icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Fiscale steun aan ondernemers bij corona

Nieuws|Zzp’ers en andere ondernemers die financieel nadeel lijden door het heersende coronavirus, krijgen op verschillende manieren een steuntje in de rug van de Belastingdienst.

Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:1 april 2020

belasting aangifte zzp voorlopige aanslag

De afgelopen dagen nam de overheid een groot aantal maatregelen ter ondersteuning van ondernemers die direct of indirect nadeel hebben van het coronavirus. De ene maatregel kreeg meer aandacht in de media dan de ander. Wij zetten ze hieronder voor je in een overzicht.

Verlaging voorlopige aanslag

Als zzp'er of andere ondernemer kun je verzoeken om je voorlopige aanslag inkomstenbelasting te verlagen. Zeker als je verwacht dat je inkomsten dit jaar lager zullen zijn dan geschat.

Log daarvoor in op Mijn Belastingdienst. Daar kun je de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2020 wijzigen. Verlaag daarin het bedrag aan verwachte inkomsten en verstuur het document digitaal. De Belastingdienst zal het verzoek automatisch honoreren.

Het maandelijks te betalen belastingbedrag gaat daardoor al snel flink omlaag. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die je in de eerste maanden van dit jaar al betaalde, krijg je het verschil uitbetaald.

Uitstel van betaling belasting

Als je als ondernemer in betalingsproblemen komt door corona, kun je bovendien uitstel van betaling krijgen voor de aangifte inkomstenbelasting. Er is ook uitstel van betaling mogelijk voor de andere belastingen, waaronder de btw. Je moet er wel een brief voor schrijven.

Nadat het verzoek is ontvangen zet de Belastingdienst de invorderingsmaatregelen stil en krijgen ondernemers dus per direct uitstel van betaling.

Lees ook: Hoe je uitstel van betaling bij corona regelt en wat de voorwaarden zijn

Belastingdienst verlaagt rente

De rente die de Belastingdienst in rekening brengt bij te laat aangifte doen of te laat betalen van belasting gaat omlaag. Van 4 naar 0,01%. Dit om het gebruikmaken van uitstel van betaling niet te ontmoedigen.

Geen boete voor te laat betalen

De Belastingdienst zal de komende tijd ook geen verzuimboete opleggen voor het niet (tijdig) betalen van een belastingaanslag. Als de boete al is opgelegd, zal die worden teruggedraaid.

Check of je recht hebt op een (hogere) toeslag

Er is vaak nog een andere mogelijkheid om meer geld te krijgen van de Belastingdienst als je dit jaar heel weinig inkomen hebt door de gevolgen van corona. Als je al één of meer toeslagen ontvangt, heb je dit jaar waarschijnlijk recht op een hoger bedrag. Alle toeslagen zijn namelijk mede afhankelijk van het inkomen. Geef voor de toeslagen dan een nieuwe schatting van je/jullie inkomen door via mijn toeslagen.

Als je nog geen toeslagen ontvangt, kun je via de proefberekening toeslagen snel ontdekken of je op basis van je inkomen in 2020 dit jaar misschien wel in aanmerking komt voor een of meer toeslagen.

Regionale belastingen

Gemeentes

Veel gemeentes versoepelen de regels voor belastingbetaling ook. Zij bieden bijvoorbeeld extra uitstelmogelijkheden voor onder andere de onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstofheffingen. En renteverlagingen en geen boete bij te laat betalen. De duur van het uitstel verschilt per gemeente.  

Als je tegen vergoeding overnachtingen aanbiedt, komt er mogelijk nog een extra belastingverlichting bij. Een aantal gemeentes heeft het innen van toeristenbelasting stop gezet om ondernemers tegemoet te komen.

Neem contact op met je eigen gemeente voor meer informatie of kijk op de website van die gemeente.

Waterschappen

Met de waterschapsbelasting wordt door de meeste waterschappen ook coulant omgegaan. Ondernemers en zzp’ers die aangeven dat ze hun belastingaanslag als gevolg van de crisis niet op tijd kunnen betalen, krijgen bij de meeste waterschappen uitstel van betaling. Zij hoeven de aanslag dan voorlopig niet te betalen.

Het uitstel geldt voorlopig voor bepaalde tijd. Vaak 3 tot 6 maanden. Er worden ook soepele betalingsregelingen getroffen. Sommige waterschappen zetten de invordering van belastingen zelfs helemaal stil. 

Niet alleen bij betalingsproblemen

De meeste van deze regelingen zijn interessant voor alle ondernemers. Niet alleen voor hen die betalingsproblemen hebben of zien aankomen. Als ondernemer zonder betalingsproblemen wil je natuurlijk net zo goed niet ten onrechte veel belasting vooruitbetalen. Om snel te kunnen schakelen is een reserve een groot voordeel.

Uitstel van betaling is wel uitsluitend mogelijk bij betalingsproblemen.

Kamer van Koophandel verstrekt informatie

De Kamer van Koophandel (KvK) verstrekt informatie over deze en andere maatregelen voor zzp’ers en andere ondernemers die last ondervinden van het coronavirus. Kijk op de website van de KvK of bel met vragen 0800-2117.

BelastingTelefoon minder bereikbaar

De BelastingTelefoon is mogelijk lastig bereikbaar en roept zelfs op om alleen te bellen met dringende vragen. De Belastingdienst waarschuwde al voor de start van deze aangifteperiode voor langere wachttijden. Zij gaven als reden dat er exceptioneel veel nieuwe medewerkers zijn gestart.

Inmiddels heeft de Belastingdienst daaraan het bericht toegevoegd dat het aantal medewerkers van de BelastingTelefoon is teruggelopen door het coronavirus. En ook de openingstijden zijn verminderd. De mogelijkheid om vóór en na kantooruren te bellen is helemaal vervallen.

Middeling

Over een paar jaar kun je mogelijk ook nog een bedrag aan belasting terugkrijgen als je dit jaar een veel lager inkomen hebt dan in andere jaren. 

Meer daarover: 
Belasting terugkrijgen bij wisselende inkomsten

Belangrijkste bronnen: