! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Alternatieve DNS-server instellen

Door een storing met je DNS-server kan je internetverbinding geheel uitvallen. Gelukkig kun je dit probleem oplossen door een alternatieve DNS-server in te stellen. Lees onze tips hoe je dat doet zodat je snel weer kunt internetten.

Peter Kulche

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op:19 februari 2021

Artikel_AlternatieveDNSserver

Wat is een DNS-server?

Elke website heeft een eigen IP-nummer, een getal als 85.158.166.40. Zulke getallen zijn niet echt gemakkelijk te onthouden. Vandaar dat er een naam aan wordt gekoppeld, denk aan www.consumentenbond.nl. Domain Name Servers (DNS) houden bij welke websitenaam bij welk IP-nummer hoort. Een DNS-service vertaalt een opgevraagd webadres naar het IP-adres van de server waarop de website draait. 

Waarom een alternatieve DNS-server instellen?

04C_alternatieve-dns-instellen-1200x800Wanneer je internet eruit ligt, kan het zijn dat je provider een DNS-server storing heeft. Een van de oorzaken kan een DDoS-aanval zijn. Daarbij wordt het systeem bestookt met heel veel informatieverzoeken, waardoor de servers waarop het systeem draait overbelast raken. Bij zo'n storing kun je (tijdelijk) een alternatieve DNS-server instellen, zodat je toch kunt blijven internetten.

In sommige landen, zoals Turkije, geldt censuur. Het internetverkeer wordt dan bewust beperkt door bepaalde websites niet meer te koppelen aan hun IP-nummers. Zo zijn Twitter en Facebook bijvoorbeeld 'uitgeschakeld' in Turkije. Ben je in zo’n land, dan kun je overschakelen naar een alternatieve DNS-server.

DNS server reageert niet

Heb je een haperende DNS-server, of heb je helemaal geen internetverbinding? Zo bepaal je of de DNS-server de boosdoener is:

  1. Windows 7 of 10: klik op Start, type de zoekterm cmd en druk op Enter.
    Mac OS X: open het programma Terminal via Programma’s, Hulpprogramma’s.
  2. Je ziet nu een zwart vlak met een knipperende cursor. Type daarachter ping 8.8.8.8 en druk op Enter.

Na het ‘pingen’ krijg je een van de volgende resultaten:

  • De computer op adres 8.8.8.8 (Google) geeft netjes antwoord ('Antwoord van 8.8.8.8…'). Met de internetverbinding is waarschijnlijk niets aan de hand, maar wel met de DNS-server. Die ligt plat of wordt gehinderd door iets. Het heeft zin een alternatieve DNS-server in te stellen.
  • Na het pingen krijg je direct een foutmelding. In dat geval is de gehele internetverbinding niet in orde. Het DNS-serveradres veranderen is geen logische eerste stap. Misschien de modem nog eens herstarten? Helpt dit niet? Neem dan contact op met de helpdesk van je provider.
sneller-internet-via-DSL

Stappenplan: een andere DNS instellen

Als je de DNS-server aan wilt passen, heb je de mogelijkheid om er 2 (primair en secundair) in te vullen. In principe hoef je alleen het primaire DNS-serveradres in te vullen. Voor de zekerheid kun je ook een tweede (secundair) DNS-serveradres opgeven. Hierop kun je de computer terug laten vallen als de eerste DNS niet werkt.

Hieronder vind je ons stappenplan voor tablet, smartphone, desk- en laptop. In het stappenplan gebruiken we als voorbeeld het IP-adres Open DNS. Dit is een Amerikaanse DNS-server die extra diensten biedt tegen malware en phishing. Hij wordt veel gebruikt als alternatieve DNS-server. Onderaan deze pagina vind je meer DNS-servers die je als alternatief kunt gebruiken.

DNS in je router aanpassen

04A_alternatieve-dns-instellen-1200x800Handige gebruikers kunnen proberen de alternatieve DNS-servers in hun (modem)router in te stellen. Dan regel je alles centraal, voor álle apparaten die via het lokale netwerk internetten. Maar het is een technisch klusje dat per router verschillende stappen vraagt. Daarom bespreken we deze stappen hier niet.

Alternatieve DNS-servers op een rij

Dit zijn de meest gebruikte alternatieve DNS-servers. Je kunt ze allemaal gebruiken om een alternatieve DNS-server in te stellen.

Abonneer je op de Digitaalgids Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste computernieuws en tips ontvangen? Abonneer je dan op de gratis Digitaalgids Nieuwsbrief.

De nieuwsbrief verschijnt elke maand.

Schrijf je in

stappenplan windows

Lees ook