icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuiger mondstukken

Bij stofzuigers zitten allerlei bijzondere hulpstukken zoals een parketmondstuk of kleine opzetborstels. Zijn deze beter om de klus te klaren dan het gewone stofzuigermondstuk? En kun je deze borstels los kopen en wat kosten ze?
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  22 mei 2018

Artikel mondstukken

Kwaliteit van mondstukken

Mondstukken zijn voor een groot deel bepalend voor de zuigprestaties van de stofzuiger. Helaas zie je in de winkel niet makkelijk hoe goed een mondstuk is. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten:

  • Sluit het mondstuk goed aan op de grond?
  • Hoe efficient is het mondstuk? Een mondstuk is ook efficiënt als hij goed werkt in de breedte, dus niet alleen zuigt waar de opening recht overheen gaat. Je kunt dit uitproberen door je hand aan de onderkant van het mondstuk naast de opening te houden. Voel je een luchtstroom, dan is het mondstuk efficiënt.
  • Is het mondstuk flexibel onder laag meubilair? Je kunt kijken of hij op de grond blijft staan als je de zuigbuis heen en weer beweegt. Wanneer het mondstuk mee omhoog komt, dan zuigt hij minder goed onder laag meubilair.

Opzetborstels  

opzetborsteltjesDe meeste stofzuigers worden geleverd met enkele kleine opzetborstels. Vaak zijn dit een kierenborstel, een zachte borstel en een meubelborstel. In de stofzuigervergelijker staan bij de meeste stofzuigers foto’s van de meegeleverde opzetborstels. Opzetborstels kunnen vaak in of aan de stofzuiger worden opgeborgen. Het is handig als de opzetborstels binnenin de stofzuiger passen. Soms klik je ze aan de zuigbuis of handgreep. Dat kan prima zijn, maar soms ook in de weg zitten als je bijvoorbeeld onder laag meubilair wilt zuigen. in de stofzuigervergelijker staat per stofzuiger waar de opzetborstels opgeborgen kunnen worden.   

Parketmondstukken

parketborstelEen parketmondstuk is bedoeld om krassen in de vloer te voorkomen. Dit mondstuk heeft langere haren dan een standaard stofzuigermondstuk. Uit onze test blijkt echter dat gewone mondstukken de vloer ook niet bekrassen als je het mondstuk regelmatig schoonmaakt. Bovendien bevorderen de parketborstels de prestaties van de stofzuigers niet altijd.

Toch zijn er steeds meer fabrikanten die in de naam van hun model ook het woord 'parket' vermelden. Er zijn ook stofzuigers die standaard met parketborstel worden geleverd, maar dit is dan niet aan de naam van de stofzuiger af te lezen. In de stofzuigervergelijker staat of er een parketmondstuk bij wordt geleverd.

Turbo- of elektroborstels

turboborstelDeze mondstukken hebben een gemotoriseerde, draaiende borstel. Ze zijn te vinden onder de benamingen turboborstel, elektroborstel of gemotoriseerd mondstuk. Ze zijn gemaakt om vuil, zoals huisdierhaar, van tapijt op te zuigen. Een elektroborstel heeft zijn eigen energietoevoer met een eigen stekker. Een turboborstel maakt voor de aandrijving gebruik van de energietoevoer van de stofzuiger zelf.

Een turboborstel is alleen nuttig als je harige huisdieren én tapijt hebt. Een turboborstel is alleen te gebruiken op tapijt. Andere oppervlaktes kunnen beschadigd raken. Uit onze tests is gebleken dat een turboborstel alleen huisdierhaar beter van tapijt zuigt dan het standaard mondstuk. Stof gaat met een standaard mondstuk beter uit tapijt. Bekijk de testresultaten in de stofzuigervergelijker.

Specifieke mondstukken: liever één goede

energielabel-onderzijde-2017Om een hoge prestatieklasse voor tapijt en harde vloeren op het energielabel te behalen, kunnen verschillende mondstukken worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer specifieke mondstukken worden ontwikkeld. in de handleiding staat aangegeven welk mondstuk voor welke test is gebruikt. Maar consumenten wisselen niet (graag) van mondstuk, zo bleek uit een enquete onder 2000 panelleden. Een stofzuiger zou één mondstuk moeten hebben dat goed en gemakkelijk allerlei ondergronden kan zuigen. Dan is er geen gedoe met mondstukken wisselen en bespaar je de kosten voor onnodige accessoires. 

Mondstukken kopen

We hebben aan fabrikanten gevraagd of het mogelijk is mondstukken los te aan te schaffen. Een aantal fabrikanten zond ons een antwoord. De kosten van standaardmondstukken variëren van €10,50 tot €60. Per stofzuiger staat in de stofzuigervergelijker informatie over het kopen en vervangen van onderdelen, zoals opgegeven door de fabrikant.

Lees ook:

 

Test stofzuigers