icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je pc

Een goed onderhouden pc werkt vele malen prettiger dan een trage. Soms volstaat een simpele opschoonbeurt. Ook een onderdeel vervangen kan veel verschil maken. Wij helpen je op weg.

Elvin Dujardin
Elvin Dujardin

Expert Elektronica


1
Maak je pc sneller

Vrijwel elke pc wordt op den duur traag. Met af en toe wat onderhoud maak je hem weer een stuk sneller. Dit kan op 2 manieren.

Software opschonen

Alle programma's gebruiken tijdelijke bestanden, die vaak niet opgeruimd worden als ze niet meer nodig zijn. De gratis programma's CCleaner en PrivaZer kunnen je hierbij helpen.

Daarnaast is het niet handig als veel programma’s automatisch opstarten wanneer je de computer aanzet. Schakel dit voor onnodige programma’s uit via het instellingenmenu van het programma zelf, of vanuit Windows.

Onderdelen (laten) vervangen

Een computer gaat vaak al beter werken wanneer je het werkgeheugen uitbreidt. Dit kost soms maar €30 maar maakt een wereld van verschil. Ook het vervangen van de harde schijf voor een SSD doet vaak wonderen.

Andere computeronderdelen verouderen minder snel, maar er komt een moment dat je pc de nieuwste software niet meer goed kan draaien. Ook dan zijn er mogelijk nog onderdelen die je kunt vervangen of kunt laten vervangen. Toch is niet elke computer het waard om te upgraden. Soms is een nieuwe pc een betere investering. 

Lees meer over je pc sneller maken.

Atikel je pc onderhouden

2
Pc problemen: wat nu?

Het overkomt bijna iedereen wel eens. Je toetsenbord reageert niet of je krijgt bijvoorbeeld telkens foutmeldingen. Volg ons stappenplan voor een oplossing:

  1. Maak een reservekopie: maak een back-up van je belangrijkste bestanden of hele pc. Zo stel je de gegevens veilig.
  2. Zelf proberen op te lossen: je computer opnieuw opstarten doet soms al wonderen. Of leg je probleem voor aan een discussieforum, zoals onze eigen community.
  3. Hulp inschakelen: bel de winkelier, fabrikant of een reparatiebedrijf binnen de garantieperiode. Heb je geen garantie meer? Dan zijn er ook computerhulpdiensten die je op afstand of aan huis kunnen assisteren.
  4. Repareren of een nieuwe computer: bedenk voordat je de computer laat repareren of deze het nog waard is. Soms is een nieuwe pc kopen goedkoper.

Lees ons uitgebreide stappenplan voor pc problemen.

pc problemen wat nu

3
Veelgestelde vragen en tips voor Windows 10

Doen mijn printer en andere apparaten het nog onder Windows 10?

Dat verschilt per apparaat. Als je printer of scanner werkt onder Windows 7 of 8 dan is de kans groot dat hij ook werkt onder Windows 10. Meer informatie vind je op de website van de fabrikant van de apparatuur.

Bekijk alle veelgestelde vragen over Windows 10. Lees ook ons boek 'Haal meer uit Windows 10' voor tips en trucs over het besturingssysteem.

Verbeter je privacy

De standaardinstellingen van Windows 10 zijn ongunstig voor je privacy. Gelukkig kun je die zelf eenvoudig veranderen. Gebruik onze stappen om je privacy bij Windows 10 te verbeteren.

Gebruikstip veelgestelde vragen windows10

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Welk programma is het meest geschikt voor het bewerken van foto’s? En welk computermerk maakt de beste computers? Vraag het op het forum of deel je eigen ervaringen.

Community-channel

Topics over pc's