icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Apple TV (3e generatie)

Eerste indruk
|
Met de 3e generatie Apple TV huur je films om direct op je tv te bekijken. Daarnaast biedt het apparaat uitgebreide streaming-mogelijkheden. Dit lijkt veel op de vorige generatie van Apple TV. Is er wel verschil?
Arjen_Oving

Arjen Oving , Expert Elektronica Gepubliceerd op: 30 maart 2012

Type Apple TV (MD199NF/A) (2012) (3e Generatie)

Richtprijs € 109

Apple tv

Update oktober 2018: We hebben ook de nieuwere Apple TV 4 geprobeerd. Wil je toch meer weten over de Apple TV van de 3e generatie? Lees dan verder.

Conclusie

De 3e generatie Apple TV is een mediaspeler die je makkelijk bedient. Het kleine apparaat ondersteunt nu de hoogste beeldkwaliteit.

Het filmaanbod is nog altijd mager en vaak ontbreekt Nederlandstalige ondertiteling. Op basis van het filmaanbod zouden we je niet adviseren om een Apple TV te kopen.

We raden Apple TV wel aan als je veel content hebt staan op je iPod, iPhone, iPad of in je iTunes-bibliotheek (op PC of Mac). Het heeft namelijk een goede streaming-functionaliteit (AirPlay).

Pluspunten

 • Betaalbare mediaspeler.
 • Zeer gebruiksvriendelijk (installatie en gebruik).
 • Uitgebreide streaming-mogelijkheden (lokaal en via het internet).
 • Fluisterstil.
 • Klein formaat.
 • Ondersteuning voor iTunes Match (iTunes Match kost €29,- per jaar).

Minpunten

 • Beperkt aanbod films in de iTunes Store.
 • Via de Apple TV kun je alleen films huren.  Je kun geen films kopen op je Apple TV (dit kan wel in de Verenigde Staten).
 • HDMI-kabel niet meegeleverd (wel vereist).
 • Nederlandstalige ondertiteling vaak niet beschikbaar.
 • Alleen ondersteuning voor bestandsformaten die in iTunes werken.
 • Ontbreken van diensten die in de VS.wel beschikbaar zijn (TV Shows, Netflix, NHL).

Wat is Apple TV (3e Generatie)?

De meeste mediaspelers vergen een meer dan gemiddelde technische kennis van hardware en software.

Via de Apple TV-mediaspeler wil Apple je een makkelijke oplossing bieden om van media te genieten op je tv.

Sluit Apple's product aan op je thuisnetwerk en krijg toegang tot je media (muziek, video's, foto's en apps) op je computer, je iPod, je iPhone en je iPad.

Ook kun je films huren via het internet, zonder tussenkomst van je computer. Daarna kun je ze gelijk bekijken op je tv.

Apple TV (3e Generatie): review

Deze review gaat vooral in op de nieuwe mogelijkheden van de 3e generatie Apple TV. In 2011 gaven we al aandacht aan de Apple TV. Het ging toen om de 2e generatie van het apparaat.

De nieuwe mogelijkheden zijn na een softwareupdate ook beschikbaar op de 2e generatie. Een uitzondering hierop is de ondersteuning voor het tonen van 1080p-materiaal. Dit is exclusief beschikbaar voor de 3e generatie (Full-HD TV's kunnen maximaal beelden tonen van 1080p; de hoogste kwaliteit).

Apple TV - afbeelding 2 kleinEven uitpakken

De Apple TV zit netjes verpakt in een kleine witte doos. Het doosje van de nieuwste Apple TV herken je aan het 1080p-logo. Dit ontbreekt op de oudere generatie die verder identiek is.

In het doosje vind je ook een stroomkabel, een afstandsbediening, een handleiding en productinformatie. Jammer genoeg ontbreekt een hdmi-kabel die je nodig hebt om de speler aan te sluiten op de tv.

Uiterlijk

Qua uiterlijk is er geen verschil te zien tussen de 2e en de 3e generatie van Apple's mediaspeler. Het is nog steeds een klein, zwart, compact apparaat dat past in de palm van je hand.

Installatie

Je kunt de Apple TV op 2 manieren op je thuisnetwerk aansluiten:

 1. Bedraad. Je hebt 3 kabels nodig om de Apple TV aan te sluiten: een stroomkabel, een hdmi-kabel en een Ethernekabel (netwerkkabel). Je Apple TV is gelijk verbonden, inloggen op je netwerk is niet nodig.
 2. Draadloos. Je hebt maar 2 kabels nodig  om de Apple TV aan te sluiten: een stroomkabel en een hdmi-kabel. Je Apple TV is niet gelijk verbonden, je moet eerst inloggen op je beveiligde draadloze netwerk.

Nu het apparaat is aangesloten op je thuisnetwerk geniet je van bekende videokanalen als YouTube. Om direct vanaf je Apple TV films te huren, moet je inloggen op je iTunes-account. Heb je geen account, dan maak je deze gelijk aan.

Apple TV - afbeelding 3 kleinBediening

Standaard bedien je de mediaspeler met de meegeleverde afstandsbediening. Deze is mooi vormgegeven en werkt goed. De afstandsbediening heeft maar 4 knoppen: een menu-knop, een play/pause-knop en een ronde navigatie-ring met een OK/bevestig-knop in het midden.

Vind je de  meegeleverde afstandsbediening niet fijn, dan zijn er 2 alternatieven:

 1. Gebruik de afstandsbediening die bij je tv is geleverd. Dit vergt een korte installatie.
 2. Download de Remote App van Apple voor op je iPod touch of iPhone. De Remote App maakt van je iPod touch of iPhone een afstandsbediening met ondersteuning voor de Apple TV.

Gebruikersmenu

Het nieuwe menu is zeer herkenbaar voor gebruikers van de iPhone (of andere iOS-apparaten). Het toont 3 rijen van maximaal 5 grote iconen.

De bovenste 4 springen het eerst in het oog en geven toegang tot films, muziek, computers (gedeeld binnen je thuisnetwerk) en instellingen. Met de 10 overige iconen heb je toegang tot MLB.TV (betaalde dienst), Trailers, WSJ Live, YouTube, Vimeo, Podcasts, Radio, Photo Stream, Mobile Me en Flickr.

De iconen TV Shows, Netflix (betaalde dienst) en NHL (betaalde dienst) ontbreken.

Het is jammer dat je het menu niet kunt aanpassen of uitbreiden, maar het is prettiger in gebruik dan het oude menu.

1080p

De 3e generatie Apple TV is krachtig genoeg om 1080p-content soepel weer te geven. De kleuren zien er levendig uit en zijn erg scherp. Dit is zeker een verbetering vergeleken met de oude Apple TV, want deze kon maximaal 720p weergeven. Met de nieuwste Apple TV maak je volledig gebruik van je full-HD televisie.

Films huren of kopen

Je kunt films hure en kopen in de iTunes Store. Een film huren via je Apple TV is erg simpel. ies je film en een paar klikken verder kun je al genieten. Een gehuurde film is 30 dagen houdbaar. Eenmaal gestart heb je 48 uur om de film af te kijken. Binnen 48 uur kun je de film zo vaak kijken als je wilt.

Via Apple TV kun je geen films kopen. Gelukkig kan dit wel via de iTunes Store op andere apparaten. Gekochte films op andere apparaten kun je wel streamen naar je Apple TV.

Misschien kun je in de toekomst wel films kopen via je Apple TV. De Verenigde Staten is op dit moment het enige land waar films direct gekocht kunnen worden, zonder tussenkomst van andere apparaten.

Hoeveel kost dat?

Prijzen van films in de iTunes Store vershcillen. We kwamen de volgende prijzen tegen:

 • Films huren kost tussen de €3 en €5.
 • Films kopen kost tussen de €8 en €17 (films in de hoogste resolutie kopen kost meestal €17).

Filmaanbod

Het filmaanbod in de iTunes Store valt tegen. Het zijn er hooguit een paar honderd. Apple heeft een apart icoon aangemaakt die toegang geeft tot het Nederlands gesproken filmaanbod. Het gaat om een 30-tal films.

Engelstalige films zijn in de helft van de gevallen niet ondertiteld. Het ontbreken van de ondertiteling is een groot minpunt. Dit verwacht je niet van een product dat in Nederland wordt verkocht.

iTunes Match

Apple TV ondersteunt iTunes Match (abonnementskosten €29 per jaar). Apple TV in combinatie met iTunes Match maakt het eenvoudig om je iTunes-muziekbibliotheek af te spelen op je tv en home cinema set.

iTunes Match is een internetdienst, daarom heb je een werkende internetverbinding nodig. De dienst geeft je via streaming toegang tot je iTunes-muziekbibliotheek. Ook tot de muziek die je zelf hebt geïmporteerd van cd's of die je niet hebt gekocht in de iTunes Store.

iTunes Match is ook beschikbaar voor andere iOS apparaten (iOS 5.01 of hoger) en de iTunes-applicatie (10.5.1 of hoger) op je PC of Mac.

AirPlay

Met AirPlay stream je content van je iPhone, iPad, iPod touch of iTunes-applicatie (Mac/PC) draadloos naar je tv. Je kunt zelfs de inhoud van je 3e generatie iPad-, iPad 2- of iPhone 4S-scherm op je tv-scherm zien via synchrome weergave. Dit werkt voor de gebruikersinterface, foto's, muziek, video's en ondersteunde applicaties.

AirPlay is makkelijk in te schakelen en werkt soepel.

Lees verder

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken