icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Steelstofzuigers

Steelstofzuigers zijn snoerloos, wendbaar en makkelijk voor de snelle schoonmaak tussendoor. Wat zijn de voor- en nadelen? En waar kun je op letten bij je keuze?
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


Wat is een steelstofzuiger?

Een steelstofzuiger is een compacte, snoerloze stofzuiger die je voortduwt, in tegenstelling tot een sledestofzuiger die je achter je aan trekt. Een steelstofzuiger pak je er makkelijk bij om tussendoor kruimels of vuil van vloer of bank te zuigen. De meeste steelstofzuigers werken op een accu. Het vuil wordt opgepikt door een ronddraaiende borstel en opgevangen in een stofreservoir in de steel van de stofzuiger.

Tijdens de elektronicabeurs IFA in Berlijn bekeken we 2 nieuwe modellen steelstofzuigers: de Samsung PowerStick Pro en de Kärcher VC5 Premium. We leggen in een video uit wat de voor- en nadelen zijn van een steelstofzuiger en hoe je ze kunt gebruiken.

Soorten steelstofzuigers

steelstofzuiger-ic09022-0479-00-1212-EA-01

Snoerloze steelstofzuigers

Het meest voorkomende type steelstofzuiger is de snoerloze, rechtopstaande variant die je over de vloer beweegt.

2-in-1 steelstofzuigers

Sommige snoerloze steelstofzuigers hebben een extra kruimeldief op de steel. Deze kun je er uitnemen om makkelijker vuil van kleinere oppervlaktes te zuigen, zoals de vensterbank. De 2-in-1 steelstofzuigers van Dyson zijn van een andere variant: deze steelstofzuiger is om te bouwen tot kruimeldief door de zuigbuis ertussen uit te halen.  

waterresevoir

Steelstofzuigers met snoer

Er zijn ook rechtopstaande steelstofzuigers met snoer. Anders dan bij traditionele stofzuigers, duw je hierbij de stofzuigersteel voor je uit in plaats van dat je een slede achter je aan trekt. Ze zijn minder compact en zwaarder dan snoerloze steelstofzuigers.

Stofzuigen en dweilen

Ook zijn er steelstofzuigers die zowel zuigen als dweilen. Deze multifunctionele apparaten zijn er in verschillende vormen. Van de volgende modellen hebben we een eerste indruk opgedaan: Kärcher Floorcleaner FC5, Philips PowerPro Aqua en Philips AquaTrio Pro.

Voor- en nadelen van een steelstofzuiger

Voordelen

 • Bewegingsvrijheid zonder snoer
 • Snel gebruiksklaar, je pakt het er gemakkelijk even bij
 • Wendbaar 
 • Geen slede om achter je aan te trekken
 • Grote oppervlakten stofzuigen
 • Gemakkelijk op te bergen
 • Lichtgewicht apparaat

Nadelen

 • Beperkte gebruiksduur
 • Lange oplaadtijd
 • Minder goede zuigprestaties dan gewone stofzuigers
 • Zwaarder te bewegen
 • Vaak legen van het stofreservoir

Hoe goed is een steelstofzuiger?

Een steelstofzuiger is minder krachtig dan een gewone sledestofzuiger. Alleen de allerbeste steelstofzuigers zuigen harde vloeren net zo schoon als goede sledestofzuigers, maar op tapijt halen steelstofzuigers het niet bij gewone stofzuigers.

steelstofzuiger-ic09022-0477-00-1212-CB-01

Een steelstofzuiger is snel gebruiksklaar en daarom erg handig om er snel even bij te pakken. Vaak kunnen ze in de parkeerstand worden geklikt, waardoor ze rechtop in de ruimte blijven staan. Met sommige steelstofzuigers kun je ook in de hoogte zuigen. Een trap zuigen gaat niet erg makkelijk. Daarvoor is de eventueel bijgeleverde kruimeldief dan handiger. Het apparaat is licht, wendbaar en eenvoudig op te bergen.

Dit maakt een steelstofzuiger typisch geschikt als aanvulling op een gewone stofzuiger. 

Gebruiksduur steelstofzuiger

Hoelang je met een steelstofzuiger kunt stofzuigen hangt af van de gebruiksduur van de accu. Hierin zitten grote verschillen, van minder dan 10 minuten tot zo’n 40 minuten. Waarschijnlijk kun je dus niet het hele huis stofzuigen op 1  acculading. Sommige steelstofzuigers hebben een turbostand om extra krachtig te zuigen. Met de turbostand kun je nog minder lang stofzuigen.

Opladen steelstofzuiger

De oplader kun je vaak aan de muur bevestigen. Of je zet hem staand op de vloer. Zo is de steelstofzuiger snel gebruiksklaar en berg je hem gemakkelijk en snel op. De steelstofzuiger hang of zet je op de oplader, zodat hij weer oplaadt. De laadtijd verschilt sterk, van zo’n 2 uur tot wel 16 uur.

Stofreservoir steelstofzuiger

Steelstofzuigers vangen het stof op in een stofreservoir aan de steel. Deze bakjes zijn een stuk kleiner dan bij gewone zakloze stofzuigers. In een steelstofzuiger past tussen 0,3 tot 1 liter aan stof, terwijl dat gemiddeld ruim 2 liter is bij een gewone sledestofzuiger. Je zult het reservoir dus een stuk vaker moeten legen. Het legen van het stofreservoir is vaak een vies klusje en niet aan te raden als je allergisch bent voor huisstofmijt.

Gewicht steelstofzuiger

Steelstofzuigers zijn lichter dan gewone stofzuigers. Een steelstofzuiger weegt tussen de 2 en 5 kg, terwijl een gewone sledestofzuiger gemiddeld zo’n 6,5 kg weegt. Maar bij een steelstofzuiger duw je het hele apparaat vooruit, wat uiteraard zwaarder is dan alleen de steel van een gewone sledestofzuiger. Na een tijd kan stofzuigen met een steelstofzuiger daarom zwaarder zijn.

Markt van steelstofzuigers

In 2016 werden zo’n 60.000 steelstofzuigers verkocht, een sterke groei ten opzichte van het jaar ervoor toen dat er nog maar 40.000 waren. De meeste bekende stofzuigermerken verkopen ook steelstofzuigers. Denk aan merken als Philips, Bosch, Dyson, AEG en Dirt Devil. Miele heeft alleen een steelstofzuiger met snoer. 

Test steelstofzuigers

Er is geen recente test van steelstofzuigers. De afgelopen jaren hebben we wel verschillende steelstofzuigers getest en bekeken. 

Deel je ervaringen met steelstofzuigers op de Community.

Lees ook:

Test stofzuigers