! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je kinderstoel

Kinderstoelen zijn vaak te gebruiken tot je kind een jaar of 3 is. Met een meegroeistoel kan het langer, zelfs tot je kind ver in de pubertijd is. Hoe gebruik je de kinderstoel veilig en houd je er zolang mogelijk plezier van?

Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden


1
Veilig gebruik van een kinderstoel

Ongelukken met kinderstoelen gebeuren meestal doordat kinderen zelf uit de stoel proberen te klimmen. Ze kunnen ook de stoel wegduwen door zich tegen een tafel of muur af te zetten. Wat kun je doen om te voorkomen dat het mis gaat?

  • Laat je kind nooit alleen in een kinderstoel, ook niet als hij vast zit.
  • Zet je kind altijd vast met het gordeltje of tuigje. Als de stoel nog een beetje groot is, dan kun je er vaak een bijpassend en verkleinkussen bij aanschaffen.
  • Stel de kinderstoel in op de goede hoogte, met de voetsteun op je juiste hoogte.
  • Gebruik de eerste tijd een kinderstoel met eigen tafelblad. Zo kan je kind zich niet afzetten aan de tafel.
  • Zet de kinderstoel zo neer dat je kind niet bij de tafel of een muur kan om zich af te zetten.
  • Heb je een brede rand onder de eettafel? Kijk of je kind niet gemakkelijk met zijn benen tegen de tafel kan duwen en zo achterover kan kiepen.

Is je kind al ouder, dan kun je het tafelblad eraf halen en de stoel direct aan tafel schuiven. 

Bekijk de veiligheid van geteste kinderstoelen (voor leden).

kinderstoel 2

2
Vanaf welke leeftijd gebruik je een kinderstoel?

Het is verleidelijk om kinderen zo vroeg mogelijk gezellig bij je aan tafel te zetten. Maar een baby kan pas in een kinderstoel zitten als hij zelfstandig goed rechtop blijft zitten. Dat is meestal rond een maand of 6. Dan eten de meeste kinderen ook zelf al af en toe een hapje en is het prettiger om iets recht op te zitten.

Er zijn tegenwoordig ook stoelen verkrijgbaar met een babyinzet of babystand. Zo kan je baby ook 'aan tafel'. Je baby ligt dan in een soort kuipje of de een soort wipstoelzitting. Klinkt leuk, maar doe het niet te lang. Dat is te vermoeiend.

Het is voor de ontwikkeling van een baby belangrijk dat hij niet te lang en te vaak in een 'gedwongen houding' ligt. Dat geldt niet alleen voor de kinderstoel, maar ook voor wipstoeltjes, zitjes in kinderwagens en autostoeltjes.

Een maximum van 2 uur per dag in een gedwongen houding is het advies; dat geldt door voor de opgetelde tijd voor een wipstoel, autostoeltje en kinderwagens waar ze niet plat liggen.

Leg een baby die wakker is zeker in de eerste maanden zoveel mogelijk plat in een box of op een kleed. Dan hebben ze lekker bewegingsruimte. Zolang ze niet kunnen draaien leg je ze op hun rug, in elk geval als ze slapen. Als ze wakker zijn en willen spelen kan je ze ook even laten oefenen op hun buik.  

Bekijk de kinderstoelen die je vanaf 0 maanden kunt gebruiken.

kind en moeder kinderstoelen

3
Juiste instelling van een kinderstoel

Voor een veilig gebruik van een kinderstoel is het belangrijk dat je de stoel ook goed instelt. 

  • Stel de gordels of het tuigje zo af dat je kind niet moet kunnen gaan staan in de stoel of onder de gordels uit kunnen glijden.
  • Gebruik een stoel met kruisband of balk bij het kruis. Die voorkomt dat kinderen onderuit glijden en zo van de kinderstoel vallen.
  • Is je kind nog wat te klein en krijg je de gordels niet strak genoeg afgesteld? Gebruik dan een kinderstoelverkleiner. Kinderstoelverkleiner zijn vaak kussentjes waar je kind ook zachter op zit. Een andere mogelijkheid is een babyinzet die je aan het frame bevestigt.
  • Stel een voetensteun zo in dat het de voetjes raakt, maar dat je kind niet op de voetjes kan gaan staan.

Bekijk hoe goed de stoelen te verstellen zijn bij de testresultaten van kinderstoelen.

kinderstoel 3

Test kinderstoelen

Stel een vraag of help anderen

Waar let je op als je een kinderstoel koopt? En zijn alle kinderstoelen wel veilig? Stel je vraag aan op het forum of deel je eigen ervaring.

 

Bekijk het forum