icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Apple iOS voor iPads: de voor- en nadelen

Apple iOS is het besturingssysteem op de iPad. Het is eenvoudig, gebruiksvriendelijk en er zijn heel veel goede apps voor iOS. De instapprijs van een iPad is wel relatief hoog.

Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op:13 mei 2019

Tablets-besturing-graphic-ios

Conclusie

‘Een degelijke tablet die het gewoon doet’, ‘makkelijk te gebruiken’: het zijn de bekende argumenten om voor de iPad te kiezen. Het besturingssysteem iOS van Apple is het langste op de markt en het meest ontwikkeld. Behalve op de iPad staat iOS ook op de iPhone en iPod Touch. Qua gebruiksvriendelijkheid, -gemak en tablet-app aanbod heeft iOS nog altijd een voorsprong op de concurrenten Android en Windows 10, al zijn de verschillen een stuk kleiner dan een paar jaar geleden.

Voordelen iPads

 • Simpele bediening
 • Vrij goede privacybescherming
 • Zeer veel speficieke iPad-apps
 • Veel accessoires, zoals hoezen en toetsenborden
 • Veilig door het strenge toezicht op de App Store
 • Duidelijk updatebeleid

Nadelen iPads

 • Relatief hoge instapprijs van een iPad.
 • Beperkte instelmogelijkheden.
 • Sommige toepassingen zijn gebonden aan het iCloud-systeem.
 • Meerdere gebruiksprofielen niet mogelijk.
 • Beperkte mogelijkheden voor het uitwisselen
  van bestanden, zonder apps van derden.

Apple iPads in de test

We hebben alle beschikbare iPads getest. Hieronder zie je welke iPads dat zijn.

Laatst geteste iPads

Even geduld, producten aan het ophalen...

Winkel
Levertijd
Bezorgprijs

Gebruiksgemak

Met iOS kun je zonder poespas aan de slag. Er is een startscherm met je appverzameling en daaronder een rij met je favoriete apps, die je sinds iOS 11 zelf kunt aanpassen. Via het aanraakscherm en de thuisknop onder het scherm heb je zelden meer dan 1 of 2 tikken nodig om te bereiken wat je wilt. Daarnaast is het ook het bedieningspaneel - de centrale plek met een aantal veelgebruikte instellingen en je openstaande apps - handig om te gebruiken.

Gesloten

Die eenvoudige bediening heeft ook een keerzijde: als je de tablet aan je wensen wilt aanpassen, word je teleurgesteld. Veel meer dan het uitbreiden van de rij met favoriete apps en het aanpassen van de achtergrond zit er niet in. Zo kun je geen andere gebruikersprofielen aanmaken, wat onpraktisch kan zijn als je de tablet met je gezin wil delen. Daarnaast is iOS erg gesloten. Dat betekent bijvoorbeeld dat het overbrengen van bestanden, zoals films, naar de computer niet zo soepel gaat. Dat geldt dan weer niet voor wie bijvoorbeeld ook een iPhone heeft. Data uitwisselen tussen iOS apparaten onderling is namelijk geen probleem. Met de Bestanden-app is iOS er op dit punt wel wat op vooruit gegaan, vooral omdat je er behalve iCloud ook andere clouddiensten mee kunt integreren.

Apps: aanbod en kwaliteit

Alle apps vind je in de appwinkel van Apple, de App Store. Hoewel er voor Android in totaal meer apps beschikbaar zijn, zitten er in de App Store meer apps die specifiek voor de tablet zijn gemaakt. Deze zien er beter uit en werken vaak ook beter dan apps die zijn geoptimaliseerd voor het kleine scherm van een smartphone. Apple voert daarnaast een strenge regie over de App Store. Dat betekent dat iPad-apps gemiddeld een wat betere kwaliteit hebben en qua bediening meer op elkaar lijken. Aan de andere kant heb je niet alle vrijheid over wat je wel of niet kunt of mag doen met je tablet. 

Tablets-besturing-photo-iosNiet goedkoop

iOS is alleen beschikbaar op de iPad en niet op andere tablets. Aangezien er geen goedkope iPads te koop zijn, is de instapprijs dus relatief hoog. Reken op €350 voor de nieuwste iPad en €300 voor een iets ouder model. Windows-tablets beginnen ongeveer bij €200 en Android-tablets zijn er al voor minder dan €100. Je kunt ook kiezen voor een tweedehands, of bijvoorbeeld refurbished model. Voor een relatief moderne iPad kun je dan al slagen voor €200. Onze ervaringen met refurbished iPhones zijn echter niet onverdeeld positief.

Bekijk ook uit welke iPads je momenteel kunt kiezen.

Privacy

De privacy in apps is relatief goed geregeld. Per app kun je aangeven of deze toegang mag tot je adresboek, locatiegegevens, foto's, etc. In tegenstelling tot Google, richt Apple zich nauwelijks op advertentie-inkomsten. Volgens Apple wordt er zo min mogelijk informatie over gebruikers verzameld.

Updates

Ook het updatebeleid is bij iOS goed geregeld. Bij het uitkomen van een update zitten er geen derde partijen tussen. Hierdoor is de update direct beschikbaar voor alle ondersteunde apparaten. Jaarlijks verschijnt er een grote update. Deze herken je aan een nieuw cijfer, bijvoorbeeld iOS 12. Tussen de grote updates zit nog een aantal kleinere updates. Apple vertelt er niet bij hoe lang ze per apparaat ondersteuning bieden, maar geeft in de praktijk doorgaans ongeveer 5 jaar lang updates aan iPhones en iPads. Totdat de ondersteuning afloopt kun je deze apparaten veilig gebruiken. Daarna is het aan te raden om naar een alternatief te zoeken.

Bekijk ook onze review van iOS 12.