icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beleggingsadvies

Ook voor beleggingsadvies geldt sinds januari 2014 een provisieverbod. Welke vormen van beleggingsadvies zijn er en waar moet je op letten?
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Bijgewerkt op:  1 februari 2018

Artikel_Beleggingsadvies

Beleggingsadvies

Sinds 1 januari 2014 betalen beleggers rechtstreeks voor beleggingsadvies, vermogensbeheer of transacties. Zij betalen de bank, adviseur of vermogensbeheerder nu rechtstreeks voor deze diensten. Vóór 2014 waren deze diensten ook niet gratis; ze werden in de producten verrekend en waren dus niet zichtbaar. Beleggingsadviseurs verdienden hun geld voor een groot deel via provisies van de beleggingsfondsen. Die provisie is nu verboden om te voorkomen dat beleggingsadviseurs producten adviseren waarvoor ze de hoogste provisie ontvangen. 

Bij beleggen betaal je een percentage over je belegd vermogen (service fee). De kosten die direct van je beleggingsrekening afgaan zijn daardoor hoger. Daar staat tegenover dat het nettorendement van het beleggingsfonds ook hoger is omdat het fonds geen provisie meer hoeft te betalen aan de bank of broker. Beleggers die advies wensen, betalen een hogere fee dan beleggers die zich niet laten adviseren (zonder advies heet execution only).

Vormen beleggingsadvies

Beleggingsadvies kan verschillende vormen hebben:

 • online advies, waarbij je een analyse krijgt van je beleggingen via een app of website, bijvoorbeeld Evi van Lanschot;
 • persoonlijk advies van een beleggingsadviseur;
 • vermogensbeheer: je geeft het beheer van je beleggingen uit handen. Hiervoor geldt een minimum inleg, die varieert van €10.000 tot €500.000.

Kosten beleggingsadvies 

handelaar belt over koersenDe tarieven voor de verschillende verschillende vormen van advies variëren: vermogensbeheer is duurder dan online advies. Op de site van Beleggingsmatch kun je de tarieven van brokers, banken en vermogensbeheerders vergelijken.

Nieuw & interessant

 • deposito-bigbank
  Nieuws  |  28 jun.

  Bigbank verstevigt koppositie met deposito's

  Bigbank heeft de koppositie in de depositomarkt verstevigd. De uit Estland afkomstige bank heeft de rentetarieven voor spaardeposito’s met looptijden van 1 tot en met 6 jaar opnieuw verhoogd.
 • brand-new-day-website juni 2018
  Nieuws  |  19 jun.

  Dubbele kosten na overname Brand New Day

  Vorig jaar heeft Brand New Day verschillende Allianz-producten overgenomen. Klanten moeten hierdoor soms opnieuw kosten betalen.
 • Delta-Lloyd
  Nieuws  |  13 jun.

  Delta Lloyd 1 juli uit de lucht

  Vanaf 1 juli kun je geen verzekering van Delta Lloyd meer afsluiten. Bestaande klanten krijgen binnenkort een brief van Nationale-Nederlanden, de eigenaar van Delta Lloyd. Voor hen verandert voorlopig niets.
 • rendementsheffing
  1 jun.

  Box 3: belasting vermogen

  Jarenlang deed de fiscus alsof iedereen 4% rendement behaalt over zijn vermogen. Sinds 1 januari 2017 is dit gewijzigd.