icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Tweedehands computer kopen?

Een computer kopen is een behoorlijke investering en kost je honderden euro's. Je bent minimaal €500 tot €600 kwijt voor een wat beter model. Een tweedehands laptop lijkt dan een goede optie. Is het slim om een tweedehands computer te kopen en waar moet je op letten?
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:22 juni 2023

Waar kan ik ze kopen?

Tweedehands computers zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt ze globaal op 2 plaatsen kopen:

 1. Computer_135x175px.jpgOnline
  Particulieren bieden hun oude laptops aan op sites zoals Marktplaats.nl. Er zijn verder ook online-winkels die hele partijen computers opkopen van bedrijven en die doorverkopen.
 2. In een winkel
  In vrijwel iedere stad heb je eenmanszaken die zich uitsluitend richten op het opkopen/krijgen en eventueel herstellen van oude laptops. Ook sommige computerwinkels verkopen tweedehands modellen.

 

 

Is het slim?

Tweedehands computers mogen dan breed aangeboden worden, maar is het eigenlijk wel slim om er eentje te kopen? Oude apparaten kunnen natuurlijk kuren vertonen en dat is niet wat je wilt van een nieuwe aankoop. Over het algemeen gelden de volgende 2 overwegingen:

 1. Online particulier
  Online een computer kopen van een particulier via bijvoorbeeld Marktplaats.nl is eigenlijk altijd een gok. Je weet niet hoe goed die persoon voor zijn spullen heeft gezorgd. Lees hieronder tips om het risico te beperken.
 2. Zakelijk model
  Bij het kopen van een tweedehands computer die een zakelijk verleden heeft, moet je er rekening mee houden dat deze voor dat gebruik kan zijn geoptimaliseerd. In de regel moet je hier geen enorm krachtige prestaties van verwachten. Verder is het goed mogelijk dat daar nog geen besturingssysteem op staat. Dat moet je er dan nog zelf op installeren.

Waar moet ik verder op letten?

Het is zeker niet zo dat een tweedehands computer per definitie een slecht idee is. Let echter wel goed op het volgende:

Tweedehands laptop kopen? Bekijk eerst de prijzen en prestaties in de laptopvergelijker.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.