icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je kinderstoel

Een kinderstoel gebruik je meestal zo'n jaar of 3. Heb je een meegroeistoel dan kan het langer, zelfs tot je kind ver in de pubertijd is. Hoe gebruik je de kinderstoel veilig en houd je er zolang mogelijk plezier van?

Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden


1
Veilig gebruik van een kinderstoel

Ongelukken met kinderstoelen gebeuren meestal doordat kinderen zelf uit de stoel proberen te klimmen. Ze kunnen ook de stoel wegduwen door zich tegen een tafel of muur af te zetten. Wat kun je doen om te voorkomen dat het mis gaat?

 • Laat je kind nooit alleen in een kinderstoel, ook niet als hij vast zit.
 • Zet je kind altijd vast met het gordeltje of tuigje. Als de stoel nog een beetje groot is, dan kun je er vaak een bijpassend kussen bij aanschaffen.
 • Stel de kinderstoel goed in.
 • Gebruik de eerste tijd een kinderstoel met eigen tafelblad. Zo kan je kind zich niet afzetten aan de tafel.
 • Zet de kinderstoel zo neer dat je kind niet bij de tafel of een muur kan om zich af te zetten.
 • Heb je een brede rand onder de eettafel? Kijk of je kind niet gemakkelijk met zijn benen tegen de tafel kan duwen en zo achterover kan kiepen.

 • Heb je een kinderstoel met wieltjes? Blokkeer ze zodra de stoel goed staat.

Is je kind al ouder, dan kun je het tafelblad eraf halen en de stoel direct aan tafel schuiven. 

Bekijk de veiligheid van geteste kinderstoelen.

Heb je een kinderstoel die snel kapot ging? Laat het ons weten door een melding achter te laten bij ons meldpunt te snel kapot.

kinderstoel 2

2
Vanaf welke leeftijd gebruik je een kinderstoel?

Het is verleidelijk om kinderen zo vroeg mogelijk gezellig bij je aan tafel te zetten. Maar een baby kan pas in een kinderstoel als hij zelfstandig goed rechtop blijft zitten. Dat is meestal rond een maand of 6. Dan eten de meeste kinderen ook zelf al af en toe een hapje.

Er zijn tegenwoordig ook stoelen verkrijgbaar met een babyinzet of baby-stand. Zo kan je baby ook 'aan tafel'. Klinkt leuk, maar doe het niet te lang. Dat is te vermoeiend.

Het is voor de ontwikkeling van een baby belangrijk dat hij niet te lang en te vaak in een 'gedwongen houding' ligt. Dat geldt niet alleen voor de kinderstoel, maar ook voor wipstoeltjes, zitjes in kinderwagens en autostoeltjes.

Een maximum van 2 uur per dag in een gedwongen houding is het advies. Leg een baby die wakker is zeker in de eerste maanden zoveel mogelijk plat in een box of op een kleed. Dan hebben ze lekker bewegingsruimte.  

Bekijk de kinderstoelen die je vanaf 0 maanden kunt gebruiken.

kind en moeder kinderstoelen

3
Juiste instelling van een kinderstoel

 • Stel de gordels of het tuigje altijd goed af. Je kind moet niet kunnen gaan staan in de stoel of onder de gordels uit kunnen glijden.
 • Een kruisband of verhoging bij het kruis voorkomt dat kinderen onderuit glijden en zo van de kinderstoel vallen.
 • Is je kind nog wat te klein en krijg je de gordels niet strak genoeg afgesteld? Gebruik dan een kinderstoelverkleiner. Kinderstoelverkleiner zijn vaak kussentjes waar je kind ook zachter op zit. Een andere mogelijkheid is een babyinzet die je aan het frame bevestigt.
 • Stel een voetensteun zo in dat het de voetjes raakt, maar dat je kind niet op de voetjes kan gaan staan.

Bekijk hoe goed de stoelen te verstellen zijn bij de testresultaten van kinderstoelen.

kinderstoel 3

Test kinderstoelen

CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Waar let je op als je een kinderstoel koopt? En zijn alle kinderstoelen wel veilig? Stel je vraag aan op het forum of deel je eigen ervaring.

Bekijk het forum