! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuiger en allergie: let op de filters

Waar kun je op letten als je een nieuwe stofzuiger koopt? En hoe kun je stofzuigen met zo min mogelijk last van je allergie?

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:16 maart 2021

Artikel filters en stofallergie

Stofzuiger en stofallergie

Als je allergisch bent voor huisstofmijt zijn goed werkende filters erg belangrijk. Het opgezogen stof hoort zich te verzamelen ín de stofzak of stofbak.

Filters in de stofzuiger moeten ervoor zorgen dat de stofdeeltjes in de stofzuiger blijven en zich niet naar buiten dringen. Hoe werken de filters en welke soorten filters zijn er?

Kies een stofzuiger die weinig stof uitstoot

Koopadvies 6 stofzuigerzakkenEen goede stofzuiger met goedwerkende filters haalt alle stof- en vuildeeltjes uit de opgezogen lucht en blaast alleen schone lucht weer de kamer in. Het meeste stof wordt uit de lucht gefilterd door de stofzak of stofbak. Vervolgens komt de lucht door het motorfilter en uitblaasfilter, voordat het de stofzuiger weer verlaat. We testen de effectiviteit van de stofzak en filters door de stofuitstoot te meten. Gelukkig filteren de meeste stofzuigers goed en stoten ze weinig stof uit. Af en toe blijkt een stofzuiger te 'lekken' en komen er veel stofdeeltjes in de lucht terecht. 

Stofzak verwisselen

Bij het legen van een stofzuiger wil je liever niet in aanraking komen met het opgezogen stof. Dan is een stofzuiger met stofzak het handigst. Daarbij gooi je het stof samen met de stofzak weg en kom je dus niet in aanraking met het vuil. Het beste kies je een stofzuiger waarbij de stofzak afsluitbaar is. Miele heeft stofzakken die automatisch sluiten. Bij het legen van het stofreservoir van een zakloze stofzuiger is het onvermijdelijk dat je in aanraking komt met het vuil. 

motorfilterMotorfilter

Het motorfilter houdt stofdeeltjes tegen die door de stofzak of voorbij het stofreservoir zijn gekomen. Stofdeeltjes kunnen de motor beschadigen en ervoor zorgen dat de stofzuiger minder goed zuigt. 

Hoe herken je het motorfilter?

Het motorfilter bevindt zich achter de stofzak en voor de motorruimte. De motorfilters van stofzuigers met stofzak zijn meestal velletjes van fleece die je in een houder klikt. Dit kan ook een HEPA-filter zijn.

Zakloze stofzuigers hebben niet altijd een motorfilter. Veel filteren de stofdeeltjes door ze als een soort centrifuge weg te slingeren. Is er wel een motorfilter, dan is die meestal kegelvormig en bevindt zich ín het stofreservoir.

Onderhoud van het motorfilter

Een motorfilter blijft alleen goed werken als je hem regelmatig schoonmaakt of vervangt. In de handleiding van de stofzuiger staat hoe je de filters moeten onderhouden. Meestal vervang je het motorfilter als je een nieuwe verpakking stofzakken aanbreekt (na gebruik van 4 stofzakken). Sommige motorfilters kun je zelf schoonmaken en hoef je niet te vervangen.

De prijs

Koop je originele stofzakken, dan zit er vaak ook een nieuwe motorfilter in de verpakking. Motorfilters zijn ook los te koop, of in combinatie met een uitblaasfilter. Een motorfilter kost gemiddeld nog geen €10, maar er zijn ook duurdere (HEPA-)motorfilters verkrijgbaar.

UitblaasfilterUitblaasfilter

Het uitblaasfilter zit voor het rooster waardoor de stofzuiger de opgezogen lucht weer naar buiten blaast. Dit filter moet de kleinste stofdeeltjes tegenhouden die door en langs de motor zijn geslipt. Zowel stofzuigers met als zonder zak hebben een uitblaasfilter.

Onderhoud van het uitblaasfilter

Net als een motorfilter moet je ook een uitblaasfilter regelmatig schoonmaken of vervangen. Met een vieze uitblaasfilter werkt de stofzuiger minder goed en kan zelfs kapot gaan. En een vuil filter haalt minder stofdeeltjes uit de lucht dan een schoon. In de handleiding van de stofzuiger staat hoe je het uitblaasfilter moet onderhouden. Meestal vervang je het uitblaasfilter elk jaar. Uitwasbare filters hoef je niet of minder vaak te vervangen. Bij sommige stofzuigers hoef je het uitblaasfilter alleen uit te kloppen en nooit te vervangen.

De prijs

Uitblaasfilters koop je los of samen met een motorfilter. Prijzen lopen erg uiteen, van een paar euro voor een gewone filter tot €30 voor een HEPA-filter. 

hepafilterHEPA-filter

Veel stofzuigermodellen hebben een HEPA-filter als uitblaasfilter en soms ook als motorfilter. HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. HEPA-filters zijn te herkennen aan een frame met een heel fijn raster (zie de foto). Dit soort filters kunnen meer en kleinere stofdeeltjes vasthouden. HEPA-filters hebben codes, zoals 12, 13 of 14. Hoe hoger het getal, hoe fijner het filter is en beter hij de lucht filtert. 

HEPA-filter is niet nodig voor lage stofuitstoot

Uit onze test blijkt dat HEPA-filters inderdaad goed filteren. Maar ook dat dit niet per se betekent dat de stofuitstoot van de stofzuiger ook heel laag is. Hoe goed de lucht gefilterd wordt, hangt namelijk ook af van hoeveel lucht er langs de filters kan lekken. Door een slecht ontwerp van de stofzuiger of een filter die niet goed in de stofzuiger zit, kan er toch stof naar buiten lekken. Daardoor is de aanwezigheid van een HEPA-filter geen garantie voor een lage stofuitstoot.

In plaats van op goed vertrouwen voor veel geld een HEPA-filter te kopen, kun je beter in de stofzuigervergelijker op zoek gaan naar een stofzuiger met een hoge score voor Stofuitstoot.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke stofzuigers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste stofzuiger

Stofzuigers - Voorkom miskoop - illustratie

Waterfilter

Er zijn ook stofzuigers met een waterfilter. De vuile luchtstroom gaat hierbij door een reservoir met water. Stofdeeltjes worden vastgehouden door het water. Stofzuigers met waterfilters claimen vaak dat ze goed zijn voor mensen met allergieën.

Waterfilter houdt minder stof tegen dan gewoon filter

Stofzuigers met een waterfilter houden gemiddeld minder stofdeeltjes uit de opgezogen lucht tegen dan stofzuigers met een gewoon filter. Dit blijkt uit onderzoek van onze Portugese collega's. De waterfilterzuigers die de Portugezen onderzochten scoorden slechter voor hun stofuitstoot dan gewone stofzuigers. Sommige waterfilters kregen zelfs een dikke onvoldoende. Bovendien bleek uit de test dat in het filterwater schimmels kunnen ontstaan. Slecht nieuws voor als je een allergie hebt. En het legen van het waterreservoir is zeker geen minder vieze klus dan het legen van een stofreservoir. 

Lees ook: