icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Beleggen, wat kost dat?

Je kunt beleggen bij de bank waar je ook je betaalrekening aanhoudt. Maar beleggen bij aanbieders zoals Degiro of Lynx kan ook. Dat zijn geen banken maar brokers. Bij brokers kun je aandelen en beleggingsfondsen kopen. Maar wie rekent de laagste kosten? En welke aanbieders zijn duur? Wij zochten het uit.

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:18 oktober 2019

Kosten van beleggen

De kosten van beleggen

Hoeveel het kost om te beleggen hangt af van:

 • Hoe vaak je handelt. Banken en brokers (dat zijn bemiddelaars in effecten) rekenen vaak een transactievergoeding per order.
 • Het totale beleggingsbedrag. Over dit bedrag betaal je ‘servicekosten’. Dat is meestal een percentage over het bedrag dat je belegt.
 • Waar je in belegt: beleggingsfondsen of aandelen. Wie kiest voor beleggingsfondsen, betaalt fondskosten. Die zijn versleuteld in het fonds. Je betaalt de kosten niet apart maar die zijn al verwerkt in de koers. Ze verschillen per beleggingsfonds. Het maakt dus uit welk fonds je kiest.
  Aandelen kennen geen fondskosten.

Welke aanbieders zijn duur?

We onderzochten voor de Geldgids van de Consumentenbond waar niet-actieve beleggers het voordeligst kunnen beleggen en waar ze het duurst uit zijn. Ze beleggen zelf, zonder beleggingsadvies.

We keken we naar de kosten voor 3 beleggers met een bedrag van €50.000. We keken alleen naar aanbieders met een AFM-vergunning.

Alle 3 de beleggers beleggen in aandelen, maar dat doen ze op verschillende manieren. Ze handelen 1 keer per kwartaal met een bedrag van €12.500. De eerste 2 beleggers kiezen voor beleggingen ‘wereldwijd’. We keken naar de kosten per 1 augustus 2019.

Degiro het voordeligst

Voor onze 3 beleggers komt Degiro het voordeligst uit de bus. Deze broker rekent geen transactie- en geen servicekosten. Bovendien kun je bij Degiro uit veel beleggingsfondsen kiezen die lage fondskosten hebben.

Tip: indexbeleggen? Neem geen huisfondsen

De aanbieders Brand New Day, Robein en Meesman bieden uitsluitend eigen fondsen aan. Je kunt er geen fondsen van andere aanbieders kopen. Die huisfondsen lijken goedkoop, zeker omdat deze aanbieders geen servicekosten rekenen. Maar deze partijen verwerken relatief hoge kosten in hun eigen fondsen.

Het is goedkoper om voor een bank of broker te kiezen waar je uit indexfondsen kunt kiezen met lagere kosten zoals indexfondsen van Think of Ishares.

Tip: Geldgids met korting

Financiële beslissingen maak je makkelijker met de juiste informatie. Voor onafhankelijk advies over onderwerpen als hypotheken, belastingen en pensioenen lees je de Geldgids. Nu met 35% korting.

Meer informatie

Geldgids1-35% 1200x1200

Beleg jij met een ander bedrag?

Op de site van Finner kun je tarieven van brokers, banken en vermogensbeheerders vergelijken.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • ing
  Nieuws  |  31 jan.

  Ook negatieve rente bij ING

  Ook ING voert negatieve spaarrente in. Particuliere spaarders met meer dan € 1 miljoen spaargeld krijgen vanaf 1 juli te maken met een rente van -0,5%. Spaarders tot €100.000 blijven vooralsnog 0,01% ontvangen.
 • Abn-Amro-nieuws
  Nieuws  |  23 jan.

  Groensparen kan weer bij ABN Amro

  Fiscaal aantrekkelijk groensparen kan ook bij ABN Amro-dochter Moneyou. Het gaat om een Groen deposito met een looptijd van 1 jaar en een rente van 0%.
 • Tablet deposito-rentes
  Nieuws  |  22 jan.

  Deposito's BFF van top naar flop

  BFF Banking Group heeft vandaag (22 januari) zijn rentetarieven op alle looptijden verlaagd naar 0,1%. De Italiaanse bank, in Nederland actief via bemiddelaar Raisin, bood lange tijd juist relatief heel hoge rentes aan op termijndeposito’s.
 • ABN-AMRO-bank
  Nieuws  |  13 jan.

  Rente bij ABN Amro naar 0%

  Als eerste grote bank in Nederland gaat ABN Amro geen spaarrente meer uitkeren. De maatregel gaat op 1 april in. Klanten die meer dan €2,5 miljoen bij de bank hebben gestald, krijgen zelfs te maken met een negatieve rente van -0,5%.