icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Maak gratis kennisInloggen
Maak gratis kennisInloggen
Koopadvies

Wasdroger kopen: waar let je op?

Ben je op zoek naar een goede droger? Om je te helpen bij de aanschaf hebben wij een aantal handige adviezen op een rij gezet. Denk aan de capaciteit en gebruiksgemak.

Elles van Steijn

Expert Woning & Huishouden


1
Kies een soort wasdroger

 • Koopadvies 1 soorten wasdrogers condens

  Condensdroger

  Een condensdroger voert vochtige lucht af naar een condensbak die je moet legen. Sommige condensdrogers kun je aansluiten op een waterafvoer.

  Meer over condensdrogers.

 • Koopadvies 1 soorten wasdrogers warmtepomp

  Warmtepompdroger

  Een warmtepompdroger is een condensdroger met warmtepomp. Het verbruik is ongeveer de helft van dat van een condensdroger zonder warmtepomp.

  Meer over waterpompdrogers.

 • Koopadvies 1 wasdrogers soorten afvoer

  Afvoerdroger

  Een afvoerdroger voert vochtige lucht af naar buiten via een buis door de muur of een raam. Het verbruik is vergelijkbaar met een condensdroger (zonder warmtepomp).

  Meer over afvoerdrogers.

 • Koopadvies 1 wasdrogers soorten gas

  Gasdroger

  Een gasdroger verwarmt lucht met gas en is daardoor zuinig . De vochtige lucht wordt naar buiten afgevoerd via een buis door de muur of een raam.

  Meer over gasdrogers.

2
Op welke eigenschappen moet je letten?

Energie

Warmtepompdrogers verbruiken gemiddeld €25 per jaar, condensdrogers zonder warmtepomp en afvoerdrogers €55. Dit is gebaseerd op 3 keer per week drogen met verschillende programma’s.

Warmtepompdrogers en gasdrogers zijn het duurst, maar wanneer je de droger meerdere keren per week gebruikt, verdien je deze hogere kosten terug.

Een voorbeeld: een warmtepompdroger kost gemiddeld €700 terwijl een gewone condensdroger €500 kost. Bij 3 keer drogen per week verdien je de meerprijs in ongeveer 8 jaar terug. Gebruik je de droger maar 1 keer per week dan kun je beter kiezen voor een condensdroger zonder warmtepomp, een afvoerdroger of warmtepompdroger van €550 of minder.

Capaciteit

Er zijn wasdrogers met een maximale capaciteit van 5 tot wel 12 kg. Kijk goed naar hoeveel was je hebt. Een wasdroger verbruikt het minste energie als hij vol zit. Bepaal het gewicht van je was door het eens te wegen.

Lawaai

Lawaai tussen drogers kan behoorlijk verschillen. Bedenk vooraf of lawaai een probleem is. Op het energielabel staat hoeveel geluid een wasdroger maakt, in decibel (dB). Dit werkt globaal als volgt:

 • Een verschil van 3 dB tussen 2 machines staat voor 2x zoveel geluid.
 • Een verschil van 5 dB tussen 2 machines staat voor 3x zoveel geluid.

Lees meer over de kenmerken van drogers.

Koopadvies 2 wasdroger

3
Let op gebruiksgemak

 • Condensbak: zet je de droger op de wasmachine? Dan is het handig om een condensbak onderin de machine te hebben. Zet je de droger op de grond? Dan is een condensbak bovenin handiger.
 • Aansluiting op waterafvoer: wil je de condens- of warmtepompdroger aansluiten op een waterafvoer, let er dan op of dat mogelijk is.
 • Filter: bekijk of de filters makkelijk te reinigen zijn. Een aantal drogers geven aan wanneer het nodig is om de filters schoon te maken.
 • Condensor schoonmaken: controleer of de condensbak gemakkelijk en zonder morsen te vervoeren is. Ook als hij vol water zit.
 • Display: bekijk in de winkel of het bedieningspaneel duidelijk en goed leesbaar is.

4
Kies programma’s en mogelijkheden

Droogprogramma’s

Alle drogers hebben programma's voor katoen en synthetische was. Hierbij kies je voor verschillende droogtegraden zoals extra droog, kastdroog en strijkdroog. Daarnaast kun je kiezen voor programma's voor een specifieke samenstelling van kleding. De meeste machines hebben een tijdprogramma zodat je afzonderlijke kleine stukken wasgoed makkelijk droogt of na droogt.

Stoomprogramma

Je kunt kiezen voor een droger met een stoomprogramma om kreuk in textiel te verminderen of wasgoed op te frissen.

Anti-kreuk

Bij het anti-kreukprogramma blijft de trommel ronddraaien, zodat de was in beweging blijft en niet in een prop opdroogt. Het programma kan op elk moment uitgezet worden.

Resttijdindicatie

De machine geeft op een display aan hoe lang het programma nog duurt.

Geluidssignaal

Een geluidsignaal waarschuwt je wanneer de droger klaar is.

Uitgestelde start

Met deze knop stel je in wanneer de droogbeurt moet starten. Deze optie is bij een wasdroger niet zo zinvol, omdat de was door een uitgestelde start gaat kreuken.

Meer over programma’s en mogelijkheden.

5
Wasdroogcombinatie

Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en wasdroger in 1. Je kunt zowel losse was- en droogprogramma’s als gecombineerde programma’s draaien.

Het voordeel van een wasdroogcombinatie is dat het ruimte scheelt. Een nadeel is dat je minder was kunt drogen dan wassen. Je moet dus na het wassen wasgoed uit de machine halen voordat je kunt drogen. Of minder was wassen. In het laatste geval gebruik je meer water en stroom per kg wasgoed.

Daarnaast is de trommel van een wasdroogcombinatie relatief klein en komt de was er over het algemeen meer gekreukt uit dan bij een losse droger. Wij raden aan om dus 2 losse apparaten te kopen.

Lees meer over wasdroogcombinaties.

6
Wat is een goed merk wasdroger?

Onze panelleden hebben allerlei vragen over 8 merken wasdrogers beantwoord. Daarbij vertelden ze over onder andere de volgende aspecten:

 • De leeftijd van de huidige en vorige wasdroger.
 • Waarom ze kozen voor hun wasdrogermerk.
 • De tevredenheid over de prestaties.
 • De tevredenheid over het gebruiksgemak.
 • Of defecten zijn opgetreden.
 • Of ze opnieuw voor hetzelfde wasdrogermerk zouden kiezen.
 • Welk rapportcijfer hun wasdroger verdient.

1 wasdrogermerk steekt duidelijk boven de andere uit. Een paar andere doen het opvallend minder goed.

Lees direct alle details over 8 verschillende wasdrogermerken.

Video kooptips wasdrogersVideo kooptips wasdrogers

7
Waar let je nog meer op?

Je hebt de juiste wasdroger gevonden. Nu moet je hem alleen nog aanschaffen en thuis krijgen. Let daarbij op onderstaande zaken. Bestel je de wasdroger in een webshop? Kijk dan eerst op onze pagina: veilig online betalen.

 • Bezorgt de winkel tot aan de voordeur of brengen ze de wasdroger naar de kamer waar hij moet staan?
 • Wat zijn de voorwaarden van levering als je in een flat woont of op een afgelegen locatie?
 • Kun je extra service bijkopen als dat nodig is?
 • Op welke dagen en tijdstippen bezorgt de winkel?
 • Wil je de bestelling liever afhalen? Kijk dan of dat mogelijk is en waar het dichtstbijzijnde afhaalpunt is.
 • Wat voor service heb je na de koop? Zijn er naast de standaard fabrieksgarantie nog andere garanties? Wordt je product opgehaald als het defect is?
 • Kun je retourneren? En wat betaal je voor retourneren?
Community

Stel je vraag

Wat voor soort kleding kun je zonder problemen in de droger stoppen? En wat moet je doen als je droger een raar geluid maakt of een storing aangeeft? Stel je vraag aan de Community of deel je ervaring.