icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De Android-versie van je tablet: welke heb jij?

Let jij op de Android-versie als je een tablet koopt? In ons overzicht zie je welke Android-tablets up-to-date en welke verouderd zijn. Want nieuwe tablets hebben lang niet altijd de nieuwste versie.
Elvin Dujardin

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 31 december 2021

Android-versie tablet_1200x800

Nieuwe Android-tablets hebben lang niet altijd de laatste versie van Android. Bij aankoop zijn de tablets dus al gedateerd. Sommige krijgen later alsnog een update, maar lang niet allemaal. 

Van de 86 Android-tablets die we vanaf 2017 hebben getest, draaien er 33 op Android 11. De meeste daarvan zijn van Samsung.

Veel tablets draaien nog op Android 10 maar er is ook een grote groep die op nog oudere versies is blijven steken. Sommige daarvan worden gewoon nog als nieuw verkocht. iPads (iPadOS) en Windows-tablets blijven doorgaans langer up-to-date.

Campagne 'Updaten!'

Steun ons in onze campagne 'Updaten!' om fabrikanten aan te zetten tot een bewust updatebeleid.

Welke Android-versie moet ik hebben?

Privacy belangrijk

Doe je bankzaken of andere privacygevoelige taken op je tablet? Doe dat dan op een tablet met minimaal Android 10. Of met een recente versie van het Android beveiligingsniveau. Koop geen nieuwe tablet meer met Android 9 of ouder. 

Privacy minder belangrijk

Gebruik je de tablet voor andere, minder gevoelige zaken? Overweeg dan in ieder geval een upgrade naar een nieuwe tablet als je favoriete apps niet meer (goed) werken, bijvoorbeeld Ziggo Go of Netflix op Android 4.4 of 5.0. 

Bekijk alle geteste Android-tablets in de vergelijker die op versie 10.0 of hoger staan.

Android-tablet overzicht

In de lijst hieronder zie je alle Android-tablets die we vanaf 2015 getest hebben. In de kolommen daarnaast zie je de Android-versie waar de tablet nu op draait en het testjaar. 

We proberen deze lijst zo actueel mogelijk te houden, maar soms missen we een update. Zie jij een tablet waarvan de update niet klopt, of krijgt jouw tablet nu pas een update? Dan horen we dat graag, zo kunnen we de lijst up-to-date houden.

Geef je reactie in het topic in de community. Meld het ook als je tablet er helemaal niet tussen staat.

Laatst bijgewerkt: 17 december 2020 (nieuwe modellen toegevoegd)

Controleer op updates

Weet je niet welke Android-versie op je tablet staat? Ga dan naar:

  • Instellingen
  • Over de tablet / Info tablet (Samsung) / Systeem informatie.
  • De Android-versie staat onder Softwaregegevens.

Controleer voor de zekerheid of er een update klaar staat. 

Voor standaard Android:

  • Instellingen
  • Systeem
  • Systeemupdates

En voor Samsung:

  • Instellingen
  • Software-update
  • Downloaden en installeren

Let op! Het kan soms even duren voordat een update beschikbaar is. Vaak worden updates per regio uitgerold naar de gebruikers.

Welke tabletmerken doen het goed en welke niet?

Samsung is verreweg het populairste merk dat Android-tablets maakt. Gelukkig doet dit merk het tegenwoordig relatief goed. Samsung ondersteunt steeds meer tablets en steeds langer. Al kan het altijd beter. Het merk garandeert doorgaans updates voor ongeveer 2 tot 3 jaar. Beveiligingsupdates krijg je doorgaans langer.

Bij alle andere merken is het updatebeleid meestal vrij belabberd. De Chinese merken Lenovo en Huawei brengen af en toe updates uit, maar meestal alleen voor hun topmodellen. Ook de communicatie laat te wensen over. Verwacht verder weinig updates van merken zoals Alcatel, Archos en andere relatief kleine spelers.

iPads en Windows-tablets 

Met Windows-tablets en Apple iPads beschik je doorgaans altijd en direct over de nieuwste versie. Alleen bij oudere iPads moet je elk jaar afwachten of er een update komt. De richtlijn voor software-ondersteuning is 5 jaar na het uitkomen van de iPad of iPhone.

Tot nu toe krijgen de iPad 1, 2, 3, en 4, de iPad Air en de iPad mini 1, 2 en 3 geen updates meer sinds het verschijnen van iPadOS 15.

Bekijk ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.