! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofallergie en stofzuigerfilters

Sommige stofzuigers blazen net zoveel stof de lucht in als dat ze opzuigen. Irritant als je je huis stofvrij wilt houden. En een nachtmerrie voor als je een stofallergie hebt. Een lage stofuitstoot begint bij goede filters in je stofzuiger. Maar er is meer.
Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 8 juni 2021

Voor wie een stofmijtallergie heeft, kan stofzuigen met de verkeerde stofzuiger een steeds terugkerende nachtmerrie zijn. Met de juiste stofzuiger kun je de klachten flink verminderen. Zo kies je een stofzuiger die stof niet alleen opzuigt, maar ook binnenhoudt. 

Kies voor een stofzuiger met stofzak

Koopadvies 6 stofzuigerzakken

De stofmijten en -eitjes die zorgen voor een allergische reactie, zitten in het opgezogen stof en dus in de stofzak of stofbak. Hoe meer je met het opgezogen stof in aanraking komt, hoe groter de kans op een allergische reactie. Bij een stofzuiger met stofzak, gooi je het stof weg samen met de stofzak. Met een afsluitbare stofzuigerzak is het contact met het stof en vuil helemaal tot een minimum beperkt. Miele heeft stofzakken die automatisch sluiten. Bij een zakloze stofzuiger is het bij het legen van het stofreservoir onvermijdelijk dat je in aanraking komt met het vuil. 

Goede filters voor een lage stofuitstoot

Een goede stofzuiger houdt opgezogen stof binnen de stofzuiger en blaast alleen stofvrije lucht uit. Een lage stofuitstoot begint met goede filters.   

motorfilterMotorfilter

Het motorfilter houdt stofdeeltjes tegen die door de stofzak of voorbij het stofreservoir zijn gekomen. Stofdeeltjes kunnen de motor beschadigen en ervoor zorgen dat de stofzuiger minder goed zuigt. 

Hoe herken je het motorfilter?

Het motorfilter bevindt zich achter de stofzak en voor de motorruimte. De motorfilters van stofzuigers met stofzak zijn meestal velletjes van fleece die je in een houder klikt. Dit kan ook een HEPA-filter zijn.

Zakloze stofzuigers hebben niet altijd een motorfilter. Veel filteren de stofdeeltjes door ze als een soort centrifuge weg te slingeren. Is er wel een motorfilter, dan is die meestal kegelvormig en zit dat ín het stofreservoir.

Onderhoud van het motorfilter

Bij sommige stofzuigers kun je de motorfilter schoonmaken, bij andere moet je hem vervangen als hij vol zit met vuil. In de handleiding van de stofzuiger staat hoe en hoe vaak je de filters moet schoonmaken of vervangen. 

De prijs

Koop je merkstofzakken, dan zit er vaak ook een nieuwe motorfilter in de verpakking. Motorfilters zijn ook los te koop, of in combinatie met een uitblaasfilter. Een motorfilter kost gemiddeld nog geen €10, maar er zijn ook duurdere (HEPA-)motorfilters verkrijgbaar.

UitblaasfilterUitblaasfilter

Het uitblaasfilter zit voor het rooster waardoor de stofzuiger de opgezogen lucht weer naar buiten blaast. Dit filter moet de kleinste stofdeeltjes tegenhouden die door en langs de motor zijn geslipt. Zowel stofzuigers met als zonder zak hebben een uitblaasfilter.

Onderhoud van het uitblaasfilter

Net als een motorfilter moet je ook een uitblaasfilter regelmatig schoonmaken of vervangen. Met een vieze uitblaasfilter werkt de stofzuiger minder goed en kan zelfs kapot gaan. En een vuil filter haalt minder stofdeeltjes uit de lucht dan een schoon. In de handleiding van de stofzuiger staat hoe en hoe vaak je het uitblaasfilter moet schoonmaken of vervangen. 

Uitwasbare filters hoef je niet of minder vaak te vervangen. Bij sommige stofzuigers hoef je het uitblaasfilter alleen uit te kloppen en nooit te vervangen.

De prijs

Uitblaasfilters koop je los of samen met een motorfilter. Prijzen lopen erg uiteen, van een paar euro voor een gewone filter tot €30 voor een HEPA-filter. 

hepafilterHEPA-filter

Veel stofzuigermodellen hebben een HEPA-filter als uitblaasfilter en soms ook als motorfilter. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. HEPA-filters zijn te herkennen aan een frame met een heel fijn raster (zie de foto). Dit soort filters kunnen meer en kleinere stofdeeltjes vasthouden. HEPA-filters hebben codes, zoals 12, 13 of 14. Hoe hoger het getal, hoe fijner het filter is en beter hij de lucht filtert. 

HEPA-filter is niet nodig voor lage stofuitstoot

Uit onze test blijkt dat HEPA-filters inderdaad goed filteren. Maar ook dat dit niet per se betekent dat de stofuitstoot van de stofzuiger ook heel laag is. Hoe goed de lucht gefilterd wordt, hangt namelijk ook af van hoeveel lucht er langs de filters kan lekken. Door een slecht ontwerp van de stofzuiger of een filter die niet goed in de stofzuiger zit, kan er toch stof naar buiten lekken. Daardoor is de aanwezigheid van een HEPA-filter geen garantie voor een lage stofuitstoot.

  • Ga in de stofzuigervergelijker liever op zoek naar een stofzuiger met een hoge score voor Stofuitstoot, in plaats van voor veel geld een HEPA-filter te kopen.

Waterfilter

Er zijn ook stofzuigers met een waterfilter. De vuile luchtstroom gaat hierbij door een reservoir met water. Stofdeeltjes worden vastgehouden door het water. Stofzuigers met waterfilters claimen vaak dat ze goed zijn voor mensen met allergieën.

Waterfilter houdt minder stof tegen dan gewoon filter

Stofzuigers met een waterfilter houden gemiddeld minder stofdeeltjes uit de opgezogen lucht tegen dan stofzuigers met een gewoon filter. Dit blijkt uit onderzoek van onze Portugese collega's. De waterfilterzuigers die de Portugezen onderzochten scoorden slechter voor hun stofuitstoot dan gewone stofzuigers. Sommige waterfilters kregen zelfs een dikke onvoldoende.

Bovendien bleek uit de test dat in het filterwater schimmels kunnen ontstaan. Slecht nieuws voor als je een allergie hebt. En het legen van het waterreservoir is zeker geen minder vieze klus dan het legen van een stofreservoir. 

Nieuwste artikelen