icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Tussenpersoon moet onafhankelijkheid bewijzen

Nieuws|

Gepubliceerd op:24 maart 2004


Niet nog langer uitstel Wet financiële dienstverlening

Een tussenpersoon opereert afhankelijk van een verzekeraar zolang hij het tegendeel niet kan bewijzen. Dat stelt de Consumentenbond vandaag tijdens het symposium "De tussenpersoon en de Wet financiële dienstverlening" op de Universiteit van Amsterdam. Het is een kwalijke zaak dat consumenten nu zelf niet kunnen achterhalen of een tussenpersoon echt onafhankelijk is. Zolang de nieuwe Wet financiële diensten er nog niet is, moet een verklaring van een notaris of accountant het bewijs van onafhankelijkheid aantonen.

Begin maart toonde het tv-programma Nova in samenwerking met het Financieele Dagblad dat de tussenpersoon Meeùs eigendom is van Aegon. Na deze uitzending  maken nu steeds meer verzekeringsmaatschappijen openbaar dat zij eigenaar zijn van assurantietussenpersonen. Wat dat concreet betekent voor consumenten blijft vooralsnog onduidelijk. In ieder geval is de kans groot dat u niet altijd het beste product op maat krijgt aangeboden, terwijl de term onafhankelijkheid deze suggestie wel wekt. Verzekeringsmaatschappijen die een vinger in de pap hebben bij tussenpersonen zullen hen namelijk stimuleren verzekeringen van die maatschappij aan te bieden. Ook tussenpersonen die geld lenen bij een verzekeringsmaatschappij voor de financiering van hun bedrijf zijn niet geheel onafhankelijk. Verder krijgen tussenpersonen allerlei cadeaus zoals gratis opleidingen en reisjes van verzekeringsmaatschappijen waardoor de onafhankelijkheid ook in het geding kan komen.

Wij eisen daarom dat in de Wfd duidelijke regels komen te staan over wat tussenpersonen moeten vertellen aan consumenten over hun (on)afhankelijkheid. Pas dan weet u of u in zee moet gaan met die tussenpersoon of niet. De Europese wetgever heeft dit al in december 2002 voorgeschreven. Deze regel is niet overgenomen in het conceptwetsvoorstel van de Wfd. Wij hebben het kabinet erop gewezen dat dit er nog in moet komen. Doordat de komst van de Wfd al een jaar is uitgesteld, roepen wij het kabinet daarom op zo snel mogelijk de Wfd door het parlement te laten behandelen. Zodra de Wfd van kracht is, kan de toezichthouder op de financiële markt, de Autoriteit Financiële Markten, tussenpersonen controleren en bij overtredingen sancties opleggen. Tot die tijd moeten tussenpersonen hun onafhankelijkheid aantonen door een verklaring van een notaris of accountant.