icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Apple iOS voor je iPad: de belangrijkste voor- en nadelen

Apple iOS is het besturingssysteem op de bekende iPad. Kenmerkend is de eenvoudige en gebruiksvriendelijke bediening en de grote hoeveelheid aan beschikbare iPad-apps. De instapprijs van een iPad is wel relatief hoog.
Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica

Tablets-besturing-graphic-ios

‘Een degelijke tablet die het gewoon doet’, ‘makkelijk te gebruiken’: het zijn de bekende argumenten om voor de iPad te kiezen. Het besturingssysteem iOS van Apple is het langste op de markt en het meest ontwikkeld. Behalve op de iPad staat iOS ook op de iPhone en iPod Touch. Qua gebruiksvriendelijkheid, -gemak en tablet-app aanbod heeft iOS nog altijd een voorsprong op de concurrenten Android en Windows 10, al zijn de verschillen niet meer zo groot als een paar jaar geleden. 

Apple iPads in de test

We hebben alle beschikbare iPads getest. Hieronder zie je welke iPads dat zijn.

Laatst geteste iPads

Gebruiksgemak

iOS is gemaakt voor wie zonder poespas aan de slag wil. Er is een startscherm met je appverzameling en daaronder een rij met je favoriete apps. Via het aanraakscherm en de thuisknop onder het scherm heb je zelden meer dan 1 of 2 tikken nodig om te bereiken wat je wilt.

Gesloten

Die eenvoudige bediening heeft ook een keerzijde: wie de tablet aan zijn of haar wensen wil aanpassen, wordt teleurgesteld. Veel meer dan het maken van mappen en het aanpassen van de achtergrond zit er niet in. Zo is het aanmaken van meerdere gebruikersprofielen niet mogelijk, wat het delen van de tablet binnen het gezin onpraktisch kan maken. Daarnaast is iOS erg gesloten. Dat betekent bijvoorbeeld dat het overbrengen van bestanden, zoals films, naar de computer niet zo soepel gaat. Dat geldt dan weer niet voor wie bijvoorbeeld ook een iPhone heeft. Data uitwisselen tussen iOS apparaten onderling is namelijk geen probleem.

Apps: aanbod & kwaliteit

Alle apps zijn te vinden in de appwinkel van Apple, de App Store. Hoewel er voor Android in totaal meer apps beschikbaar zijn, zitten er in de App Store meer apps die specifiek voor de tablet zijn gemaakt. Deze zien er beter uit en werken vaak ook beter dan apps die zij geoptimaliseerd voor het kleine scherm van een smartphone. Apple voert daarnaast een strenge regie over de App Store. Dat betekent dat iPad-apps gemiddeld een wat betere kwaliteit hebben en qua bediening meer op elkaar lijken. Aan de andere kant heb je niet alle vrijheid over wat je wel of niet kunt of mag doen met je tablet.

Tablets-besturing-photo-iosNiet goedkoop

iOS is alleen beschikbaar op de iPad en niet op andere tablets. Aangezien er geen goedkope iPads te koop zijn, is de instapprijs dus hoog. Reken op €400-€500 voor de nieuwste iPads en €300 voor een iets ouder model. Windows-tablets beginnen ongeveer bij €200 en Android-tablets zijn er al voor minder dan €100.

Bekijk ook uit welke iPads je momenteel kunt kiezen.

Privacy

De privacy in apps is relatief goed geregeld. Per app kun je aangeven of deze toegang mag tot je adresboek, locatiegegevens, foto's, etc. In tegenstelling tot Google, richt Apple zich nauwelijks op advertentie-inkomsten. Volgens Apple wordt er zo min mogelijk informatie over gebruikers verzameld.

Updates

Het updatebeleid is bij iOS goed geregeld. Bij het uitkomen van een update zitten er geen derde partijen tussen. Hierdoor is de update direct beschikbaar voor alle ondersteunde apparaten. Jaarlijks verschijnt er een grote update. Deze herken je aan een nieuw cijfer, bijvoorbeeld iOS 10. Tussen de grote updates zitten nog wat kleinere updates. Apple ondersteunt oudere apparaten meestal jarenlang, maar vertelt helaas niet hoe lang ze toestellen precies ondersteunen.

Bekijk ook onze review van iOS 10.

Voordelen

Nadelen
Simpele bediening Hoge instapprijs van een iPad.
Vrij goede privacybescherming. Beperkte instelmogelijkheden.
Zeer veel speficieke iPad-apps. Sommige toepassingen zijn gebonden aan het iCloud-systeem.
Veel accessoires, zoals hoezen en toetsenborden. Meerdere gebruiksprofielen niet mogelijk.
Veilig door het strenge toezicht op de App Store. Beperkte mogelijkheden voor het uitwisselen
van bestanden, zonder apps van derden.
Goed updatebeleid.