icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Veel gestelde vragen (en antwoorden) over updaten

Updaten? Wat is dat? En wat is het probleem? Een overzicht van de meest gestelde vragen en antwoorden.

Gepubliceerd op:  2 juli 2015


Wat is het probleem?

Smartphones verouderen te snel doordat updates uitblijven. Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste van de smartphones die tussen nu en 2 jaar geleden zijn getest niet de nieuwste Android-versie hebben. Ruim 40% heeft zelfs een te oud besturingssysteem: Android 4.3 of lager. Bij deze versie van Android is een lek in de webbrowser gevonden, waarmee criminelen controle kunnen krijgen over jouw toestel. Er is zelfs nog een aantal smartphones met Android 4.3 in de winkel te koop.

Wat is Android en wat is updaten?

Android wordt ontwikkeld door Google en is het besturingssysteem voor smartphones van onder meer Samsung, LG, Sony en Huawei. Het is software op je smartphone. Eens in de zoveel tijd blijkt dat software moet verbeteren; er worden bijvoorbeeld veiligheidsproblemen gevonden. Het mooie is dat je dit kunt oplossen door een nieuwe, betere versie van software te installeren. Daarom brengt Google software-updates uit die door fabrikanten (aangepast) worden doorgezet naar jouw smartphone. Jij krijgt dan een melding (zoals 'update beschikbaar') waarna je de update kunt installeren. Er zijn grofweg drie doelen van een update:

  1. Nieuwe functies toevoegen
  2. Bestaande functies die niet werken repareren
  3. Veiligheidsproblemen oplossen.

Lees meer informatie over het updaten van je smartphone.

Wat is de reden dat fabrikanten van Android toestellen zo moeizaam updates beschikbaar stellen?

Fabrikanten proberen zich van elkaar te onderscheiden door Android naar eigen stijl aan te passen, bijvoorbeeld met een eigen vormgeving en apps. Maar als Google een update voor Android uitbrengt, duurt het vaak nog een paar maanden voordat je de update kunt installeren op jouw specifieke toestel. Android moet namelijk eerst worden aangepast door de fabrikant.

Maar dit zou veel sneller kunnen. Bij Nexus-toestellen gebeurt dat ook. Dat zijn toestellen die door Google worden ontwikkeld samen met fabrikanten.

In sommige gevallen is er ook nog een derde partij in de keten: de telecomprovider. T-Mobile en Vodafone passen ook zelf nog eens de software aan, bijvoorbeeld met 'een voorgeprogrammeerd voicemailboxnummer' of extra apps. Dan duurt het updaten nog langer. Kocht je bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S4 bij T-Mobile, dan zat je in maart nog te wachten op een update, terwijl de 'gewone' Samsung Galaxy S4 al over Android 5.0 beschikte.

Wat moet er gebeuren?

We vinden dat fabrikanten smartphones langer moeten ondersteunen. Uit ons onderzoek blijkt dat zelfs telefoons van nog geen twee jaar oud geen updates meer krijgen. We vinden dat smartphones minimaal een periode van 2 jaar na releasedatum moeten worden ondersteund. Voor duurdere smartphones moet deze 'updatetermijn' langer zijn.

Ik heb een iPhone. Veroudert die ook zo snel?

Nee, bij iPhones en ook bij de smartphones met Windows Phone speelt dit probleem veel minder. iOS blijkt in de praktijk tot 4 jaar na introductie van het toestel updates te krijgen. En Microsoft heeft toegezegd alle Windows Phone 8.1-telefoons gratis te updaten naar Windows 10 Mobile.

Welke Android telefoon raden jullie aan zodat ik dit probleem niet heb?

Kies voor een actueel besturingssysteem, dus Android 6.0 of meer. Kies verder voor een recent en bekend model en voor een toestel met voldoende werkgeheugen en opslagcapaciteit. In de Mobiele Telefoon-vergelijker van de Consumentenbond worden alleen de smartphones met een nieuw besturingssysteem getoond.

Wat moet ik doen als mijn telefoon niet meer update?

Je mist met een oudere Android telefoon bepaalde functies, en bij een smartphone met Android 4.3 of lager, zijn er zelfs beveiligingsproblemen. Het beste koop je in dat laatste geval een nieuw toestel. Als je daar niet aan toe bent dan kun je Chrome of Firefox vanuit de Google Play Store installeren en deze instellen als standaardbrowser. Deze browsers zijn veiliger dan de voorgeïnstalleerde browser van Android. Installeer verder alleen apps uit de Play Store en kies daaruit alleen apps waarvan je de maker vertrouwt.

Worden de veiligheidslekken in de webbrowser opgelost zodra je Chrome of Firefox installeert?

Nee. In Android 4.3 en lager is WebView het probleem en dat is onderdeel van de standaard browser. Je kunt dus wel een andere webbrowser installeren, maar sommige apps maken gebruik van de standaard webbrowser. Daarom is het beste advies om een nieuwe smartphone te kopen als je nu een smartphone met Android 4.3 of lager hebt. Een fabrikant zou natuurlijk ook een hogere versie van Android als update beschikbaar kunnen maken, maar tot nu toe zijn fabrikanten hierover onduidelijk.

Wat is allemaal lek?

Is alleen de webbrowser lek? Of zijn er ook nog andere zaken die niet op orde zijn? Kan ik bijvoorbeeld nog veilig internetbankieren op mijn telefoon?

Het probleem bij Android 4.3 en lager zit in WebView, een onderdeel van de standaard browser. Alles op de smartphone waarbij de standaard browswer wordt gebruikt, is daarmee onveilig. Veilig internetbankieren kan nog wel, omdat de meeste apps van banken, allerlei extra beveiligingsmaatregelen hebben. Er moeten meerdere hindernissen worden genomen voordat een bankrekening kan worden geplunderd. Desondanks maakt een telefoon met zwakheden in de software, ook de beveiliging van internetbankieren zwakker. Want algemeen geldt: zorg voor updates als je veilig wilt internetten. Kun je geen updates krijgen? Dan wordt het tijd voor iets anders. Je kunt ook je bankzaken regelen op een up-to-date Windows-computer en niet op een smartphone met een oude Android-versie.

Ik heb een smartphone met Android 2.2.1, maar ik gebruik hem alleen om te bellen en sms'en. Kan dat?

Twee zaken spelen mee bij de risico's van een niet up-to-date toestel:

  1. Wat je zelf doet met het toestel
  2. Wat het toestel allemaal kán

Wat betreft 1:
Als je je beperkt tot alleen bellen en sms'en blijft het risico in principe beperkt. Maar stel dat je een sms'je krijgt van een onbekende, die je uitlokt om op een linkje te klikken. Omdat de smartphone aan het internet verbonden is, is hierdoor wél allerlei misbruik mogelijk. Kortom: je kunt je telefoon op deze manier gebruiken, maar pas wel op.

Wat betreft 2:
Android 2.2 is een systeem van behoorlijk ver terug. Veel lekken die in Android 4.3, 4.2 of 4.1 zijn gevonden, zitten mogelijk ook in Android 2.2. En hetzelfde geldt voor inherente zwakheden in het systeem. Je zou kunnen stellen dat hoe ouder een niet ondersteund systeem, hoe meer kans op lekken en zwakheden. Het risico is te beperken, door hetgeen het toestel allemaal kán, ook te beperken. Als je dataverbindingen via 2G en 3G, en wifi uitschakelt, dan kan het toestel niet meer het internet op - en je kunt meer niet met je smartphone dan wel. Maar dan heb je bijna alle risico tot nul verlaagd en kun je nog wel bellen en sms'en.

Is het installeren van een andere Android-ROM zoals Cyanogenmod een oplossing?

Als een telefoon geen updates meer krijgt, dan is het installeren van een  besturingssysteem dat nog wel updates krijgt, zeker een interessant idee. Zelfs relatief oude telefoons kunnen dan nog met de nieuwste Android werken. Helaas zijn er toch haken en ogen. De belangrijkste:

  • Zelf installeren is verre van eenvoudig.
  • Alternatieven werken alleen op bepaalde merken en typen telefoons helemaal goed.
  • Alternatieven werken alleen als de telefoon eerst 'ge-root' is. Dat proces neemt meer veiligheidsbarrières weg dan gewenst. Dus hoewel up-to-date, maakt het de telefoon op een andere manier toch een stuk minder veilig.

Het up-to-date houden van alternatieve software voor Android-telefoons gebeurt door enthousiaste vrijwilligers en soms commerciële partijen zoals Cyanogenmod. Samen bewijzen ze dat oudere telefoons toch up-to-date kunnen blijven, dus precies wat telefoonfabrikanten weigeren te doen.

Wat als ik een andere Android-versie op mijn smartphone heb?

Dus geen 4.3 of lager, maar 4.4 of hoger?

Als je Android 4.4 of hoger hebt, zijn er geen acute veiligheidsproblemen bekend, en hoef je je dus geen zorgen te maken. Sinds eind 2014 is Android 5 beschikbaar, en een kleine update daarvan (versie 5.1) is sinds afgelopen maart uit. Heb je deze nog niet? Dan wordt het tijd dat smartphonefabrikanten die versie ook voor jou beschikbaar maken.

Als melding 'de laatste updates zijn al geïnstalleerd' niet te vertrouwen is, hoe controleer je dan of er een nieuwe versie beschikbaar is?

Je kunt de laatste Android-versie die op jouw smartphone staat altijd nagaan. De nieuwste versie op dit moment is Android 5.1.1.

Hoe download je de nieuwste software als je telefoon aangeeft dat er geen updates zijn?

Als de update voor de laatste Android-versie niet naar jouw smartphone is gestuurd en als die niet beschikbaar is, dan kun je daar zelf niet makkelijk voor zorgen.

Welke beveiligingssoftware raden jullie aan?

Beveiligingssoftware op een Android-apparaat is geen must, zoals dat bij een Windows-pc wel het geval is. Voor het WebView-lek heeft antivirus weinig toegevoegde waarde. Antivirusprogramma's voor Android bieden een extra laag beveiliging bij het installeren van apps. De beste beveiliging ben je zelf: installeer geen apps buiten Google Play om.

Maar simpele telefoons hebben niet voldoende hardware om geüpdatet te blijven, hoe moet dat dan?

Als een update niet mogelijk is vanwege de hardware, is dat een reden waar je niet omheen kunt. Maar veel vaker is dat niet de reden. Fabrikanten brengen ook nu nog toestellen op de markt met een oude versie van Android. Ze kiezen voor gemakzucht in plaats van up-to-date toestellen in het belang van hun klant. Dat is vragen om problemen.

Hoe zit dit bij andere producten met Android software?

Bij andere producten met Android software, zoals tablets of (Android) smart-tv's speelt hetzelfde. Bij tablets moet je dus ook op de versie van het besturingssysteem letten. Bij smart tv's is het probleem mogelijk nog groter, omdat de besturingssystemen op de televisies nog veel meer verschillen. Onlangs werd ook bekend dat de YouTube app al niet meer werkte op een televisie van nog geen twee jaar oud. Wij verwachten dat dit voor meer apps zal gebeuren.