icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Stofzuiger mondstukken

Bij stofzuigers zitten allerlei bijzondere hulpstukken zoals een parketmondstuk of kleine opzetborstels. Zijn deze beter om de klus te klaren dan het gewone stofzuigermondstuk? En kun je deze borstels los kopen en wat kosten ze?
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  14 november 2017

Artikel mondstukken

Kwaliteit van mondstukken

Mondstukken zijn voor een groot deel bepalend voor de zuigprestaties van de stofzuiger. Helaas zie je in de winkel niet makkelijk hoe goed een mondstuk is.

Wel kun je kijken hoe goed en dicht het mondstuk aansluit op de grond. Een mondstuk is ook efficiënt als hij goed werkt in de breedte, dus niet alleen zuigt waar de opening recht overheen gaat. Je kunt dit uitproberen door je hand aan de onderkant van het mondstuk naast de opening te houden. Voel je een luchtstroom, dan is het mondstuk efficiënt.

Ook kun je kijken of hij op de grond blijft staan als je de zuigbuis heen en weer beweegt. Wanneer het mondstuk mee omhoog komt, dan zuigt hij minder goed onder laag meubilair.

Meegeleverde opzetborstels  

opzetborsteltjesDe meeste stofzuigers worden geleverd met enkele kleine opzetborstels. Vaak zijn dit een kierenborstel, een zachte borstel en een meubelborstel. De stofzuigers uit onze test zijn met het standaardmondstuk getest en kunnen hier prima resultaten mee behalen. In de vergelijker staan bij de meeste stofzuigers foto’s van de meegeleverde opzetborstels.  

Parketmondstukken

parketborstelEen parketmondstuk is bedoeld om krassen in de vloer te voorkomen. Dit mondstuk heeft langere haren dan een standaard stofzuigermondstuk. Uit onze test blijkt echter dat gewone mondstukken de vloer ook niet bekrassen als je het mondstuk regelmatig schoonmaakt. Bovendien bevorderen de parketborstels de prestaties van de stofzuigers niet altijd.

Toch zijn er steeds meer fabrikanten die in de naam van hun model ook het woord 'parket' vermelden. Er zijn ook stofzuigers die standaard met parketborstel worden geleverd, maar dit is dan niet aan de naam van de stofzuiger af te lezen. In de vergelijker staat of er een parketmondstuk bij wordt geleverd.

Turbo- of elektroborstels

turboborstelDeze mondstukken hebben een gemotoriseerde, draaiende borstel. Ze zijn te vinden onder de benamingen turboborstel, elektroborstel of gemotoriseerd mondstuk. Ze zijn gemaakt om vuil, zoals huisdierhaar, van tapijt mee te zuigen. Een elektroborstel heeft zijn eigen energietoevoer met een eigen stekker. Een turboborstel maakt voor de aandrijving gebruik van de energietoevoer van de stofzuiger zelf.

Dit soort mondstukken komt in Nederland niet veel voor. Sommige stofzuigers hebben wel een klein turbomondstuk tussen de accessoires zitten. Het is niet verstandig om delicate materialen met een elektro- of turboborstel te zuigen. Dat kan hierdoor beschadigen. Wanneer een stofzuiger een turboborstel heeft, wordt hiermee in de test ook stof en huisdierhaar van tapijt gezogen.  

Mondstukken los aanschaffen

We hebben aan fabrikanten gevraagd of het mogelijk is mondstukken los te aan te schaffen. Een aantal fabrikanten zond ons een antwoord. De kosten van standaardmondstukken variëren van €10,50 tot €60. Per stofzuiger staat in de vergelijker informatie over het kopen en vervangen van onderdelen, zoals opgegeven door de fabrikant.

 

 

Test stofzuigers