! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuigermond

Voor stofzuigers zijn er allerlei soorten mondstukken te koop. Of ze worden meegeleverd met de stofzuiger. Denk aan een turboborstel, een parketborstel en speciale monstukken voor kieren en meubels. Hoe handig en nodig zijn al die verschillende mondstukken? En waar gebruik je ze eigenlijk voor? 
Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 8 juni 2021

Standaard stofzuigermond

standaard mondstukMet het standaardmondstuk kun je zowel harde vloeren zuigen als tapijt. Met een schakelaar op de voet klap je borsteltjes in of uit. Zo maak je hem geschikt voor tapijt (ingeklapt) of harde vloeren (uitgeklapt). Wij testen stofzuigers met een standaardmondstuk. Hoe goed een stofzuiger zuigt, hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van het mondstuk. 

Kwaliteit is belangrijk

Hoe goed het standaardmondstuk zuigt hangt onder andere af van:

  • Hoe beter het mondstuk aansluit op de grond, hoe beter het vuil in de stofzuiger verdwijnt. 
  • In hoeverre het mondstuk niet alleen recht boven de opening goed zuigt, maar ook in de breedte van het mondstuk. Wij testen deze 'effectieve breedte' van het mondstuk. 
  • Hoe ver je de buis van de stofzuiger recht op de vloer kunt leggen zonder dat daarbij de voorkant van het mondstuk omhoog komt. Hoe beter het mondstuk goed op de grond blijft, hoe beter hij blijft zuigen als je onder lage meubels zuigt.   

Turboborstel / elektroborstel

turboborstelTurboborstel, elektroborstel en gemotoriseerde mondstukken zijn verschillende benamingen voor een mondstuk met een ronddraaiende borstel. Deze borstel wordt door de motor van de stofzuiger aangedreven.

Uit onze test blijkt dat zo'n turboborstel soms beter zuigt op tapijt dan het standaardmondstuk. Maar het is niet altijd zo. Check daarom in de stofzuigervergelijker welke borstel in welk geval het beste werkt. Voor harde vloeren heeft de turboborstel geen toegevoegde waarde boven het standaardmondstuk. 

Parketmondstuk

parketborstelEen parketmondstuk heeft een borstel met zachte, lange haren onderop en is bedoeld om krassen in de houten vloer te voorkomen. Uit onze test blijkt dat het standaardmondstuk ook geen krassen achterlaat als je het mondstuk regelmatig schoonmaakt. En omdat een standaardmondstuk vaak slimmer ontworpen is, werkt hij vaak beter en efficiënter dan een parketmondstuk. 

Opzetborstels  

opzetborsteltjesBij de meeste stofzuigers krijg je een paar kleine opzetstukken. Bijvoorbeeld een kierenborstel, zachte borstel om mee af te stoffen (ook handig voor het toetsenbord van de computer!) en een meubelmondstuk. Soms zit er ook een mini-turboborstel bij, om huisdierharen van de bank te zuigen. Of een flexibel mondstuk om op moeilijk bereikbare plaatsen te komen, zoals achter de kast of verwarming. 

dyson-big-ball-eerste-indruk-opzet-stukjesIn de stofzuigervergelijker staan bij de meeste stofzuigers foto’s van de meegeleverde accessoires. Opzetborstels kun je vaak in of aan de stofzuiger opbergen. Het is handig als de opzetborstels binnenin de stofzuiger passen. Soms klik je ze aan de zuigbuis of handgreep. Dat kan prima zijn, maar soms ook in de weg zitten als je bijvoorbeeld onder laag meubilair wilt zuigen. in de stofzuigervergelijker staat per stofzuiger waar je de opzetborstels opbergt.   

Specifieke mondstukken: liever één goede

energielabel-onderzijde-2017Op het energielabel voor stofzuigers (dat voorlopig is opgeschort) staat hoe goed de stofzuiger stof van verschillende ondergronden zuigt. Maar voor die tests mag je verschillende mondstukken gebruiken. Daardoor ontwikkelen fabrikanten steeds meer mondstukken die specifiek voor één ondergrond zijn bedoeld. Maar consumenten wisselen niet (graag) van mondstuk, zo bleek uit onze enquête onder 2000 panelleden. Daarom vinden we dat een stofzuiger met één mondstuk goed en gemakkelijk allerlei soorten ondergronden kan zuigen. Dat spaart gedoe en de productie en kosten van onnodige accessoires. 

Dezelfde stofzuigers met andere extra mondstukken

We zien veel stofzuigers die technisch gezien precies hetzelfde zijn, maar toch verschillende typenummers hebben omdat ze met verschillende accessoires geleverd worden. Hoe meer accessoires, hoe duurder de stofzuiger, dus bedenk goed of je al die spullen daadwerkelijk nodig hebt. Een turboborstel is bijvoorbeeld alleen echt nodig als je veel tapijt en loslopende huisdieren hebt. En zelfs dan is het standaardmondstuk soms beter dan het turbomondstuk. In de stofzuigervergelijker staat:

  • welke accessoires bij het product zitten
  • of de stofzuiger beter tapijt zuigt met het turbomondstuk of met het standaardmondstuk

Vaak kun je accessoires ook los kopen. Als je er maar één of enkele nodig hebt, is los kopen vaak voordeliger dan een duurder model aanschaffen waar ook een hoop onnodige accessoires bij zitten.

 

Nieuwste artikelen