icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Btw zonnepanelen terugvragen

Sinds 1 januari 2023 betaal je geen btw meer. Is de aanschaf van de zonnepanelen van voor deze datum? Je kunt de betaalde btw nog steeds terugvragen.
mark drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 2 januari 2023

btw-zonnepanelen-1200x800px

Btw-teruggave zonnepanelen stopt

De btw-teruggaafregeling is gestopt op 1 januari 2023. Het btw-tarief op zonnepanelen is nu 0%. Dit tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van uw zonnepanelen.

Wat je niet betaalt, hoef je ook niet terug te vragen. Het 0%-tarief geldt voor zonnepanelen die op woningen, vakantiewoningen of op bijgebouwen van woningen (zoals een schuur of garage) zijn geplaatst.

Gekocht voor 1 januari 2023

De factuurdatum is leidend. Kocht je de panelen voor 1 januari 2023, dan kun je de btw terugvragen. Het gaat al gauw om een teruggaaf van €750 tot €1000 bij een systeem van 12 panelen.

Voor de aanschaf van warmtepompen en zonneboilers is er een ISDE-subsidie.

Hoe werkt het?

De Belastingdienst ziet particulieren die stroom terugleveren als kleine ondernemers. Die kunnen de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de panelen terugkrijgen. Meld je voor dit doel aan als kleine ondernemer. Met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders voor particulieren.

Voorwaarde

Een voorwaarde is dat de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract en de factuur van het energiebedrijf op dezelfde naam staan.

Zonnepanelen als dakbedekking

Voor losse (niet-geïntegreerde) zonnepanelen mag je alle betaalde btw terugvragen. Hebben de zonnepanelen ook de functie van dakbedekking (geïntegreerde panelen)? Dan mag je 1/3 terugvragen van de betaalde btw.  

Wel of niet aanmelden voor de KOR?

Je moet btw-aangifte doen om de btw terug te vragen. Je moet dan kiezen of je wilt meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Als ondernemer moet je ieder kwartaal btw-aangifte doen. Als je meedoet aan de KOR, krijg je hiervoor een vrijstelling.

Je hoeft dus maar 1 keer btw-aangifte te doen om de betaalde btw op de panelen terug te vragen. Houd het maximale opwekvermogen (gemeten in Wattpiek) bij de hand. Je kunt de btw-aangifte zelf doen. Of laten regelen door een belastingadviseur. Of een bedrijf dat gespecialiseerd is in btw-teruggaaf bij zonnepalen. Dit kost ongeveer €100.

Een btw-aangifte wel of niet doen heeft geen gevolgen voor de (particuliere) aangifte inkomstenbelasting (IB).

Omzet hoger dan €20.000?

Als je omzet hoger is dan €20.000 per kalenderjaar, dan kun je geen gebruik maken van de KOR. Bijna iedere particulier met zonnepanelen blijft ruim onder deze grens. Met name zzp'ers moeten dit goed in de gaten houden.

Btw-bedrag €2500 of hoger?

Doe je mee aan de KOR en is het terug te vragen btw-bedrag €2500 of hoger? Dan krijg je te maken met de btw-herziening. Meer informatie hierover vind je bij de Belastingdienst. Wij raden aan dit te bespreken met een belastingadviseur.

Aanvraagtermijn voor teruggave

Je moet de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen. Kocht je in 2022 zonnepanelen, dan is de deadline dus 1 juli 2023.

Als je te laat bent, kun je de belastinginspecteur nog om een 'ambtshalve teruggaaf' verzoeken. Dit kan tot 5 jaar na het jaar van aanschaf. Je kunt geen bezwaar maken tegen de beslissing van de belastinginspecteur. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Gekocht vóór 2020

Zijn de eerste zonnepanelen vóór 2020 (dus uiterlijk in 2019) aangeschaft en wil je opnieuw zonnepanelen aanschaffen, bijvoorbeeld na een verhuizing? Dan kun je je afmelden voor de KOR. Daarna kun je weer een btw-teruggaafverzoek doen.

Dan moet je helaas wel per kwartaal btw-aangifte doen voor een periode van 3 jaar. En soms moet je bijbetalen. Het voordeel van de btw-teruggaaf over de aanschaf is dan lager. Ons advies is om hierover eerst advies in te winnen bij een belastingadviseur.

Voor ondernemers en zzp'ers zijn de mogelijkheden soms ruimer. De Belastingdienst heeft hierover een informatiepagina.

Bij nieuwbouw geen extra btw-teruggaaf

Heb je een nieuwbouwwoning inclusief zonnepanelen gekocht? Je zou kunnen beredeneren dat een deel van het dak is bedoeld ter ondersteuning van de geïnstalleerde zonnepanelen. Dan zou je ook een deel van de betaalde btw voor het dak terug kunnen vragen. Hier zijn inmiddels diverse rechtszaken over gevoerd.

In juli 2021 oordeelde de Hoge Raad dat deze vlieger niet op gaat. De kosten voor het huis en dak, maak je ook zonder de aanwezigheid van zonnepanelen. Om die reden komt de hierover betaalde btw niet in aanmerking voor teruggaaf. 

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.