icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen

Hoe wij tablets testen

Wij testen doorlopend de nieuwste tablets. Hier kijken we onder andere naar het gebruiksgemak, schermkwaliteit, veelzijdigheid, functionaliteit, prestaties en accuduur. Lees hier hoe wij tot onze testresultaten zijn gekomen.
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Video tablets hoe we testenVideo tablets hoe we testen

Gebruiksgemak (20%)

We beoordelen het gemak van de eerste installatie en de installatie van applicaties. Ook kijken we naar het gemak waarmee een wifi-internetverbinding wordt gemaakt, in hoeverre instellingen makkelijk zijn aan te passen, hoe soepel schermen wisselen, et cetera.

Snelheid (10%)

We meten onder meer de snelheid van: het opstarten, het laden van apps, het kopiëren van bestanden en de videoprestaties. Daarnaast doen we een aantal prestatietests met software zoals Browsermark, Sunspider en Geekbench.

Schermkwaliteit (20%)

De kijkhoek beoordelen we zowel in rechtopstaande als liggende stand, we bekijken de mate van (hinderlijke) reflectie van het scherm, de bruikbaarheid bij veel omgevingslicht, en de scherpte en kleurechtheid van de beelden.

Uitvoering taken (25%)

Bij het testen van een tablet is het belangrijk dat we het alledaags gebruik in acht houden. Daarom beoordelen we hoe bruikbaar de tablet is bij veelgebruikte toepassingen zoals internetten, e-mailen, films en muziek afspelen en foto's en video's maken.

Functies & mogelijkheden (10%)

Wat kun je allemaal met de tablet? Welke (extra) functies en mogelijkheden bevat de tablet? Het gaat daarbij bijvoorbeeld om aansluitmogelijkheden.

Accuprestatie (15%)

We meten het aantal uren/minuten dat je video's kunt bekijken en kunt surfen op het web, het aantal minuten dat je de tablet kunt gebruiken als je slechts 30 minuten hebt opgeladen, en - indien van toepassing - het aantal minuten websurfen bij het gebruik van de 3G- of 4G- verbinding.

Inventarisatie

Behalve testen, inventariseren we ook een aantal zaken zoals het geïnstalleerde besturingssysteem, het formaat en gewicht, evenals de aanwezigheid van hdmi, gps, usb, sd-kaartlezer en 3G/4G.

Predicaten

Vanaf oktober 2014 bepalen we in twee groepen welke tablets 'Beste uit de test' en welke 'Beste koop' zijn. Zo is er een 'Beste uit de test' en 'Beste koop' voor grote tablets en voor kleine tablets. Als een tablet groter is dan 8,4 inch dan hoort hij in de eerste groep. Tablets met veel geheugen en/of mobiel internet (3G/4G) zijn doorgaans te duur om 'Beste koop' te worden.

Bekijk de testresultaten.

Nieuw testprogramma (2014)

Tablets veranderen continu. Ze worden bijvoorbeeld steeds lichter en dunner en krijgen mooiere schermen. Over de hele linie gaat de kwaliteit omhoog. In onze test bleek dat uit de testscores: steeds meer tablets kregen zeer hoge testscores (8,5 en hoger). Om de toppers van elkaar te kunnen blijven onderscheiden hebben we daarom ons testprogramma deels herzien. Zo zijn we nu bijvoorbeeld iets strenger op schermkwaliteit en accuduur: in het algemeen maar ook specifiek aan de onderkant. We straffen tablets met een zeer slecht scherm of slechte accuduur harder af.

Ook is het belangrijk dat de test meer is gericht op het gebruik. Dat deden we natuurlijk al, maar de onderzoekers waren van mening dat dit onderdeel nog meer aandacht verdient. Daarom hechten we nu meer waarde aan de bruikbaarheid van de tablet voor het uitvoeren van bepaalde taken, zoals video's afspelen, e-mailen en internetten.

Predicaten

De Consumentenbond test producten en diensten en geeft die vervolgens een testoordeel mee. Naast dat testoordeel wordt ook een richtprijs van een product of dienst bepaald. Op basis daarvan wordt de prijs/kwaliteitverhouding berekend en kan een getest product of een dienst binnen zijn groep of categorie een predicaat meekrijgen.

Bedrijven mogen onder heldere voorwaarden een licentie nemen op het uitgedeelde predicaat, zodat ze het logo in hun reclame-uitingen kunnen gebruiken.

  • Beste uit de Test
    Producten in deze groep hebben de beste kwaliteit. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer.
  • Beste Koop
    Dit zijn producten die een goede prijs-kwaliteitverhouding bieden bij de door ons genoemde richtprijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is minimaal een 6,0.
  • Afrader
    Dit zijn producten en/of diensten die een slechte kwaliteit bieden en daarom niet aan te bevelen/koopwaardig zijn, ongeacht de prijs. Ze hebben een Testoordeel dat weergegeven wordt in een rapportcijfer. Dat rapportcijfer is lager dan een 3,0.


Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg