icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je kind online

Al vanaf jonge leeftijd zijn kinderen online. Ze beginnen met een kindertablet en gaan via de computers op school naar een eigen smartphone. Welke apparaten zijn geschikt voor jouw kind? En hoe zorg je dat ze dat veilig kunnen internetten met de nodige privacy? 

Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op:19 juli 2018

Tablets en kleine kinderen

Tablets en computers

Veel kinderen spelen al met een jaar of 2 een spelletje op een tablet. Voor jonge kinderen zijn er speciale kindertablets. Spelletjes zijn dan ingedeeld op leeftijdscategorie en je kind kan niet zomaar op internet. Ook belangrijk: ze kunnen tegen een stootje.

Oudere kinderen gebruiken misschien liever een gewone tablet. En die hoeft niet duur te zijn. Voor minder dan €250 koop je een goede tablet. Voor je eigen gemoedsrust: je kunt een tablet kidsproof maken.

Komt de middelbare school in zicht, dan wordt de laptop interessant. Zeker de laptops tot €400 zijn voor de bijna-brugklasser geschikt. Met Windows10 Family Safety kun je de nodige instellingen op de laptop wijzigen, zodat je kind zich niet vogelvrij op het internet beweegt.

Spelletjes en filmpjes

Het aanbod van apps en spelletjes voor kinderen is enorm. Dus voordat je het weet ben je de weg kwijt. Wij hebben een aantal geschikte apps voor kinderen op een rij gezet.

Ook je kind kan aardig de weg kwijtraken, vooral als het gaat om schermtijd. Dé tip: maak duidelijke afspraken. Al voordat je kind de discussie met je kan aangaan.

Mocht je het rigoreus willen aanpakken. Met een apparaatje als Disney Circle kun je voor meerdere apparaten instellen welke sites en content toegankelijk zijn. Ook een tijdslimiet op de wifiverbinding is mogelijk. Handig voor de boefjes die stiekem hun telefoon mee naar bed nemen.

Smartphones

Je geeft je kind misschien niet graag de nieuwste, duurste smartphone. Gelukkig hoeft een smartphone niet duur te zijn. En een nieuw toestel is wel zo veilig vergeleken met jouw oude telefoon. De kans is groter dat er een recent en dus veiliger besturingssysteem op staat. En er is meer om op te letten. Welke telefoon voor je kind?

Het toestel heb je, nu nog de belminuten en MB's. Met prepaid weet je 1 ding zeker: als het op is, is het op. Dé manier om de kosten in de hand te houden. Je kunt goede afspraken maken over wat je kind krijgt, en wat hij zelf moet betalen. Een goedkope sim-only kan ook. Dan heb je geen omkijken naar oprakend beltegoed en opwaardeerkaarten. Let wel even op de buitenbundeltarieven, die zijn niet overal even gunstig. Lees meer tips voor het kiezen van een abonnement voor je kind.

Sociale media

Nederlandse kinderen zijn in Europa koploper in het gebruik van sociale media. Van de kinderen tussen 9 en 12 jaar heeft 70 procent een profiel op een sociaal netwerk. Vroeg of laat krijgen ze te maken met like-wedstrijden op school, foto's delen waarop iedereen zijn gezicht bewerkt met filters en video's van populaire vloggers met de nodige (agressieve) reclame. Je kunt weinig doen tegen het (nep)materiaal wat anderen op sociale media plaatsen. Maar je kunt er wel met je kind over praten en er vragen over stellen.

Gaat je kind zelf aan de slag met video en foto's op sociale media? Loop dan samen alle privacy-instellingen van sociale media na. Zo zorg je dat niet iedereen je kind kan bekijken. En je leert hem of haar meteen hoe belangrijk privacy is. Wat eenmaal op het internet circuleert, is vrijwel niet meer te verwijderen.

Wil je op de hoogte blijven van wat de Consumentenbond allemaal doet? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Nieuw & interessant

 • tele2-mobiel-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  29 okt.

  Tele2 Kids 1GB

  Dit sim-only abonnement met internet, datalimiet en onbeperkt bellen naar 3 nummers is speciaal voor kinderen. Is dit abonnement zo aantrekkelijk als het lijkt?
 • smartphone-gebruiker
  Test  |  21 aug.

  Beste goedkope smartphones

  Een goede smartphone hoeft helemaal niet duur te zijn. Wij zoeken uit wat de beste budget smartphones onder de €300 zijn.
 • kindertablets-test
  20 jul.

  Test kindertablets 2018

  Wat zijn de beste tablets voor je kind? We zochten het voor je uit in een test van 7 tablets. Bekijk de testresultaten.
 • Films op Android tablet
  5 jul.

  Schadelijke filmpjes op YouTube

  YouTube staat vol met leuke, nuttige, maar ook bizarre filmpjes en schadelijke filmpjes voor kinderen. Hoe voorkom je dat ze naar dit soort beelden kijken?