanneer die op een product mogen staan. Veelvoorkomend is de claim 'dermatologisch getest', maar die zegt niets. Hypoallergeen heeft ook geen wettelijke definitie.
Als er op staat 'vrij van parabenen' (een soort conserveringsmiddelen), dan weet je niet of er geen andere stoffen in zitten die misschien ongewenst zijn. En niet alle parabenen zijn ongewenst. We hebben niet op waterbestendigheid getest, dus die claim kunnen we niet bevestigen of ontkrachten.
Ingrediënten
We hebben enkele ingrediënten aangemerkt als ongewenst en hebben gecontroleerd op basis van de ingrediëntenlijst of die er in zitten.
Gebruiksgemak
- totaal oordeel
- gemak van doseren
- absorptie
- aanbrengen
- textuur
- plakkerigheid
- vettigheid
- geur
- kleur van de huid
Lees ook:
- Meer over voeding & gezondheid
- Praat mee over zonnebrandmiddelen in de community
- Bekijk de video met kooptips
Test zonnebrandsprays 2019
In het voorjaar van 2019 testten wij 14 zonnebrandsprays voor kinderen met beschermingsfactor SPF 50 of 50+. Eén daarvan scoort een onvoldoende, omdat het door ons geteste middel een te lage bescherming biedt tegen UVA.
Benieuwd naar de testresultaten?
Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.
Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in