icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Steelstofzuiger kopen: waar let je op?

Steelstofzuigers zijn snoerloos, wendbaar en makkelijk voor de snelle schoonmaak tussendoor. Wat zijn de voor- en nadelen? En waar kun je op letten bij je keuze?
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  22 mei 2018


Steelstofzuiger ideale tweede stofzuiger

Een steelstofzuiger is een stofzuiger met steel die je voor je uit duwt in plaats van achter je aan trekt. Zuigprestaties op tapijt vallen vaak tegen, maar met de ronddraaiende borstel zuigt hij huisdierhaar en harde vloeren heel behoorlijk.
Een steelstofzuiger is meestal snoerloos en werken op een accu. Je pakt hem er daardoor gemakkelijk even bij om even te zuigen. Maar vanwege een beperkte gebruiksduur, en lange laadtijd en een klein stofopvangbakje, is een steelstofzuiger minder geschikt voor het serieuze stofzuigwerk.

Bekijk in de video de voor- en nadelen van steelstofzuigers.  

Voordelen

Nadelen

  • Bewegingsvrijheid zonder snoer

  • Snel gebruiksklaar, gemakkelijk erbij te pakken

  • Wendbaar 

  • Gemakkelijk op te bergen

  • Lichtgewicht apparaat

  • Beperkte gebruiksduur

  • Lange oplaadtijd

  • Minder zuigkracht dan gewone stofzuigers

  • Zwaarder vooruit te bewegen

  • Vaak legen van het stofreservoir

Soorten steelstofzuigers

Snoerloze steelstofzuigers

Het meest voorkomende type steelstofzuiger is de snoerloze, rechtopstaande variant die je over de vloer beweegt. Deze zijn er in grofweg twee varianten:

Klassieke steelstofzuigers

Steelstofzuiger-standaard-AEG-055-grijsHierbij zit het stofreservoir en de motor laag op de steel. Het voordeel is dat je hem soepel voor je uit beweegt. Een groot deel van de klassieke steelstofzuigers hebben een kruimeldief op de steel. Deze kun je er uitnemen om makkelijker vuil van kleinere oppervlaktes te zuigen, zoals de vensterbank.

Steelstofzuigers met een buis

Steelstofzuiger-met-buis-Dyson-V8Hierbij zit het stofreservoir en de motor bij de handgreep. Het voordeel hiervan is dat je hiermee eenvoudiger op hoogte kunt zuigen. Deze steelstofzuigers kun je ombouwen tot kruimeldief door de zuigbuis er tussenuit te halen. Dan kun je er ook een groot mondstuk op plaatsen om bijvoorbeeld de trap te zuigen. 

Steelstofzuigers met snoer

Er zijn ook steelstofzuigers met snoer. Je hebt hierbij het voordeel dat je niet gelimiteerd wordt door de gebruiksduur. Vaak zuigen ze ook net iets krachtiger.

Vloerreinigers

vloerreiniger-bissell-crosswaveOok zijn er steelstofzuigers die zowel zuigen als dweilen. Deze multifunctionele apparaten zijn er in verschillende vormen. Lees de reviews van de volgende vloerreinigers:

Zuigkracht steelstofzuigers

Geschikt voor harde vloeren en huisdierhaar

steelstofzuiger-mondstukDe meeste steelstofzuigers zijn minder krachtig dan een gewone stofzuiger. Alleen de allerbeste steelstofzuigers zuigen harde vloeren net zo schoon als goede sledestofzuigers. Kruimels en cornflakes kunnen sommige modellen goed opzuigen, maar andere falen jammerlijk. Alle steelstofzuigers hebben een ronddraaiende turboborstel. Deze borstels zijn uitermate geschikt om huisdierhaar van tapijt te zuigen. Hier zijn de meeste steelstofzuigers dan ook behoorlijk goed in.

Moeite met tapijt en kieren

Toch ontbreekt het vaak aan echte zuigkracht, want met het zuigen van stof uit kieren is voor de meeste teveel gevraagd. Ook stof van tapijt zuigen lukt de meeste maar matig.

Afnemende zuigkracht

De zuigkracht neemt flink af als het stofreservoir gedeeltelijk vol zit. Dat is onhandig, want de capaciteit van de bakjes is al niet erg groot.

Kruimeldief voor het fijne werk

De meeste steelstofzuigers hebben moeite om in hoekjes te komen of strak langs plinten te zuigen. De kruimeldief kan dan handig zijn. Ook zuig je hier gemakkelijk kleinere oppervlaktes mee. Toch is de opening van de kruimelzuiger vaak te klein dat grote stukken cornflakes met moeite naar binnen gaan. Confetti zuigen ze een stuk beter op.

Accu steelstofzuigers

Gebruiksduur

Het verschilt sterk hoelang je kunt zuigen op één acculading. De gebruiksduur verschilt van minder dan 10 minuten tot zo’n 40 minuten. Het wordt dus mogelijk krap om het hele huis te kunnen stofzuigen op één acculading. Sommige steelstofzuigers hebben een turbostand om extra krachtig te zuigen. Wanneer je de turbostand gebruikt neemt de gebruiksduur meer af.  

steelstofzuiger-oplaadstationOpladen

Het duurt gemiddeld zo’n 4,5 uur om de accu weer op te laden, maar de laadtijd loopt uiteen van zo’n 2 uur tot wel 16 uur. De meeste steelstofzuigers hebben een laadstation waar je het apparaat in kunt hangen of op plaatsen. Zo is de stofzuiger snel gebruiksklaar en berg je hem gemakkelijk en snel op. Sommige steelstofzuigers hebben geen laadstation, maar laad je op met een los snoertje.

Gebruiksgemak steelstofzuiger

Klein stofopvangbakje

steelstofzuiger-bakje-en-filtersSteelstofzuigers vangen het stof op in een stofreservoir aan de steel. Deze bakjes zijn een stuk kleiner dan bij gewone zakloze stofzuigers. In een steelstofzuiger past tussen 0,3 tot 1 liter aan stof, terwijl dat gemiddeld ruim 2 liter is bij een gewone sledestofzuiger. Je zult het opvangbakje dus een stuk vaker moeten legen. Dat is een vies klusje en niet aan te raden als je allergisch bent voor huisstofmijt. Vaak zit het motorfilter ín het opvangbakje, waardoor het onderhouden hiervan ook weinig fris is.

Lichtgewicht

Steelstofzuigers zijn lichter dan gewone stofzuigers. Een steelstofzuiger weegt tussen de 2 en 4 kg, terwijl een gewone sledestofzuiger gemiddeld zo’n 6,5 kg weegt. Maar bij een steelstofzuiger duw je het hele apparaat vooruit, wat uiteraard zwaarder is dan alleen de steel van een gewone sledestofzuiger. Na een tijd kan stofzuigen met een steelstofzuiger daarom zwaarder zijn. Ook is het vrij zwaar om omhoog te zuigen.

Andere oppervlaktes zuigen

Steelstofzuigers gaan soepel over harde vloeren en tapijt. Een enkele steelstofzuiger kun je op je rug dragen met een schouderband en een slang bevestigen om andere oppervlaktes te zuigen.

Ze zijn niet handig om trappen mee te zuigen. Met steelstofzuigers met buis gaat dat beter, omdat je daar de buis tussenuit kunt halen maar wel met een groot mondstuk kunt blijven zuigen.

Het verschilt sterk hoe goed steelstofzuigers onder laag meubilair kunnen zuigen. Lang niet alle modellen kunnen plat op de vloer liggen. Dit kun je goed uitproberen in de winkel. Sommige modellen hebben lichtjes voor op het mondstuk om goed onder de bank te kunnen kijken.

Met een steelstofzuiger zuig je lastig op hoogte, maar met steelstofzuigers met buis gaat dit gemakkelijker. Het zwaartepunt ligt hier dichterbij de handgreep, waardoor hij gemakkelijker omhoog te halen is.

Lawaaiig

De meeste steelstofzuigers maken behoorlijk wat lawaai, gemiddeld zo’n 72 decibel. Dat is bijna gelijk aan een gewone stofzuiger met gemiddeld 75 decibel.

Test steelstofzuigers

In het najaar publiceren we een test steelstofzuigers. De afgelopen jaren hebben we wel verschillende steelstofzuigers getest en bekeken. 

Lees ook:

Test stofzuigers