icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

NPO Start

Eerste indruk
|
De NPO heeft zijn apps en website een opfrisbeurt gegeven en probeert zo de Netflix van de lage landen te worden. Tegen betaling kun je nu (bijna) zonder reclames in HD kijken. Is dat het geld waard?
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert ElektronicaBijgewerkt op:8 april 2020

MerkNPO

PrijsGratis of €2,95 per maand voor de Plus-variant

NPO eerste indruk

Conclusie

De meeste mensen zullen prima uit de voeten kunnen met de gratis diensten van de NPO. De betaaldienst is alleen interessant als je heel veel terugkijkt. Op een smart-tv is de kwaliteit duidelijk beter. Op een smartphone of (kleine) tablet zal de lagere beeldkwaliteit voor veel mensen voldoende zijn.

Het is jammer dat je de NPO-app niet te gebruiken is op smarttv's van 2013 en ouder. Via een Chromecast-uitbreiding in de tv lukt het wel. 

Kijken zonder reclames is fijn. Maar als je af en toe een programma terugkijkt heb je hier ook niet heel veel last van. Bij de betaalde dienst is de kwaliteit van live televisie helaas niet omhoog gegaan. Dat is een gemiste kans.

Screen NPO 900x1600Wat kun je kijken bij NPO Start en NPO Start Plus?

NPO Start is de vervanger van NPO gemist en ‘uitzending gemist’. Je hebt bij NPO Start 3 opties:

 • De gratis abonnementen NPO Start zonder account.
 • NPO Start met account.
 • De betaalde optie NPO Start Plus.

Het aanbod is afhankelijk van je abonnement. NPO Start zonder account is de basis en de 2 andere varianten zijn uitgebreider.

1. NPO Start zonder account: gratis en je hoeft je niet te registreren. Je kunt:

 • Programma’s terugkijken tot minimaal een week.
 • Live tv kijken.

2. NPO Start met gratis account: gratis maar je moet je wel registreren. Daarna kun je:

 • Programma’s terugkijken tot minimaal een week.
 • Live tv kijken.
 • Programma’s verder kijken op een later moment.

Daarbij kun je ook meerdere (kinder)profielen aanmaken. Programma’s voor kinderen onder de 16 jaar worden dan niet getoond. En ook kun je favorieten bewaren en persoonlijke aanbevelingen krijgen.

3.NPO Start Plus: je betaalt €2,95 per maand en daarvoor kun je:

 • Programma’s langer terugkijken. Hoe lang verschilt per programma (programma’s van de publieke omroep kun je tot 12 maanden terugkijken).
 • Live tv kijken.
 • Programma's verder kijken op een later moment.
 • In hogere HD-kwaliteit terugkijken.
 • In veel gevallen (maar niet altijd) zonder reclames kijken.
 • Programma’s langer terugkijken.
 • Eerdere seizoenen kijken.

Bij NPO Start Plus gaat men ervan uit dat de gebruiker minimaal 16 jaar is. En dus kun je programma’s voor 16+ terugzien.

Hoe bekijk je NPO Start (Plus)?

NPO Start bekijk je in de browser van je pc en op tablets en smartphones met Android (versie 4.3 en hoger) en iOS (vanaf iOS 9).

Daarnaast ondersteunt de NPO Start-app Google Chromecast en Apple Airplay. Daarmee kun je video via de Apple TV-mediaspeler draadloos op je tv bekijken. Een ander alternatief is de Humax Tv+ H3 mediaspeler.

In tegenstelling tot NLZIET is NPO Start niet beschikbaar op de PlayStation en op Android TV. De NPO laat weten dat de Android TV-app in juni dit jaar beschikbaar komt. Je kunt op maximaal 2 apparaten tegelijkertijd NPO Start gebruiken.

NPO-app niet beschikbaar op oudere smart-tv

De NPO-app is beschikbaar op smart tv’s van Sony met door Google goedgekeurde Android TV. Ook is de app te zien op smart tv's van Samsung, LG, Panasonic en Philips die zijn uitgebracht in 2014 of later.

Op een grote tv komt de HD-kwaliteit van de betaaldienst goed tot zijn recht. Ook kun je live televisiekijken in deze app. Handig als je geen televisieabonnement hebt afgesloten. Anders heb je er niet veel aan.

Voor gebruikers met een oudere smart tv is deze app een ergenis. Door de komst van nieuwe functies wil de NPO de oude app niet meer ondersteunen. Met een smart-tv ouder dan 2014 kun je daardoor geen uitzendingen meer terugkijken. Dat vinden wij jammer.

Fabrikanten geven helaas geen garantie voor apps op smart-tv's. Kun je de app niet meer gebruiken op je smart tv? Dan kun je wel een Chromecast of Apple TV gebruiken. Zo kun je toch programma's op je tv terugkijken.

Beeldkwaliteit NPO Start (Plus) oké

De beeldkwaliteit van ‘uitzending gemist’ en NPO gemist is altijd vrij laag geweest. Gelukkig is de kwaliteit enkele jaren geleden wel verhoogd. Daardoor hebben uitzendingen een acceptabele beeldkwaliteit voor smartphone en tablets gekregen.

De HD-kwaliteit die de betaalde dienst biedt is vooral een uitkomst op grote schermen en televisies. Helaas is de kwaliteit van live televisie niet verhoogd, ook niet bij de betaalde dienst.

Beeldkwaliteit   Programma's terugkijken   Live TV
NPO Start   SD (576p)   SD (576p)
NPO Start Plus   HD (1080p)   SD (576p)

Kwaliteit NPO Start - SD - 576p

(matige beeldkwaliteit)

Kwaliteit NPO Start Plus - HD - 1080p

(goede beeldkwaliteit)

NPO-SD-en-HD

Screenshot_20170710-113706Soms reclames en meer afleveringen bij Plus-variant

Met NPO Start Plus zie je geen reclames meer. Als je de gratis dienst gebruikt, dan zie je wel reclames aan het begin van een programma. Die duren vaak tussen de 30 seconden en 1 minuut. 

Start Plus geeft ook toegang tot meer (oudere) uitzendingen. Vooral bij (buitenlandse) series kun je verder terugkijken. In de gratis versie kun je kijken naar afleveringen die de afgelopen 2 weken op tv zijn geweest. De afleveringen die eerder te zien waren zijn dan niet meer gratis.

Op de site zie je welke uitzendingen je wel kunt bekijken met een betaalaccount. De meeste programmma's kun je gratis én betaald bekijken. Bijvoorbeeld het programma 'Wie is de mol' en de serie 'Penoza'. Voor de buitenlandse serie 'Falco' heb je voor alle afleveringen wel NPO Start Plus nodig.

Kijkhulp

Net zoals bij Netflix kun je verschillende profielen bij een account aanmaken. Zo kan elke gebruiker zelf zijn eigen programma’s volgen en uitzendingen verder kijken.

Door programma’s te volgen zie je makkelijk welke uitzendingen er nieuw zijn van de programma’s die je interessant vindt. ‘Kijk verder’ zorgt ervoor dat je programma’s kunt starten op het moment waar je gebleven was, ook op andere apparaten.

Kinderaccount NPO (Plus)

Je kunt ook profielen voor kinderen maken. Met zo’n account heb je geen toegang tot programma’s die niet geschikt zijn voor een bepaalde leeftijd. Dat kan handig zijn, maar is nog niet heel goed uitgewerkt.

Je ziet met een kinderaccount nog steeds alle programma’s waar je geen toegang toe hebt. Daar moet je je dus doorheen worstelen om de programma’s te vinden die je wel mag bekijken.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.