icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Smartwatch kiezen die past bij jouw levensstijl

Smartwatches en activity trackers kun je gebruiken voor verschillende doeleinden. Zo is de ene smartwatch beter geschikt voor de fanatieke sporter en is de ander meer bedoeld voor alledaags gebruik. Bedenk voor je aankoop wat je wilt bijhouden op je smartwatch en welke functies je belangrijk vindt. 
shalita goerdat

Shalita Goerdat   Expert ElektronicaBijgewerkt op:28 december 2021

smart watch hartmeter app

Voor de fanatieke sporter

Wil je een smartwatch kopen om voornamelijk je sportprestaties bij te houden en te verbeteren? Veel ‘gewone’ smartwatches kunnen work-out prestaties bijhouden. Ze hebben ingebouwde functies die je stappen bijhouden en afstand en hartslag meten. 

Maar er zijn smartwatches op de markt die speciaal bedoeld zijn voor sporters. Denk aan de slimme horloges van Garmin, Suunto en Polar

Bedenk voor je aankoop wat voor sporthorloge je wilt. Eén die geschikt is voor een specifieke sport zoals hardlopen of duiken of een horloge die meerdere sporten ondersteunt (multisport).

Functies sporthorloges

Sporthorloges kunnen vaak goed tegen een stootje. Ze meten daarbij je sportprestaties heel nauwkeurig en helpen je ook om je prestaties te verbeteren.

  • Zo hebben veel sporthorloges een coaching-functie. Hiermee krijg je begeleiding tijdens het trainen.
  • Sommige horloges hebben een functie die laat zien welke spieren je hebt getraind.
  • Ook tonen bepaalde smartwatches geanimeerde work-outs op het schermpje om je te helpen. 
  • Daarnaast krijg je meestal ook hersteladvies, zodat je weet wanneer je kan doorgaan met de training.

Een sporthorloge heeft dus meer uitgebreidere sportfuncties en meer ingestelde sportapps dan bij een ‘normale’ smartwatch. Door deze functies krijg je beter inzicht in je voortgang.  

Gezonde levensstijl

Sporthorloges zijn vaak ook geschikt als gezondheidshorloge. Ze houden onder andere het aantal verbrandde calorieën bij, kunnen je slaap en menstruatiecyclus bijhouden. En daarbij ook Spo2, hartslag en ademhaling meten. 

Als je alleen dagelijke activiteiten wilt meten, dan kun je kiezen voor een activity tracker. Die kan je ook stimuleren om meer te bewegen.

Smartfuncties

Wil je een smartwatch vooral gebruiken als verlengstuk van je smartphone? En voor het meten van bepaalde activiteiten? Denk aan het sturen van berichten, het ontvangen van notificaties, slaap en stappen bijhouden en bepaalde work-outs vastleggen. Dit zijn functies die de meeste smartwatches ondersteunen.

Wil je meer uit je smartwatch halen door er bijvoorbeeld mee te bellen? Kijk dan of de smartwatch 4G/LTE ondersteunt. Kijk ook welke provider dit ondersteunt. Niet alle providers ondersteunen op dit moment 4G op smartwatches.

Let op: sommige smartwatches met 4G/LTE ondersteunen alleen het bellen tijdens noodgevallen, zoals De Garmin Forerunner 945 LTE.  Je moet bij de fabrikant een abonnement nemen deze functie te kunnen gebruiken.

Hybride horloge

Een hybride horloge is een analoog horloge met smartfuncties. Als je een horloge wilt met een klassiek design, dan is de hybride smartwatch wellicht een goede keuze. De slimme functies lijken namelijk verborgen achter de wijzerplaat.  

Hybride horloges, zoals de Garmin Vivomove 3S kunnen onder andere je slaap meten, stappen bijhouden en vaak ook meldingen van je smartphone weergeven. Smartwatches hebben meestal wel meer functies dan hybride horloges.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.