icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Beleggingsadvies

Ook voor beleggingsadvies geldt sinds januari 2014 een provisieverbod. Welke adviesvormen zijn er en waar moet je op letten?

Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:1 februari 2018

Artikel_Beleggingsadvies

Beleggingsadvies

Sinds 1 januari 2014 betalen beleggers rechtstreeks voor beleggingsadvies, vermogensbeheer of transacties. Zij betalen de bank, adviseur of vermogensbeheerder nu rechtstreeks voor deze diensten. Vóór 2014 waren deze diensten ook niet gratis; ze werden in de producten verrekend en waren dus niet zichtbaar. Beleggingsadviseurs verdienden hun geld voor een groot deel via provisies van de beleggingsfondsen. Die provisie is nu verboden om te voorkomen dat beleggingsadviseurs producten adviseren waarvoor ze de hoogste provisie ontvangen. 

Bij beleggen betaal je een percentage over je belegd vermogen (service fee). De kosten die direct van je beleggingsrekening afgaan zijn daardoor hoger. Daar staat tegenover dat het nettorendement van het beleggingsfonds ook hoger is omdat het fonds geen provisie meer hoeft te betalen aan de bank of broker. Beleggers die advies wensen, betalen een hogere fee dan beleggers die zich niet laten adviseren (zonder advies heet execution only).

Vormen beleggingsadvies

Beleggingsadvies kan verschillende vormen hebben:

 • Online advies, waarbij je een analyse krijgt van je beleggingen via een app of website, bijvoorbeeld Evi van Lanschot.
 • Persoonlijk advies van een beleggingsadviseur.
 • Online beheer: daarbij wordt jouw geld collectief belegd. Wijzigingen worden collectief en meestal geautomatiseerd doorgevoerd. Dit kan al vanaf €10.
 • Vermogensbeheer: je geeft het beheer van je beleggingen uit handen. Hiervoor geldt een minimum-inleg, die varieert van €10.000 tot €500.000.

Kosten beleggingsadvies 

De tarieven voor de verschillende verschillende vormen van advies variëren: vermogensbeheer is duurder dan online advies. Op de site van Beleggingsmatch kun je de tarieven van brokers, banken en vermogensbeheerders vergelijken.

Nieuw & interessant

 • Abn-Amro-nieuws
  Nieuws  |  8 nov.

  Groensparen kan weer bij ABN Amro

  Fiscaal aantrekkelijk groensparen kan ook bij ABN Amro-dochter Moneyou. Het gaat om een Groen deposito met een looptijd van 1 jaar en een rente van 0%.
 • groenbeleggen-windmolens
  Nieuws  |  24 sep.

  Groen sparen in 2019 tot €58.539 belastingvrij

  De grens voor belastingvrij groen sparen of beleggen gaat in 2019 omhoog naar €58.539. Dat blijkt uit antwoorden van het ministerie van Financiën op vragen van de Consumentenbond.
 • belasting-enveloppen
  Nieuws  |  19 sep.

  Grens belastingvrij sparen naar €30.360

  In het nieuwe Belastingplan zit een verhoging van het belastingvrije spaarvermogen voor spaarders. In 2019 hoeven zij over bedragen tot €30.360 geen vermogensbelasting te betalen. Voor stellen geldt dat tot €60.720.
 • nationale-nederlanden
  Nieuws  |  13 sep.

  N-N Bank hoeft spaarders niet te compenseren

  Nationale-Nederlanden Bank hoeft spaarders niet te compenseren voor de rente die zij mislopen als ze hun spaardeposito(‘s) bij N-N of Delta Lloyd voortijdig beëindigen. Dat is de conclusie van een bindend advies van de Geschillencommissie van het Kifid.