icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

De beste smartphone-merken

Smartphones van Samsung en Apple zijn de meest verkochte smartphone-merken. Het meeste tevreden is men over Apple iPhones.  Dat blijkt uit panelonderzoek van de Consumentenbond.
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  24 september 2015

smartphone-straat

Meest verkocht

Vier op de 10 verkochte smartphones is van Samsung. Het is daarmee het meest verkochte smartphone-merk. Daarna volgt Apple, dat een kwart van de verkopen voor zijn rekening neemt met de iPhones. Nokia, dat ooit de grootste was, is sterk in populariteit gedaald. Het wordt nog maar door enkele honderden van onze respondenten gebruikt. 

De tevredenheid over Apple iPhones steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit. Zo is tweederde van de iPhone-gebruikers extreem tevreden over het gebruiksgemak. Maar liefst driekwart weet zeker dat ze hierna weer een iPhone gaan kopen. HTC heeft de minst tevreden gebruikers.

Op prijs-kwaliteitverhouding scoort Apple slecht. Kopers van de iPhone vinden de prijs niet zo belangrijk. Hun eerdere ervaringen met het merk en Apple's reputatie daarentegen juist wel.

Lees meer over de besturingssystemen van Samsung en Apple.

Mankementen

Bij minder dan een kwart van de gebruikers is er weleens iets kapotgegaan. Van alle merken was het aantal pech-klanten bij HTC het hoogst. Maar liefst 3 van de 10 klanten kreeg te maken met een defect.

De meeste mankementen van de toestellen traden in het eerste jaar op. De meest voorkomende problemen zijn: 

  • Problemen met de software
  • Een accu die te snel leeg gaat
  • Gebroken scherm

Slechts eenderde van de reparaties viel onder de garantie. Als er kosten waren, ging een kwart daarmee akkoord en betaalde daarvoor gemiddeld €82.

Over het onderzoek

De uitkomsten zijn gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en oordelen van bijna 7000 consumenten met en over nieuwe elektronische apparaten. De uitspraken over merken gaan niet over specifieke modellen.

De uitkomsten van dit onderzoek gelden niet voor alle modellen van een bepaald merk. De verschillen tussen de apparaten van een merk kunnen groot zijn. Zo varieert de leeftijd en lopen de prijzen van de apparaten sterk uiteen. Ook de manier waarop het apparaat wordt gebruikt, speelt een rol in de ervaringen van de respondenten. De resultaten gelden niet per se voor de modellen die nu in de winkels staan.

Bekijk de beste smartphones van dit moment in onze testresultaten.

Lees ook: