icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Btw zonnepanelen terugvragen

Sinds 1 januari 2023 betaal je geen btw meer op zonnepanelen. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:18 juli 2024

btw-zonnepanelen-1200x800px

Btw-teruggave zonnepanelen is gestopt

De btw-teruggaafregeling is gestopt op 1 januari 2023. Het btw-tarief op zonnepanelen is nu 0%. Dit tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast doordat je zonnepanelen aanschaft.

Wat je niet betaalt, hoef je ook niet terug te vragen. Het 0%-tarief geldt voor zonnepanelen die op woningen, vakantiewoningen of op bijgebouwen van woningen (zoals een schuur of garage) zijn geplaatst.

De factuurdatum is leidend. Kocht je de panelen voor 1 januari 2023? Dan kon je de btw tot uiterlijk 1 juli 2023 terugvragen. Btw terugvragen kan nu alleen nog na toestemming van de belastinginspecteur. Hiervoor verzoek je om een 'ambtshalve teruggaaf'. Dit kan tot 5 jaar na het jaar van aanschaf. Je kunt geen bezwaar maken tegen de beslissing van de belastinginspecteur. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Zonnepanelen als dakbedekking

Voor losse (niet-geïntegreerde) zonnepanelen mag je alle betaalde btw terugvragen. Gebruik je de zonnepanelen ook als dakbedekking (geïntegreerde panelen)? Dan mag je 1/3 terugvragen van de betaalde btw.

Subsidie overheid om te verduurzamen

De overheid geeft subsidie voor bijvoorbeeld de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler of elektrische kookvoorziening. Isoleren of aansluiten op een warmtenet kan ook. Dit is de ISDE-regeling. Je kunt geen subsidie aanvragen voor de aanschaf van zonnepanelen.

Nieuw & interessant

  • installatie-warmtepomp

    ISDE-subsidie

    De overheid geeft subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler en elektrische kookvoorziening. En voor het nemen van isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet. Hoe werkt dit?
  • Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

    Nationaal Warmtefonds

    Bij het Nationaal Warmtefonds kun je tegen een lage rente of zelfs renteloos geld lenen voor energiebesparende maatregelen.
  • financieren-hypotheek-1200x800px

    Extra hypotheek voor verduurzaming

    Welke hypotheekaanbieders bieden gunstige voorwaarden om verduurzamen te financieren? Bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek met een lagere rente. Of een energiebespaarbudget.