icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Stop schadelijke supplementen

We zien vaak dat er claims op het etiket staan, die onjuist en dus misleidend zijn. Ook houden fabrikanten zich niet aan de maximale doseringen bij supplementen. Fabrikanten overtreden daarmee adviezen van toezichthouders en de regelgeving rondom claims. Onterechte claims en overdoseringen moeten verdwijnen!

 • Het probleem: valse claims

  Overal maken verkopers claims over de weerstand die te ver gaan. Van een ‘boost voor je weerstand’ tot ‘werkt tegen virussen’. Dat is misleidend. Zulke claims mogen niet worden gemaakt.

 • Ons doel: eerlijke informatie

  Wij willen dat fabrikanten zich aan de regels houden en stoppen met onjuiste claims op het etiket van voedingssupplementen. Consumenten hebben recht op eerlijke en betrouwbare informatie.

 • Wat kun jij doen?

  Slik jij ook supplementen en ben je benieuwd of de claims die er op de verpakking staan wel in orde zijn? Lees dan onze checklist.

Vragen & Antwoorden

bij het onderzoek naar misleidende claims bij supplementen

Tot nu toe

 • Actie Succes |

  Succes: NPN en Neprofarm vinden een waarschuwing terecht.

  NPN en Neprofarm vinden een waarschuwing over mogelijke diarree door magnesiumgebruik terecht. Zij lieten ons weten met hun leden te hebben afgesproken deze waarschuwing op verpakkingen met hoge dosering (meer dan 250 mg) te plaatsen, met als tekst 'kan een laxerend effect hebben’. Wij zijn blij met deze toezeggingen. Wel blijven wij kritisch op verpakkingen met die hoge dosering. Meer dan 250 mg zouden consumenten alleen moeten gebruiken op doktersadvies.

 • Actie Succes |

  Succes: veel verboden claims zijn aangepast

  Na ons onderzoek naar gezondheidsclaims die niet zijn toegestaan, spraken we de verkopers aan die de claims maakten. Bijna allemaal hebben ze inmiddels hun misleidende claims aangepast of verwijderd. We roepen de enkele achterblijvers op dat ook snel te doen. Anders nemen we verdere stappen.

 • Nieuws |

  Brief aan brancheorganisaties

  juridische-brief

  Wij hebben de brancheorganisaties NPN en Neprofarm een brief gestuurd met de onderzoeksbevindingen en onze wensen tot verbetering en het verzoek dit met hun leden op te nemen.

  Eind oktober hopen wij de reacties te hebben ontvangen.

 • Nieuws |

  Het merk Zechsal hanteert valse claims

  dieet-pillen

  Bij de zoektocht naar magnesiumpillen stuitten we ook nog op flesjes magnesiumolie, gel en crème.
  Het merk Zechsal is daar een van. Bij het bekijken van de website zechsal.nl schrikken wij van de vergaande beweringen die ze daar maken over magnesium. Zo zou magnesium de medicatie bij kinderen met autisme en depressie prima kunnen vervangen. Ook zou magnesium helpen bij het voorkomen van een miskraam en een postnatale depressie. Dit soort ongegronde medische claims zijn verboden. Na melding bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is er opgetreden en zijn deze claims inmiddels van de website verwijderd.

 • Actie gestart |

  Start Actie 'Stop schadelijke supplementen'

  vitamine-d-supplementen

  Bij veel supplementen worden doseringsadviezen vaak en ver overschreden. Ook kunnen de claims bij supplementen vaak niet door de (wettelijke) beugel. Wij willen dat dit stopt en vragen aandacht voor dit probleem.