icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Digitale tv opnemen

Digitale televisie neem je op verschillende manieren op. De digitale decoder met ingebouwde harde schijf (PVR) is zeer bekend. Een andere optie is opnemen in de cloud, een dienst die bij verschillende IP-tv-providers wordt aangeboden. Ook zijn er televisies waar je kunt opnemen op een externe harde schijf.
Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

Artikel_digitaletvopnemen

Opnemen met een PVR

Digitale tv opnemen kan gemakkelijk met een PVR (personal video recorder). Dit is een decoder met een ingebouwde harde schijf. Deze PVR krijg je in bruikleen van je provider of je schaft hem zelf aan. Je neemt op door op de opnameknop te drukken of te programmeren via de EPG (elektronische programmagids).

Lees meer over de beste decoders die ook kunnen opnemen

Opnemen via de cloud

Andere providers bieden opnemen via de 'cloud' aan. Dat betekent dat de opname gebeurt in de serverruimte van jouw provider. Hierdoor kun je véél zenders tegelijkertijd opnemen. De opnamen worden niet lokaal opgeslagen. Zo kun je bij sommige providers op elke televisie waarop een decoder is aangesloten programma’s terugkijken. Dat is bijvoorbeeld bij de kleinere provider Plinq het geval. Je hebt nog steeds een decoder, maar deze is vaak kleiner en energiezuiniger dan een PVR. Het nadeel is dat je tijdens een storing geen opnames kunt bekijken. Verder zijn er vaak beperkingen in zowel het aantal uur (bijv. 50 uur of 200 uur) dat je mag opnemen en de tijd dat de opnames bewaard blijven; meestal 6 of 12 maanden.

Opnemen met een tv

Op veel nieuwere televisies kun je direct tv-programma's opnemen met een externe harde schijf of usb-stick, als je tv kijkt via de ingebouwde digitale tuner. Bij televisies met maar één digitale tuner kun je alleen de zender opnemen die je kijkt. Wil je een andere zender opnemen? Dan heb je een televisie met twee ingebouwde digitale tuners nodig. Daarbij heb je ook twee CI+-modules en smartcards nodig. Er zijn nog maar enkele tv’s op de markt met twee ingebouwde tuners, maar we verwachten dat dit aantal de komende jaren gaat groeien. Bij sommige televisies werkt opnemen alléén als de televisie aanstaat op de zender die je wilt opnemen.

Opnemen met een dvd-harddiskrecorder

Ook met een dvd-harddiskrecorder kun je digitale tv-programma's opnemen. De beeldkwaliteit is wel lager, omdat je een scart-kabel gebruikt om de dvd-harddiskrecorder aan te sluiten. We raden je daarom af om op deze methode opnamen te maken.

Met een dvd-harddiskrecorder neem je op vanaf je decoder of vanaf je televisie met ingebouwde tuner. In beide gevallen gebruik je de uitgaande scart-aansluiting van dit apparaat. Let op: niet elke tv of decoder heeft een uitgaande scart-aansluiting. Controleer dit daarom eerst.

De decoder of televisie moet eerst op het juiste kanaal worden ingesteld en daarnaast moet je de dvd-harddiskrecorder instellen om op te nemen. Bovendien moeten je decoder of televisie tijdens de opname aan staan én ingesteld zijn op hetzelfde signaal. Je decoder of televisie moet dus over een timer-functie beschikken. Verder is het niet mogelijk een daaropvolgende opname te maken van een andere zender, tenzij je zelf van kanaal wisselt.

*Laatst gewijzigd op 1 februari 2016

Nieuwste artikelen

Test alles-in-één-providers