icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beleggingsadvies

Ook voor beleggingsadvies geldt sinds januari 2014 een provisieverbod. Welke adviesvormen zijn er en waar moet je op letten?

Barbara van der Est

Barbara van der Est , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:21 maart 2019

Artikel_Beleggingsadvies

Beleggingsadvies

Sinds 1 januari 2014 betalen beleggers rechtstreeks voor beleggingsadvies, vermogensbeheer of transacties. Zij betalen de bank, adviseur of vermogensbeheerder nu rechtstreeks voor deze diensten. Vóór 2014 waren deze diensten ook niet gratis; ze werden in de producten verrekend en waren dus niet zichtbaar. Beleggingsadviseurs verdienden hun geld voor een groot deel via provisies van de beleggingsfondsen. Die provisie is nu verboden om te voorkomen dat beleggingsadviseurs producten adviseren waarvoor ze de hoogste provisie ontvangen. 

Bij beleggen betaal je een percentage over je belegd vermogen (service fee). De kosten die direct van je beleggingsrekening afgaan zijn daardoor hoger. Daar staat tegenover dat het nettorendement van het beleggingsfonds ook hoger is omdat het fonds geen provisie meer hoeft te betalen aan de bank of broker. Beleggers die advies wensen, betalen een hogere fee dan beleggers die zich niet laten adviseren (zonder advies heet execution only).

Vormen beleggingsadvies

Beleggingsadvies kan verschillende vormen hebben:

 • Online advies, waarbij je een analyse krijgt van je beleggingen via een app of website, bijvoorbeeld Evi van Lanschot.
 • Persoonlijk advies van een beleggingsadviseur.
 • Online beheer: daarbij wordt jouw geld collectief belegd. Wijzigingen worden collectief en meestal geautomatiseerd doorgevoerd. Dit kan al vanaf €10.
 • Vermogensbeheer: je geeft het beheer van je beleggingen uit handen. Hiervoor geldt een minimum-inleg, die varieert van €10.000 tot €500.000.

Kosten beleggingsadvies 

De tarieven voor de verschillende verschillende vormen van advies variëren: vermogensbeheer is duurder dan online advies. Op de site van Finner kun je de tarieven van brokers, banken en vermogensbeheerders vergelijken.

Nieuw & interessant

 • bunq-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  14 mrt.

  Bunq's Freedom of Choice

  Klanten van Bunq kunnen sinds kort zelf kiezen wat de internetbank met hun geld doet. Daarnaast biedt Bunq naar eigen zeggen een spaarrente die ‘9 keer hoger dan de actuele marktrente’ ligt. Maar daar valt wel het een en ander op aan te merken.
 • belastingaangifte-maart
  7 jan.

  De vermogensrendementsheffing

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • Windmolens
  Nieuws  |  7 jan.

  Groene beleggingsfondsen weer open

  Fiscaal aantrekkelijk groen beleggen kan weer bij de ASN Bank en Triodos Bank.
 • bitcoins-investeren
  2 jan.

  De beste producten van 2018

  Ook in het afgelopen jaar namen we kleine lettertjes en prijzen onder de loep. De Consumentenbond presenteert ‘de beste’ financiële producten van 2018.