icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Gps voor hardlopers en fietsers

Met een sporthorloge kun je heel nauwkeurig je conditie meten. Met gps zie je tijdens een rondje hardlopen of fietsen zie je hoe hard je gaat. Achteraf zie je op de kaart waar je bent geweest. Wat kun je allemaal met gps in een sporthorloge?
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 7 oktober 2019

hardloop-sporthorloges

Sporthorloges met gps voor hardlopers

Voor fanatieke hardlopers is gps een erg belangrijk onderdeel van een sporthorloge. Het zorgt er namelijk voor dat je tijdens een training of wedstrijd ziet hoe hard je loopt. Op basis hiervan kun je bepalen of er een tandje bij moet of dat je juist moet afremmen. Ook zie je wat de afstand is die je hebt afgelegd en soms hoe ver je nog moet. Achteraf krijg je een uitgebreid overzicht van je rondjes: gemiddelde snelheid, maximum snelheid en beste tempo. Met deze informatie weet je of je goed op schema ligt voor je trainingsdoel of dat je moet bijstellen.

Sporthorloges met gps voor fietsers

Veel sportieve fietsers hebben een kilometerteller op hun fiets. Die bevestig je aan je wiel en op basis van je wielomtrek wordt omgerekend hoe snel je fietst. Je gemiddelde snelheid en afstand zie je meestal ook. Met een fietshorloge met gps kun je deze informatie ook vastleggen. Tijdens de rit zie je vaak je gemiddelde rondetempo en afstand. Deze gegevens zijn ook met je smartphone te verzamelen, maar het voordeel van een sporthorloge is dat meestal ook je hartslag wordt gemeten. De gegevens die je verzamelt, zijn vaak uit te wisselen met populaire apps zoals Strava.

Gps in activity trackers

Alle activity trackers berekenen je afgelegde afstand aan de hand van de stappen die je zet. Dat geeft een aardig beeld, maar met ingebouwde gps kun je een nauwkeuriger beeld krijgen. Sommige uitgebreide activity trackers bieden je dezelfde voordelen als een sporthorloge. Tijdens het sporten zie je tempo, afstand en tijd op het scherm.

Bekijk activity trackers met gps

Gps in smartwatches

De meeste smartwatches hebben ook gps. In veel gevallen geven ze vergelijkbare mogelijkheden als sporthorloges. Met een smartwatch is het vaak ook mogelijk om te navigeren, bijvoorbeeld met Google Maps. Daarnaast zijn er apps die gebruikmaken van gps, zoals Buienradar.

Bekijk smartwatches met gps

Hoe testen we gps?

Als je gaat sporten wil je graag dat je horloge je afgelegde afstand en tempo zo goed mogelijk bijhoudt. Alle sporthorloges, activity trackers en smartwatches in de test worden op een parcours van 1 kilometer getest op nauwkeurigheid. De route is deels dichtbebost en gaat door een tunnel. Hiermee testen we of er verlies van gps-signaal optreedt. Ook zit er een heuvelachtig stuk in waarmee we onderzoeken of het horloge de afstand nauwkeurig genoeg meet. Sporthorloges met uitgebreide hardloopmogelijkheden ondergaan een extra test met 5 kilometer loop.

Meer weten:

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.