! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stop schadelijke supplementen

Nog steeds houden fabrikanten zich niet aan de maximale doseringen bij supplementen. Ook zien wij nog veel te vaak dat er claims op het etiket staan, die onjuist en dus schadelijk zijn. Fabrikanten overtreden daarmee adviezen van toezichthouders en de regelgeving rondom claims. Overdoseringen en onterechte claims moeten verdwijnen!

 • Het probleem

  Bij veel supplementen worden doseringsadviezen vaak en ver overschreden.  Ook kunnen de claims die gedaan worden bij supplementen vaak niet door de (wettelijke) beugel.

 • Ons doel

  Wij willen dat fabrikanten zich houden aan de maximale doseringen en stoppen met onjuiste claims op het etiket van voedingssupplementen.

 • Wat kun jij doen?

  Slik jij ook magnesiumpillen en ben je benieuwd of die wel in orde zijn? Check het in ons overzicht. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Magnesiumpillen zijn ongezond hoog gedoseerd

Ruim tweederde van de potjes overschrijden de bovengrens

Maar liefst 45 van de 66 onderzochte potjes bevat meer magnesium dan de aanvaardbare bovengrens. Die potjes bevatten dus allemaal meer dan 250 miligram (mg) magnesium.

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) bepaalde deze grens. Die grens is er niet voor niks. Meer dan 250 mg magnesium uit een supplement geeft kans op een laxerend effect met mogelijk (milde) diarree.

Lees meer uitkomsten uit ons onderzoek

Infographic magnesium doseringen-

Vragen & Antwoorden

bij het onderzoek naar magnesiumsupplementen

Tot nu toe

 • Nieuws | 27 september 2021

  Brief aan brancheorganisaties

  juridische-brief

  Wij hebben de brancheorganisaties NPN en Neprofarm een brief gestuurd met de onderzoeksbevindingen en onze wensen tot verbetering en het verzoek dit met hun leden op te nemen.

  Eind oktober hopen wij de reacties te hebben ontvangen.

 • Nieuws | 27 september 2021

  Het merk Zechsal hanteert valse claims

  dieet-pillen

  Bij de zoektocht naar magnesiumpillen stuitten we ook nog op flesjes magnesiumolie, gel en crème.
  Het merk Zechsal is daar een van. Bij het bekijken van de website zechsal.nl schrikken wij van de vergaande beweringen die ze daar maken over magnesium. Zo zou magnesium de medicatie bij kinderen met autisme en depressie prima kunnen vervangen. Ook zou magnesium helpen bij het voorkomen van een miskraam en een postnatale depressie. Dit soort ongegronde medische claims zijn verboden. Na melding bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) is er opgetreden en zijn deze claims inmiddels van de website verwijderd.

 • Actie gestart | 27 september 2021

  Start Actie 'Stop schadelijke supplementen'

  vitamine-d-supplementen

  Bij veel supplementen worden doseringsadviezen vaak en ver overschreden. Ook kunnen de claims bij supplementen vaak niet door de (wettelijke) beugel. Wij willen dat dit stopt en vragen aandacht voor dit probleem.