icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sluwe slotenmakers: houd ze buiten de deur!

Paniek! De voordeur die dichtvalt terwijl de sleutels nog binnen liggen. Je wilt niets liever dan zo snel mogelijk je huis weer in. Daar maken heel wat slotenmakers misbruik van door torenhoge prijzen te vragen voor hun legale inbrekerstechnieken. Hoe voorkom je dat je in zee gaat met een onbetrouwbare slotenmaker? We geven je een aantal tips.
Evelien Mansens

Evelien Mansens , Expert Wonen & Leven Bijgewerkt op: 10 juni 2021

Update 10 juni 2021

Wil je weten hoe goed je woning beveiligd is tegen inbraak? Dan kun je vanaf 1 juni gebruik maken van de Veilig Wonen Scan. Dit is een initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV), de politie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Met deze online scan krijg je door het beantwoorden van een tiental vragen zicht op hoe inbraakveilig je huis is. Na ieder antwoord volgt een uitleg over de mogelijke verbeteringen. Aan het begin van de scan wordt om je postcode gevraagd. Ook ontvang je informatie over het aantal inbraken dat in de buurt heeft plaatsgevonden. Daarnaast wordt je huisnummer gevraagd, maar invullen is niet verplicht.

Je kunt de uitslag van de scan als rapport toegestuurd krijgen. En je kunt aangeven of een erkende slotenmaker (vrijblijvend) contact met je mag opnemen om de woning beter te beveiligen. Deze slotenmakers hebben het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Update 23 februari 2021

Goed nieuws: Google heeft op verzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) online advertenties van onbetrouwbare slotenmakers verwijderd. Ook heeft de toezichthouder bedrijven gestopt die klanten doorverwijzen naar onbetrouwbare slotenmakers en websites laten blokkeren. De kans dat je bij een malafide slotenmaker uitkomt, wordt daarmee kleiner.

Nieuwe tip: op de website van het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) vind je 150 slotenmakers met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dat zijn slotenmakers die zich jaarlijks laten beoordelen, zich voortdurend bijscholen en beschikken over een VOG. 

Klachten over slotenmakers

Onderstaande tekst is gebaseerd op onderzoek uit 2017.

We krijgen de meeste klachten binnen over Nood24 en Slotenmaker-sleutelmaker. Deze bedrijven adverteren op internet en je ziet ze vaak als eerste als je googelt op 'slotenmaker'. Achter deze advertenties zitten meestal bedrijven die de telefoon aannemen en de klus vervolgens doorzetten naar een slotenmaker bij je in de buurt. De slotenmaker betaalt een bepaald bedrag voor de klus aan deze tussenpersoon.

Daarnaast schijnt er een heuse Google-oorlog aan de gang te zijn, waarbij slotenmakers op elkaars advertentie klikken zodat de advertentiekosten flink stijgen (Adverteerders betalen namelijk per klik.). Daar betalen we als klant de prijs voor. 

Hoe herken je een onbetrouwbare slotenmaker?

Een onbetrouwbare slotenmaker:

 • werkt vaak via een tussenpersoon: de persoon die je aan de telefoon krijgt, is niet dezelfde die langskomt;
 • geeft van tevoren geen duidelijke prijsindicatie;
 • heeft vaak weinig gereedschap mee;
 • rijdt nogal eens in een auto zonder bedrijfslogo of met een buitenlands kenteken;
 • werkt doorgaans met vooropgestelde en standaardfacturen;
 • vraagt je vooraf te tekenen;
 • heeft vaak geen telefoonnummer op zijn factuur staan.

Tips voor het inschakelen van een slotenmaker

 • Pas op voor slotenmakers die met een advertentie vaak bovenaan op de eerste pagina in Google staan. Kijk naar de kleinere lokale slotenmakers iets verder naar beneden.
 • Pas op voor bedrijven die werken als tussenpersoon met een landelijk netwerk van slotenmakers. Ze hebben niet altijd een 0900- of 0800-nummer, maar gebruiken ook regionale netnummers.
 • Vraag in je vriendenkring of aan je lokale sleutelmaker welke nooddienst zij aanbevelen.
 • Ga alleen met bedrijven in zee die vooraf een duidelijke prijsindicatie geven. Laat je aan de telefoon niet afschepen met alleen een opgave van de voorrijkosten. Bel dan gewoon een andere slotenmaker.
 • Bespreek van tevoren alle kosten zoals voorrijkosten, noodtarief, avondtoeslag en materiaalkosten.
 • Als de slotenmaker pas achteraf 21% btw bij het bedrag optelt, hoef je dit niet te betalen. Prijzen voor consumenten moeten namelijk inclusief btw worden vermeld. De Consumentenbond krijgt signalen dat sommige slotenmakers zeer ernstige bedreigingen uiten als je weigert te betalen. Als dit alle perken te buiten gaat, kun je zeggen dat je de politie zult bellen.
 • Check of er adresgegevens op de site van de slotenmaker staan.
 • Ga met een lid van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde (NSSG) in zee.
 • Hecht geen waarde aan het Erkende Slotenmakers Keurmerk. Er zijn geen ‘erkende slotenmakers’ en het keurmerk is opgezet door online marketingbedrijf Leadle. Het is niet meer dan een stempel dat Leadle aan eigen partners toekent.
 • Sommige slotenmakers beweren dat je de kosten (deels) kunt verhalen op de inboedelverzekering. Bepaalde verzekeraars doen dat als de sleutel is gestolen of als je hem bent verloren. Het vergeten van je sleutel, of een slot dat kapot gaat, valt daar niet onder.

Wat mag het kosten?

Sommige slotenmakers vragen honderden euro’s voor het openmaken van een deur. Maar wat is redelijk?

 • Volgens brancheorganisatie NSSG mag het overdag openen van een deur zonder veiligheidsstrip op het kozijn niet meer dan €125 inclusief btw kosten.
 • Voor de avond is een toeslag van 50% gebruikelijk.
 • Een nieuwe cilinder (met 2-sterren SKG) hoeft niet meer dan €30 te kosten.
 • De kosten zijn per situatie en deur afhankelijk. In de randstad gelden hogere prijzen.
 • Hoe zwaarder de deur beveiligd is, hoe hoger de kosten.
 • Bijna alle deuren die zijn dichtgevallen, zijn zonder schade te openen, ook als er een veiligheidsstrip op het kozijn zit. Meestal is het vervangen van een cilinder helemaal niet nodig.

Voorkom ellende

 • Voorkom dat je jezelf buitensluit en leg reservesleutels bij familie of vrienden.
 • Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur zitten.
 • Sloten gaan niet vaak kapot. Onderneem direct actie zodra een slot gaat haperen.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.