! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Btw zonnepanelen terugvragen

Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde btw terugvragen aan de Belastingdienst. Bij een gemiddelde set zonnepanelen levert dat al gauw €1000 op. Hoe werkt het?

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:18 mei 2021

btw-zonnepanelen-1200x800px

Gebruik de kleineondernemersregeling

De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom terugleveren op verzoek als kleine ondernemers. Dat is voordelig, omdat je als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de panelen kunt terugkrijgen.

Deze kleineondernemersregeling (KOR) is de moeite waard. Het gaat al gauw om een teruggaaf van €750 tot €1000 bij een systeem van 12 panelen.

Zo vraag je een kleine ondernemersregeling aan

Voor de regeling moet je een aantal administratieve handelingen doen, zoals een (meestal) eenmalige btw-aangifte. Op de website van Milieu Centraal staat een gedetailleerd stappenplan. Je kunt de teruggaaf ook laten regelen door een belastingadviseur of een bedrijf dat gespecialiseerd is in btw-teruggaaf bij zonnepalen. Dit kost ongeveer €100.

Als je omzet hoger is dan €20.000 per kalenderjaar, dan kun je geen gebruik maken van de KOR. Bijna iedere particulier met zonnepanelen blijft ruim onder deze grens. Met name zzp'ers moeten dit goed in de gaten houden.

Aanvraagtermijn voor teruggave

Je moet de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen. Heb je in 2020 zonnepalen gekocht, dan is de deadline dus 1 juli 2021.

Als je te laat bent, kun je de belastinginspecteur nog om een 'ambtshalve teruggaaf' verzoeken. Dit kan tot 5 jaar na het jaar van aanschaf. Je kunt geen bezwaar maken tegen de beslissing van de belastinginspecteur. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Een tweede teruggaaf doen

Wil je voor een tweede keer zonnepanelen aanschaffen en daarvoor opnieuw de btw terugvragen? Dat kan niet altijd. Kocht je in 2020 je eerste zonnepanelen en maak je gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan kun je pas in 2024 een nieuw teruggaafverzoek doen voor de betaalde btw in dat jaar.

Zijn de eerste zonnepanelen vóór 2020 (dus uiterlijk in 2019) aangeschaft en wil je opnieuw zonnepanelen aanschaffen, bijvoorbeeld na een verhuizing? Dan kun je je afmelden voor de KOR, waarna je alsnog een btw-teruggaafverzoek kunt doen. Dan moet je helaas wel per kwartaal btw-aangifte doen voor een periode van 3 jaar. En soms moet je bijbetalen. Het voordeel van de btw-teruggaaf over de aanschaf is dan lager. Ons advies is om hierover eerst advies in te winnen bij een belastingadviseur.

Kocht je dit jaar (bijvoorbeeld in januari 2021) zonnepanelen en koop je er later dit jaar extra panelen bij? Dan kun je nog wel de btw terugvragen. Daarvoor doe je een incidentele btw-aangifte óf je meldt je alsnog af voor de KOR.

Voor ondernemers en zzp'ers zijn de mogelijkheden soms ruimer. De Belastingdienst heeft hierover een informatiepagina.

Bij nieuwbouw extra btw-teruggaaf?

Heb je een nieuwbouwwoning inclusief zonnepanelen gekocht? Dan kun je een deel van het dak aanmerken als zakelijk gebruik, omdat het de zonnepanelen ondersteunt. Dus dan moet je dus ook een deel van de betaalde btw voor het dak terug kunnen vragen.

Uit interne memo's van het Ministerie van Financiën blijkt alleen dat de Belastingdienst deze verzoeken afwijst. Dit ondanks een aantal gerechtelijke uitspraken in het voordeel van de nieuwbouwkoper.

Er zijn ook zaken waarbij de rechter oordeelde dat er 'geen rechtstreeks en onmiddellijk verband is tussen de levering van zonne-energie en de bouw van de woning.' Het is wachten op een definitieve uitspraak van de Hoge Raad. 

Jouw steun is hard nodig!

Vind jij het ook belangrijk dat wij opkomen voor de belangen van álle consumenten in Nederland? Steun ons dan en word lid! Uiteraard ontvang je met een lidmaatschap veel meer voordelen. Zo krijg je toegang tot al onze testinformatie voor producten en diensten.

Ja, ik steun de Consumentenbond

Lees ook: