icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Goede tabletmerken

Welke tabletmerken doen het goed? Welke worden goed gewaardeerd door de gebruikers en welke niet? We vroegen het aan bijna 7000 leden van het internetpanel van de Consumentenbond.
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica


Conclusies

  • Apple (44%) en Samsung (30%) zijn de grote marktleiders en laten weinig ruimte over voor andere merken, zoals Asus (6%) en Acer (2%).
  • De goede naam van het merk speelt de grootste rol bij de keuze van een tablet (31%). Dat is vooral bij de iPad het geval (45%) en bij Empire Electronix juist helemaal niet. 81% heeft deze Empire-tablet cadeau gekregen bij bijvoorbeeld een (tijdschriften) abonnement.
  • Eentiende van de tablets is weleens kapot geweest. Die van Asus mankeerden het vaakst iets (26%), de iPads hadden de minste mankementen (7%).
  • Apple is met de iPad de duidelijke kampioen. Met een 9 als rapportcijfer laat Apple de rest weer ver achter zich. Ruim tweederde gaat de volgende keer zeker weer voor een iPad. Op prijs-kwaliteitverhouding scoort de iPad als slechtste (7%).
  • Empire Electronix blijkt de duidelijke verliezer. Slechts 2% is zeer tevreden over de prestaties van de tablet.

Besturingssysteem

Bijna de helft (49%) van de panelleden gebruikt Android als besturingssysteem voor zijn tablet. Een iets kleinere groep (43%) gebruikt iOS van Apple. Windows wordt door 4% gebruikt.

Prijsklasse

De aanschafprijs varieert enorm: 15% heeft maximaal €200 voor zijn nieuwe tablet betaald, terwijl evenveel panelleden er juist één van meer dan €500 hebben gekocht.

Mankementen

Oud zijn de tablets van onze panelleden nog niet, bijna de helft (48%) is maximaal 2 jaar oud. De meeste defecten (40%) vonden in het eerste jaar plaats. Wat waren de meest voorkomende problemen?

  • Scherm reageert niet/minder: 20%
  • Gebroken of gebarsten scherm: 14%
  • Accu defect of te snel leeg: 13%
  • Viertiende kon de tablet vanwege de garantie kosteloos laten repareren.
  • 16% heeft het op eigen kosten laten repareren en betaalde daar gemiddeld €99 voor.

De vorige tablet

Voor driekwart is dit de eerste tablet. De respondenten die al eerder een tablet kochten, hadden er een van Apple (11%) of Samsung (5%). Ruim een kwart (26%) is na 2 jaar vervangen en een even grote groep na 3 jaar. Vaak omdat de tablet technisch verouderd was (29%) of omdat ze er één wilde met de laatste technische snufjes (21%).

Meer over het panelonderzoek

De uitkomsten zijn gebaseerd op de persoonlijke ervaringen en oordelen van bijna 7000 consumenten met en over nieuwe elektronische apparaten. De uitspraken over merken gaan niet over specifieke modellen. De verschillen tussen de apparaten van een merk kunnen groot zijn. Zo varieert de leeftijd van net gekocht tot 5 jaar oud en lopen de prijzen van de apparaten sterk uiteen. Ook de manier waarop het apparaat wordt gebruikt, speelt een rol in de ervaringen van de respondenten. De uitkomsten van dit onderzoek gelden dus niet voor alle modellen van een bepaald merk. Ze gelden zeker niet automatisch voor de modellen die nu in de winkels staan.

Bekijk ook alle geteste tablets in de vergelijker of kijk meteen welke volgens ons de beste zijn.