icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
tv-internet-bellen-graphic

Vergelijk providers

Vergelijk providers op internetsnelheid, tv-aanbod en prijs. En check of je kunt besparen. Stap je nu over, dan krijg je €10 korting.

Vergelijk providers

Alternatieve DNS-server instellen

Door een storing met je DNS-server kan je internetverbinding geheel uitvallen. Gelukkig kun je dit probleem oplossen door een alternatieve DNS-server in te stellen. Lees onze tips hoe je dat doet zodat je snel weer kunt internetten.
peter kulche

Peter Kulche   Expert ElektronicaBijgewerkt op:19 februari 2021

Artikel_AlternatieveDNSserver

Wat is een DNS-server?

Elke website heeft een eigen IP-nummer, een getal als 85.158.166.40. Zulke getallen zijn niet echt gemakkelijk te onthouden. Vandaar dat er een naam aan wordt gekoppeld, denk aan www.consumentenbond.nl. Domain Name Servers (DNS) houden bij welke websitenaam bij welk IP-nummer hoort. Een DNS-service vertaalt een opgevraagd webadres naar het IP-adres van de server waarop de website draait. 

Waarom een alternatieve DNS-server instellen?

04C_alternatieve-dns-instellen-1200x800Wanneer je internet eruit ligt, kan het zijn dat je provider een DNS-server storing heeft. Een van de oorzaken kan een DDoS-aanval zijn. Daarbij wordt het systeem bestookt met heel veel informatieverzoeken, waardoor de servers waarop het systeem draait overbelast raken. Bij zo'n storing kun je (tijdelijk) een alternatieve DNS-server instellen, zodat je toch kunt blijven internetten.

In sommige landen, zoals Turkije, geldt censuur. Het internetverkeer wordt dan bewust beperkt door bepaalde websites niet meer te koppelen aan hun IP-nummers. Zo zijn Twitter en Facebook bijvoorbeeld 'uitgeschakeld' in Turkije. Ben je in zo’n land, dan kun je overschakelen naar een alternatieve DNS-server.

Stappenplan: een andere DNS instellen

Als je de DNS-server aan wilt passen, heb je de mogelijkheid om er 2 (primair en secundair) in te vullen. In principe hoef je alleen het primaire DNS-serveradres in te vullen. Voor de zekerheid kun je ook een tweede (secundair) DNS-serveradres opgeven. Hierop kun je de computer terug laten vallen als de eerste DNS niet werkt.

Hieronder vind je ons stappenplan voor tablet, smartphone, desk- en laptop. In het stappenplan gebruiken we als voorbeeld het IP-adres Open DNS. Dit is een Amerikaanse DNS-server die extra diensten biedt tegen malware en phishing. Hij wordt veel gebruikt als alternatieve DNS-server. Onderaan deze pagina vind je meer DNS-servers die je als alternatief kunt gebruiken.

DNS in je router aanpassen

04A_alternatieve-dns-instellen-1200x800Handige gebruikers kunnen proberen de alternatieve DNS-servers in hun (modem)router in te stellen. Dan regel je alles centraal, voor álle apparaten die via het lokale netwerk internetten. Maar het is een technisch klusje dat per router verschillende stappen vraagt. Daarom bespreken we deze stappen hier niet.

Alternatieve DNS-servers op een rij

Dit zijn de meest gebruikte alternatieve DNS-servers. Je kunt ze allemaal gebruiken om een alternatieve DNS-server in te stellen.