icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beleggingsadvies

Ook voor beleggingsadvies geldt sinds januari 2014 een provisieverbod. Welke vormen van beleggingsadvies zijn er en waar moet je op letten?
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  1 februari 2018

Artikel_Beleggingsadvies

Beleggingsadvies

Sinds 1 januari 2014 betalen beleggers rechtstreeks voor beleggingsadvies, vermogensbeheer of transacties. Zij betalen de bank, adviseur of vermogensbeheerder nu rechtstreeks voor deze diensten. Vóór 2014 waren deze diensten ook niet gratis; ze werden in de producten verrekend en waren dus niet zichtbaar. Beleggingsadviseurs verdienden hun geld voor een groot deel via provisies van de beleggingsfondsen. Die provisie is nu verboden om te voorkomen dat beleggingsadviseurs producten adviseren waarvoor ze de hoogste provisie ontvangen. 

Bij beleggen betaal je een percentage over je belegd vermogen (service fee). De kosten die direct van je beleggingsrekening afgaan zijn daardoor hoger. Daar staat tegenover dat het nettorendement van het beleggingsfonds ook hoger is omdat het fonds geen provisie meer hoeft te betalen aan de bank of broker. Beleggers die advies wensen, betalen een hogere fee dan beleggers die zich niet laten adviseren (zonder advies heet execution only).

Vormen beleggingsadvies

Beleggingsadvies kan verschillende vormen hebben:

 • online advies, waarbij je een analyse krijgt van je beleggingen via een app of website, bijvoorbeeld Evi van Lanschot;
 • persoonlijk advies van een beleggingsadviseur;
 • vermogensbeheer: je geeft het beheer van je beleggingen uit handen. Hiervoor geldt een minimum inleg, die varieert van €10.000 tot €500.000.

Kosten beleggingsadvies 

handelaar belt over koersenDe tarieven voor de verschillende verschillende vormen van advies variëren: vermogensbeheer is duurder dan online advies. Op de site van Beleggingsmatch kun je de tarieven van brokers, banken en vermogensbeheerders vergelijken.

Nieuw & interessant

 • ING gebouw betaalrekening
  Nieuws  |  18 mei.

  ING zet mes in gratis betaalrekeningen

  ING heeft genoeg van de circa 700.000 betaalrekeningen die klanten – vaak al jarenlang – gratis aanhouden. Veel consumenten hebben de afgelopen weken gehoord dat zij vanaf 1 augustus moeten gaan betalen voor hun rekening.
 • deposito-bigbank
  Nieuws  |  25 apr.

  Bigbank herovert koppositie

  Bigbank heeft de koppositie in de depositomarkt heroverd, dan wel verstevigd. De van oorsprong Estse bank heeft de rentetarieven voor spaardeposito’s met looptijden van 1 tot en met 5 jaar verhoogd met 0,1% (officieel: met 10 basispunten).
 • Artikelen_negatievespaarrente
  Nieuws  |  13 apr.

  Sparen met toezicht

  Rabo GeneratieSparenPlus - en de vergelijkbare Royaal Rekening van ABN Amro - zijn een uitkomst voor met name ouders en grootouders die graag willen sparen voor hun (klein)kinderen, zonder de controle over het geld kwijt te raken.
 • rendementsheffing
  10 apr.

  Box 3: belasting vermogen

  Jarenlang deed de fiscus alsof iedereen 4% rendement behaalt over zijn vermogen. Sinds 1 januari 2017 is dit gewijzigd. Met de nieuwe rendementsheffing probeert de overheid echter de werkelijkheid meer te benaderen. Of dat lukt, is nog maar de vraag.